Απόρησα, όταν στις 31/1/2015 διάβασα εδώ, στο ikariamag την ανακοίνωση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, η οποία ανέφερε ότι εγκρίθηκε στο σύνολό της, σχετική πρόταση της, για την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ, το έργο «Υπηρεσίες ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε περιοχές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου» (αφορά περιοχές των νησιών μας που δεν καλύπτονται από το σήμα της Digea) συνολικού Προϋπολογισμού 559.500 ευρώ.
Η DIGEA δεν είναι υποχρεωμένη για την πανελλαδική κάλυψη του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος;
Όταν στις 12/2/2015 το Επαρχείο Ικαρίας αναφέρει και άλλες "Λευκές Περιοχές", εδώ στην Ικαρία αυτή τη φορά, οι οποίες προφανώς δεν είναι μέσα σε αυτές που έχουν λάβει υπόψη τους ώστε να καλυφθούν από το ΕΣΠΑ, μου δημιουργήθηκαν και άλλες απορίες.
Υπάρχουν άραγε σε όλη την Ελλάδα "Λευκές Περιοχές’’ ή μόνο σε εμάς λόγω νησιωτικότητας; Αν υπάρχουν και αλλού, ποιος αναλαμβάνει το έξτρα κόστος;
Η Επίσημη απάντηση της DIGEA η οποία είναι αναρτημένη στο site της εταιρείας, στο σημείο που απαντά σε ερωτήσεις των πολιτών είναι η εξής:
ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΗΜΑ;
Ο Χάρτης Συχνοτήτων, στον οποίο περιγράφονται λεπτομερώς οι προδιαγραφές εκπομπής (κάλυψη και ισχύς εκπομπής κλπ), εκπονείται από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και εκδίδεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Επικρατείας.
Η Digea είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει πιστά και χωρίς καμία παρέκκλιση τα προβλεπόμενα από το νόμο για τις προδιαγραφές εκπομπής. H Digea ως πάροχος υπηρεσιών δικτύου έχει υποχρέωση της κάλυψης του 95% της επικράτειας, ποσοστό το οποίο είναι ένα από τα υψηλότερα της Ευρώπης.
Mία απλή έρευνα στο διαδίκτυο ήταν αρκετή για να διαπιστώσω ότι σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία και τα Ιωάννινα, υπάρχουν περιοχές ακόμα και χωριά ολόκληρα που ενώ θεωρητικά είναι μέσα στο 95% των περιοχών που θα καλύπτονταν από την DIGEA, στην πράξη βλέπουν μαύρες οθόνες. Τη λύση καλούνται να δώσουν Δήμοι και Περιφέρειες με την αγορά και την τοποθέτηση του κατάλληλου εξοπλισμού είτε μέσω προγραμμάτων είτε από άλλους πόρους, ανεβάζοντας την υποχρέωση του κράτους σε απροσδιόριστο ποσοστό πέραν του 5%.
Άραγε αναρωτήθηκε κανείς από το αρμόδιο υπουργείο αν το ποσοστό κάλυψης που δεν καλύπτεται από την DIGEA είναι όντως το 5%; Θα υπολογίσει ποτέ κανένας πόσο θα στοιχίσει αυτό το «υποτιθέμενο» 5% στο Ελληνικό Κράτος και πόσο το 95% στην DIGEA;
Κάποιοι δήμοι αντιδρούν με εξώδικα όπως ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου στην Κρήτη ή με ψηφίσματα καταγγελίας της DIGEA δηλώνοντας αδυναμία ή απροθυμία κάλυψης του κόστους ώστε όλοι οι δημότες τους να έχουν τηλεοπτικό σήμα.
Διαβάστε παρακάτω ένα χαρακτηριστικό ψήφισμα του Δ.Σ. του Δήμου Φαρκαδόνας, που δημοσιεύτηκε στο TRIKALAVOICE.GR και από τα νούμερα που παραθέτουν μάλλον αποκτούμε μια ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης. Τα συμπεράσματα δικά σας!
Ψήφισμα του Δ.Σ. του Δήμου Φαρκαδόνας για τη Digea
Η Digea Α.Ε. είναι ένα νομικό πρόσωπο που συστήθηκε τον Ιούνιο του 2009 από κοινού από τα κανάλια Alpha, Alter (τότε), Antenna, Makedonia TV, Mega, Σκάι, και Star και η οποία «έχει αναλάβει την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων» τόσο των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, καθώς και όσων άλλων σταθμών προτιμήσουν τις υπηρεσίες της.
Μέχρι τότε στην Ελλάδα υπήρχε μόνο το ψηφιακό σήμα της πλατφόρμας της κρατικής τηλεόρασης ΕΡΤ. Πλέον, όποιος θέλει να εκπέμπει ψηφιακά, απευθύνεται στην Digea.
Αυτή όμως η «αποκλειστικότητα» της Digea έχει και συνέχεια, διότι οι ιδιοκτήτες των παραπάνω μεγάλων καναλιών, προσπαθούν να ιδιοποιηθούν πόρους από το κράτος ή από τους πολίτες αποφεύγοντας να προχωρήσουν στην επέκταση της κάλυψης του δικτύου κάλυψης της ελληνικής επικράτειας, όπως τουλάχιστον απαιτεί η συμβατική τους υποχρέωση.
Αν προσπεράσουμε τον γνωστό και «αδιαφανή» τρόπο εκχώρησης των συχνοτήτων, που αποτελεί εύνοια για τα μεγάλα μιντιακά συμφέροντα σε βάρος των μικρών περιφερειακών καναλιών, τα οποία δύσκολα θα επιβιώσουν, ένα μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα που ανακύπτει, είναι η μη τηλεοπτική κάλυψη των περιοχών της περιφέρειας.
Ενώ αρχικά είχαν υπολογιστεί για την ψηφιακή τηλεόραση η δημιουργία 275 σημείων εκπομπής του αρχικού σχεδίου για τον χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων, αυτά γίνονται 156, ώστε να μειωθεί το κόστος των επενδύσεων των παρόχωv (ιδιοκτητών) του δικτύου.
Έτσι δημιουργείται ένα μεγάλο κενό στα μη υπάρχοντα σημεία εκπομπής. Το κενό αυτό προτείνεται να καλυφθεί με μικρούς αναμεταδότες, που θα τοποθετηθούν χωρίς αδειοδότηση μέσα σε αστικές περιοχές, με την αγορά τους να βαραίνει τις Δημοτικές Αρχές κάθε περιοχής.
Αυτόματα λοιπόν, ο κάθε δήμος, για να μπορέσει να έχει στην περιοχή του τηλεοπτική κάλυψη, αφού θα υποχρεωθεί «να αγοράσει» το σήμα εκπομπής, θα μετακυλήσει το κόστος στους Δημότες μέσω ενός παγίου τέλους στα Δημοτικά τέλη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση.
Αυτό λοιπόν το πρόβλημα το αντιμετωπίζει και ένα μεγάλο μέρος του Δήμου Φαρκαδόνας. Αρκετές περιοχές του Δήμου δεν έχουν σήμερα τηλεοπτική κάλυψη ή αν έχουν είναι υποτυπώδης έως και ανεπαρκής. Αποτέλεσμα να στερείται ο κάθε δημότης το δημοκρατικό και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην πληροφόρηση και στη γνώση.
Στη προτεινόμενη λύση του προβλήματος που επιχειρείται, με τη μετακύλιση του κόστους στους τοπικούς Δήμους, αναγκάζοντάς τους να κατασκευάσουν με επιβάρυνση των ιδίων και των δημοτών τους τοπικούς αναμεταδότες, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φαρκαδόνας εκφράζει τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή του.
Καλούμε τη Πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία να επιβάλλουν στην εταιρεία παροχής ψηφιακού σήματος Digea την υποχρέωση ανάληψης του κόστους όλων των απαιτούμενων τοπικών αναμεταδοτών, ώστε να μη μετακυλήσει το βάρος αυτό στους κατά τόπο Δήμους και στους Δημότες τους.
Σε καμία περίπτωση οι πολίτες δεν πρέπει να πληρώσουν παροχές που στερούνται και οι Δήμοι να αναλάβουν «τα σπασμένα» των συμφερόντων των μεγάλων καναλιών και των ιδιοκτητών τους.
Κωνσταντίνος Περρής
perrisk@otenet.gr
Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις από τις φιλοξενούμενες πένες.