Παροχή υπηρεσιών ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε περιοχές του Βορείου Αιγαίου

Εισήγηση Αγλαΐας Κυρίτση, επικεφαλής της παράταξης Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή κατά τη συζήτηση στο Π.Σ. Βορείου Αιγαίου του θέματος: «Παροχή υπηρεσιών ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε περιοχές του Βορείου Αιγαίου»

Η Παράταξή μας πληροφορήθηκε από τα τοπικά μέσα ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εξέδωσε δελτίο τύπου, δια του οποίου μας πληροφορεί ότι έχει κατατεθεί πρόταση με τίτλο «Υπηρεσίες ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε περιοχές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου» συνολικού προϋπολογισμού 593.800 ευρώ, στο πλαίσιο σχετικής Πρόσκλησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση 2007-2013».

Στο Δελτίο Τύπου αναφέρεται επίσης: «Στόχος της πρότασης είναι η παροχή υπηρεσιών ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε αρκετές περιοχές οι οποίες δεν καλύπτονται επαρκώς έως καθόλου από το νέο τηλεοπτικό σήμα, μετά την 5η Σεπτεμβρίου 2014 όπου και έγινε μετάβαση από την αναλογική τηλεοπτική εκπομπή σε ψηφιακή, έτσι ώστε 26.000 περίπου κάτοικοι των ακριτικών περιοχών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να αποκτήσουν και αυτοί πρόσβαση στο νέο ψηφιακό σήμα. Η καταγραφή των αναγκών έγινε με βάση τους χάρτες κάλυψης του παρόχου του τηλεοπτικού ψηφιακού σήματος καθώς και τις επισημάνσεις των Δήμων.
Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει η προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού».

Πριν καταθέσουμε την πρότασή μας θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:
Η ψηφιακή τηλεόραση δόθηκε σε μία ιδιωτική κοινοπραξία, την DIGEA, στην οποία συμμετέχουν τα κανάλια MEGA, ANT1, ALPHA, ΣΚΑΪ, STAR, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV. Η ανάθεση έγινε μετά από μία «δημοπράτηση» της οποίας οι προδιαγραφές είχαν φωτογραφικές διατάξεις, όπως έχει καταγγελθεί από σωρεία δημοσιευμάτων αλλά και στο Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να προσέλθει στην κατ' επίφαση δημοπράτηση μόνον μία εταιρεία, η DIGEA. Αντί να ακυρωθεί η δημοπράτηση, όπως γίνεται πάντα σε διαγωνισμούς δημοσίου συμφέροντος και να επαναληφθεί με στόχο την ευρύτερη συμμετοχή, δόθηκαν οι συχνότητες ψηφιακής τηλεόρασης (εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας) στην DIGEA, με την τιμή εκκίνησης, έναντι του αστείου ποσού των 18,3 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 15 έτη!

Έτσι, ανακηρύχθηκε πάροχος δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης η DIGEA και πιστεύαμε ότι με δικά της έξοδα θα είχαμε τουλάχιστον ψηφιακή τηλεόραση και στην περιοχή μας, στο Βόρειο Αιγαίο. Αλίμονο, όμως… Στις 5/9/2014 που έγινε η ψηφιακή μετάβαση διαπιστώσαμε ότι πολλές περιοχές μας είχαν απόλυτο μαύρο στις οθόνες τους. Αναμέναμε ότι ο πάροχος δικτύου θα αναλάμβανε να καλύψει με δαπάνες του αυτά τα κενά, ως όφειλε.

Αντ' αυτού, έρχεται η Περιφέρεια να πληρώσει για να καλύψει τις υποχρεώσεις του παρόχου δικτύου, της DIGEA. Να γίνει δηλαδή χορηγός και χρηματοδότης μιας ιδιωτικής εταιρείας που δεν είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της, φορτώνοντας τα κόστη στους πολίτες της περιφέρειας.

Και μην μας απαντήσει κανείς ότι εκμεταλλεύεστε ευρωπαϊκά κονδύλια, γιατί τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι χρήματα του ελληνικού λαού που τα έχει αποδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιστρέφουν με τη μορφή προγραμμάτων για να χρηματοδοτηθούν επείγουσες, ουσιαστικές και αναπτυξιακές δράσεις και όχι για να χρηματοδοτούνται οι υποχρεώσεις των υπερχρεωμένων μεγαλοκαναλαρχών.

Επίσης, επισημαίνουμε ότι στο επιχειρησιακό πρόγραμμα που επικαλείσθε, υπάρχει ίδια συμμετοχή 15% (1). Χρηματοδοτείται δηλαδή από ευρωπαϊκά κονδύλια το 85% και η περιφέρεια συνεισφέρει άμεσα το 15%.

Ακόμα, ζητάτε να σας διατεθούν 593.800 €, όταν το συνολικό πρόγραμμα για όλες τις ακριτικές περιφέρειες (και είναι πολλές) προβλέπει συνολική χρηματοδότηση 900.000 €. (2)

Θα σας εγκρίνουν λοιπόν πολύ λιγότερα και τα υπόλοιπα θα τα πληρώσουν στην DIGEA απευθείας οι κάτοικοι της περιφέρειάς μας, σαν ένα νέο χαράτσι. Και δεν θα πληρώσουν μόνον αυτά, αλλά θα πληρώνουν κάθε χρόνο τη λειτουργία (ενοίκιο χώρου, ρεύμα, κ.λπ.), τις επισκευές και τη συντήρησή τους. Αυτά γιατί τα κρύβετε από τον κόσμο;

Όπως κρύβετε και τις υποχρεώσεις της DIGEA, η οποία θα έπρεπε να φροντίσει να έχουν σήμα όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας. Ακόμα και στη χαριστική σύμβαση της DIGEA με την προηγούμενη κυβέρνηση αναφέρεται ότι είναι υποχρεωμένη να καλύψει το 95% του πληθυσμού σε κάθε περιοχή (3). Εσείς οι ίδιοι λέτε, ότι 26.000 συμπολίτες μας της περιφέρειας δεν έχουν σήμα (είναι πολύ περισσότεροι). Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 13% του πληθυσμού του Βορείου Αιγαίου και όχι στο 5% ακόμα και αν συμπεριλάβουμε τη Σάμο και την Ικαρία οι οποίες (για άγνωστους λόγους) ενοποιήθηκαν τηλεοπτικά με τα Δωδεκάνησα. Γιατί δείχνετε υπερβάλλοντα ζήλο να χρηματοδοτήσετε την DIGEA, ακόμα και για τις συμβατικές της υποχρεώσεις;

Ρωτάμε επίσης, γιατί δεν ενημερώθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη «χορηγία» αυτή στους μεγαλοκαναλάρχες; Πότε προλάβατε και κάνατε τη μελέτη για την κατάθεση της πρότασης; Η προθεσμία για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεστε ξεκίνησε στις 29/9 και έληξε στις 14/11/2014 (2). Ποιος είναι ο «απαραίτητος εξοπλισμός» και πώς έγινε η κοστολόγησή του; Μήπως πήρατε έτοιμο τον (παραφουσκωμένο) προϋπολογισμό από την DIGEA; Θα κάνετε διαγωνισμό για την προμήθειά του; Πού θα τοποθετηθεί αυτός ο εξοπλισμός με αναμεταδότες και κεραίες; Μήπως σε κατοικημένες περιοχές και σε ποια σημεία; Ποια μέτρα έχετε πάρει για την προστασία των κατοίκων από ακτινοβολία; Υπάρχουν άδειες για τις κεραίες αυτές; Απαιτούμε να μας δοθεί η αναλυτική μελέτη που έγινε (τεχνική, οικονομική, περιβάλλοντος και προστασίας της υγείας των συμπολιτών μας) πριν την κατάθεση της πρότασης, όπως οφείλατε.

Και κάτι τελευταίο, για να έχετε μια ένδειξη τί είναι η DIGEA, την οποία χρηματοδοτείτε: Για τη μία συχνότητα περιφερειακής εμβέλειας της Περιφερειακής Ζώνης 11, στην οποία ανήκει και το Βόρειο Αιγαίο (μαζί με τη Σάμο, Ικαρία και τα Δωδεκάνησα), η Digea πλήρωσε στο κράτος για 15ετή εκμετάλλευση, μόνον 39.000 €, που σημαίνει 2.600 € το χρόνο, δηλαδή 217 € το μήνα. Ούτε ενοίκιο γκαρσονιέρας. Ξέρετε πόσα ζητάει το μήνα από κάθε ένα από τα 8 περιφερειακά κανάλια που θα στριμώξει με φτωχή ποιότητα στη μία αυτή συχνότητα; 2.000 € το μήνα, δηλαδή 16.000 € και από τα οκτώ. Θα πληρώνει δηλαδή η Digea κάθε μήνα 217 € και θα εισπράττει 16.000 €, μόνο από τα περιφερειακά μας κανάλια! Αυτούς θέλετε να χρηματοδοτήσετε!

Με βάση τα πιο πάνω και με δεδομένο ότι έχουμε μια νέα κυβέρνηση ως παράταξη προτείνουμε τα εξής:
Πρώτον, να διεκδικήσουμε τη συνέχεια της εκπομπής αναλογικού σήματος, αφού και με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, όλο το πλαίσιο θα επανεξεταστεί. Θα γίνει επανέλεγχος της σύμβασης με τη DIGEA και θα αναζητηθούν ευθύνες, τόσο ως προς την ανάθεση, κάτι που αφορά καθαρά τις ευθύνες της τότε κυβέρνησης και της τότε ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, τη Γενική Γραμματεία τηλεπικοινωνιών, αλλά και τις ευθύνες της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), όσο και ως προς την μη τήρηση από τη μεριά της DIGEA των συμβατικών της υποχρεώσεων, με δεδομένο, όπως είπα και πιο πάνω, ότι, μεταξύ άλλων, θα έπρεπε το ψηφιακό σήμα να καλύπτει το 95% του πληθυσμού.

Μέχρι, λοιπόν, να ολοκληρωθούν άμεσα όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι προτείνουμε η Περιφέρεια να αποσύρει το αίτημα συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο καταλήγει να αποτελεί χρηματοδότηση των συμβατικών υποχρεώσεων μιας ιδιωτικής επιχείρησης. Προτείνουμε να διεκδικήσει σε συνεργασία με τους δημάρχους του Βορείου Αιγαίου να συνεχιστεί η εκπομπή αναλογικού σήματος, αφού και χρηματοδότες των καναλαρχών δεν επιτρέπεται να γίνουμε, αλλά και οι κάτοικοι της ακριτικής μας περιοχής δεν μπορούν να μείνουν χωρίς τηλεόραση.

(1) Απόφαση Ευρ. Επιτροπής για το πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση (συγχρηματοδότηση 85%)
(2) Πρόσκληση 52.1 - Υπηρεσίες ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε ακριτικές Περιφέρειες Αμιγούς Σύγκλισης του Ε.Π. Ψ.Σ.
(3) Χορήγηση συχνοτήτων στην Digea ΦΕΚ 1693/Β/25-6-2014 (τροποποίηση) (Βλέπε άρθρο 6, παρ. 1 και 2)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:
"Λευκές περιοχές" στην Ικαρία - Έλλειψη ψηφιακού σήματος DIGEA
Τι παίζει με την DIGEA;

ikariastore banner