Οι εκπαιδευτικοί που εργαζόμαστε σε νησιωτικές περιοχές έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μαζί με τα βάρη που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι, επιπλέον προβλήματα που προκύπτουν από τη φυσιογνωμία της εργασίας μας στη νησιωτική Ελλάδα και αφορούν τις μεγάλες αποστάσεις, τις δυσκολίες μετακίνησης, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, τις γενικότερες συνθήκες διαβίωσης.

Το ενδεχόμενο να διατηρηθεί και την επόμενη χρονιά ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές ροές εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Στα εκτός ημερησίας θέματα έγινε ενημέρωση από τον δήμαρχο κ. Στ. Σταμούλο για το τι ειπώθηκε στην επείγουσα συνάντηση που έγινε στο υπουργείο εσωτερικών για το θέμα των ΧΑΔΑ (και τα πρόστιμα που έρχονται) όπου σύμφωνα με την τοποθέτηση του διαπίστωσε για άλλη μια φορά την προχειρότητα που υπάρχει για την λύση. Πιο συγκεκριμένα: τα απορρίμματα τις Ικαρίας θα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Φούρνων.

Απόρησα, όταν στις 31/1/2015 διάβασα εδώ, στο ikariamag την ανακοίνωση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, η οποία ανέφερε ότι εγκρίθηκε στο σύνολό της, σχετική πρόταση της, για την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ, το έργο «Υπηρεσίες ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε περιοχές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου» (αφορά περιοχές των νησιών μας που δεν καλύπτονται από το σήμα της Digea) συνολικού Προϋπολογισμού 559.500 ευρώ.

Εν μέσω e-mails και ενός δήθεν «σκηνικού διαπραγμάτευσης» με την τρόικα η κυβέρνηση συνεχίζει με νέα μέτρα το καταστροφικό της έργο για την κοινωνία. Εφαρμόζοντας την προσφιλή της τακτική του σκωτσέζικου ντους επαναφέρει την συζήτηση για την πιθανή αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. στα νησιά.

Μετά από πρωτοβουλία που ανέλαβε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου την Κυριακή 30 Νοεμβρίου, με αφορμή το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, 29 φορείς του Βορείου Αιγαίου ανταποκρίθηκαν και συνυπέγραψαν σχετικό κείμενο επιστολής, που εστάλη στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Με αίσθημα υπευθυνότητας απέναντι σε όλους εσάς, τους 15 χιλιάδες ανθρώπους που με τιμήσατε με την ψήφο σας στις ευρωεκλογές, αλλά και όσους με στήριξαν στο συνέδριο του «Ποταμιού» και με ανέδειξαν μέλος της συντονιστικής επιτροπής, θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας διαβεβαιώσω πως πρώτιστο καθήκον μου θεωρώ την άρση των διακρίσεων εις βάρος των νησιωτικών περιοχών. Διακρίσεις που επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή των νησιωτών σε κάθε επίπεδο: σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, υγείας, παιδείας, μεταφορικού ισοδύναμου και ίσων ευκαιριών.

Πριν από περίπου 12 μήνες η κυβέρνηση προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας 19 νησιωτικών ΔΟΥ, προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση των μνημονιακών τις δεσμεύσεων. Μάλιστα ως πρόφαση επικαλέστηκε το πόρισμα επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο σε πολλά του σημεία ήταν αστήρικτο και εκτός πραγματικότητας, ενώ οι συντάκτες του αγνοούσαν καταφανέστατα τις συνθήκες που επικρατούν στη νησιωτική Ελλάδα.

Με αφορμή την πραγματοποίηση της 6ης Διάσκεψης Περιφερειών και Πόλεων, στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο και τη συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα και παρουσία Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών από τα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, δήλωσε:

Μετά την οδύσσεια 17 ωρών, μέσα στο καράβι των αμφιβολιών και των ερωτηματικών, με συνθήκες που θυμίζουν παλιές ιστορίες του παππού και της γιαγιάς, και αντιμετώπιση από τους υπεύθυνους άκρως υποτιμητική, πατάς το πόδι σου στο ταλαιπωρημένο από τις προσκρούσεις λιμάνι για να μοιραστείς τον πόνο σου.. Σε κάποιες περιπτώσεις η απάντηση είναι αποστομωτική: «Αυτά έχει η παραμεθόριος».

Σελίδες

ikariastore banner