Τουρισμός & Ικαρία: Ελεύθερη Κατασκήνωση ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Στο πλαίσιο της θεματικής μας: ΦΑΚΕΛΟΣ: Τουρισμός & Ικαρία, ξεκινήσαμε έναν διαδικτυακό διάλογο, πάντα στο επίπεδο που ταιριάζει τόσο σε εμάς όσο και στο νησί μας.. Περιμένουμε και τη δική σας άποψη στο info@ikariamag.gr. Η συντακτική ομάδα του ikariamag.gr διατηρεί το δικαίωμα επιλογής των κειμένων που τελικώς θα δημοσιευτούν. Η συμμετοχή όπως και η ανάγνωση της διαδικτυακής συζήτησης του θέματος, δε συνίσταται για ανθρώπους που δε μπορούν να έρθουν σε επαφή με καμία άποψη που είναι διαφορετική από τη δική τους.

Βρείτε όλες τις αναρτήσεις για το θέμα, εδώ.

Συνήθως χαρακτηρίζομαι ως απόλυτη σε τέτοιου θέματος συζητήσεις.Θα προσπαθήσω να μην είμαι.Θα προσπαθήσω.

Τα τελευταία 15 χρόνια δουλεύω σε μαγαζιά "πιάτσας", από αυτά,  τα πρώτα 10, σε μαγαζιά στην περιοχή Να - Αρενιστή. Έχω δει πολλά. Έχω ακούσει πολλά. Και έχω σχηματίσει άποψη. Γιατί κακά τα ψέματα, μόνο έτσι σχηματίζεις άποψη, αν δεις και ακούσεις και έχεις φυσική παρουσία σε γεγονότα ,πολλές και επαναλαμβανόμενες φορές. Αλλιώς, συγγνώμη, αλλά δεν έχεις άποψη, ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να έχεις.

Έχω πιάσει τους freecampers να κλέβουν συστηματικά χαρτί υγείας και σαπούνι από τις τουαλέτες των μαγαζιών που δούλευα, να κάνουν μπάνιο στις τουαλέτες πλημμυρίζοντας τες, να κλέβουν χρήματα, να επαιτούν για τροφή ενώ έχουν χρήματα, να ενοχλούν, να αυθαδιάζουν, να μην σέβονται τίποτα, να μην καταλαβαίνουν τίποτα, να μην σε αφήνουν να κάνεις την δουλειά σου.

Τους έχω πάρει ωτοστόπ και μου έχουν κάνει μανούρα που δεν τους πήγα ακριβώς εκεί που ήθελαν, και την επομένη με μούτζωσαν που δεν τους πήρα ωτοστόπ. Τους έχω πιάσει να τρώνε τα σύκα από την συκιά μου με το επιχείρημα πως η συκιά είναι της φύσης και όχι δικιά μου, ομοίως και με το αμπέλι μου και τα σταφύλια του. Τους έχω δει, στο πανηγύρι να βουτάνε τα χέρια τους μέσα στη σαλάτα μου και να κλέβουν το κρασί μου, σε πανηγύρι πάλι, να καπνίζουν χασίς μέσα στα μούτρα μου και μετά από διαμαρτυρία μου να με σκυλοβρίζουν,σε πανηγύρι πάλι (και όχι μόνο) να κάνουν sex όπου βρουν και να αφοδεύουν όπου βρουν.

Και θα μου πεις,"του έχεις γνωρίσει όλους;" και θα σου πω "όχι" αλλά δεν μπορεί τόσα χρόνια στην πιάτσα να μην μου έχει κάνει καλή εντύπωση ούτε ένας....εεε εντάξει, όχι ούτε ένας (το απόλυτο που λέγαμε, προσπαθώ).

Από την δεκαετία του 60 μέχρι και αυτή του 90, υπήρχαν 100 σκηνές (και κάτι τρέχει στα γύφτικα!) σκόρπιες σε όλες τις παραλίες, από κλασσικούς έως και γραφικούς φυσιολάτρες που έκαναν το κομμάτι τους σεβόμενοι τον χώρο και τον τόπο.Και αν ακόμη υπήρχε κανείς με πρόθεση να βρομίσει χωρίς να καθαρίσει, τον επανέφεραν οι υπόλοιποι στον ίσιο δρόμο μη θέλοντας να κατηγορηθούν και οι υπόλοιποι για το φαινόμενο, και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια όμως είναι κάτι το εξωφρενικό...

Χρησιμοποιείται η Ικαρία ως σάκος τους μποξ από τη χειρότερη (κατά την άποψη μου) νέα πάστα αναρχοελεύθερων κατασκηνωτών για να βγάλουν από μέσα τους λίγο τον επαναστάτη, λίγο τον παράνομο,λίγο τα παιδιά των λουλουδιών, λίγο ένταση εκτός της οικογενειακής θαλπωρής, και πολύ "γ@μ... -χασίσι-επιστροφή στην φύση". Είναι μη υγειονομικά διαχειρίσιμοι όπου και αν πάνε, αν σκεφτείς τον αριθμό των ατόμων που συσσωρεύεται πλέον, και οι περισσότεροι, αποδεδειγμένα και κατά ομολογία των ίδιων (μπορείτε να τους ρωτήσετε αν θέλετε και αν γνωρίζετε κάποιους), είναι μη διαθέσιμοι να δώσουν έστω και το ελάχιστο αντίτιμο σε κάποιο οργανωμένο κάμπιγκ,ακόμα και αν διαθέτουν. Επειδή όμως το face control είναι αδύνατον για να ξεχωρίσεις τους "καλούς"από τους "κακούς", φτάνουμε αναγκαστικά στο συμπέρασμα -ή όλοι ή κανείς-, δυστυχώς.

Είμαι αντίθετη σε κάθε ενέργεια τοποθέτησης χημικής τουαλέτας ή ντουζιέρας με σκοπό να χρησιμοποιείται από free campers, σε σημείο που δεν επιτρέπεται και δεν μπορεί τεχνικά να υφίσταται οποιασδήποτε μορφής κατασκήνωση, γιατί αυτό κατά την άποψη μου θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά (τουλάχιστον τα δικά μου επιθυμητά) και θα συσσωρεύσει ακόμη περισσότερο κόσμο στα μέρη αυτά, άσε που δεν είμαι καθόλου σίγουρη για το ποιος θα καθαρίζει αυτές τις τουαλέτες! Τώρα η συντήρηση των ήδη υπαρχουσών wc ή η επέκταση τους και η τοποθέτηση επιπλέον ντουζιέρας στις παραλίες αποκλειστικά για τις ανάγκες των λουόμενων,είναι θεμιτή και επιθυμητή.

Και κάτι βασικό,έχουμε πολλά προβλήματα στην Ικαρία όπως η (μη) διαχείριση των απορριμάτων, οι βιολογικοί (μη) καθαρισμοί λημμάτων, η υπερβόσκηση, τα πολλά αυτοκίνητα μούμιες σε όλο το μήκος και πλάτος του νησιού, η συγκοινωνία κ.α. που όλες οι δημοτικές αρχές έως τώρα φάνηκαν λίγες μπροστά τους. Είναι όμως λάθος να έχουμε αυτά τα προβλήματα σαν αντεπιχείρημα για το θέμα της ελεύθερης κατασκήνωσης. Είναι η λογική του τύπου, "Αφού έχουμε δέκα προβλήματα, σε πειράζει να έχουμε ακόμα ένα και να είναι έντεκα;". Ναι με πειράζει.Και με ενοχλεί.Και αυτό και όλα τα υπόλοιπα, με διαφορετική βαρύτητα φυσικά το καθένα. Και δεν θεωρώ πως πρέπει πρώτα να έχω λύσει όλα τα υπόλοιπα για να ασχοληθώ με αυτό.

Είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός οργανωμένου κάμπιγκ στη Ικαρία,που θα διευκολύνει κάποια από τα άτομα που ήδη έρχονται, και θα προσελκύσει και άλλους οργανωμένους κατασκηνωτές.

Η άποψη μου προς ώρας; Καμία σκηνή πουθενά. (οκ, είναι απόλυτο)

Θεοδοσία Καρίμαλη

υ.γ. Εκφράζομαι αποκλειστικά εκ μέρους μου και δεν εκπροσωπώ κανέναν,ούτε σε δημοτικό,ούτε σε οικογενειακό,ούτε σε φιλικό και ούτε σε επαγγελματικό επίπεδο.

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Θεοδοσίας Καρίμαλη.

ikariastore banner