"Θα σου πω μια ιστορία που τη λένε... Ικαρία": Η ομάδα του Κώστα Γάκη για 4 παραστάσεις στην Ικαρία

Documentary theatre
Το documentary theatre είναι το θέατρο που χρησιμοποιεί προϋπάρχον υπαρκτό και αληθινό υλικό από εφημερίδες, συνεντεύξεις κ.α ως πηγή για τη συγγραφή του σεναρίου, ιδανικά χωρίς να αλλοιώνει το περιεχόμενο.

Ικαρία
Η Ικαρία (ή Ικαριά ή Νικαριά, στα αρχαία χρόνια Δολίχη) είναι ένα Ελληνικό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου και αποτελεί την ομώνυμη Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας. Πρωτεύουσα και επίνειο του νησιού είναι ο Άγιος Κήρυκος στη νοτιοανατολική ακτή της νήσου, ενώ δεύτερος αναπτυσσόμενος λιμένας είναι ο Εύδηλος στη βόρεια ακτή. Το όνομά του, το πήρε από τον γιο του Δαιδάλου, Ίκαρο, ο οποίος ξεβράστηκε στις ακτές αυτού του νησιού.

Οκτώβριος 2016
Ο Κώστας Γάκης και η Αθηνά Μουστάκα (μέλη της ομάδας Ιδέα μαζί με τον Κωνσταντίνο Μπιμπή) ξεκινούν στην καινούρια τους στέγη στο θέατρο Άλφα Ιδέα, ένα σεμινάριο documentary theatre με θέμα το νησί της Ικαρίας. Με τη συμμετοχή περισσότερων από 20 ηθοποιών, η ομάδα αρχίζει τη θεατρική καταγραφή του νησιού της Ικαρίας. Μέσω του διαδικτύου στην αρχή και κατόπιν μέσω προσωπικών επαφών, στη σκηνή του θεάτρου ζωντανεύουν διαρκώς ιστορίες-αφηγήσεις μέσω αυτοσχεδιασμών και ατομικών και συλλογικών σκηνοθεσιών ολόκληρης της ομάδας, συγκεντρώνεται ένα αρχικό υλικό μέσω του οποίου επιχειρείται να ζωντάνεψει η Ικαρία πάνω σε μία θεατρική σκηνή.

Απρίλιος 2016
Η ομάδα πραγματοποιεί ταξίδι στην Ικαρία για να ολοκληρώσει αυτό που είχε ξεκινήσει. Στην Ικαρία συναντάει ανθρώπους και μέσω συνεντεύξεων και ομαδικών συζητήσεων αλλά και με τη βοήθεια των ελεύθερων πτήσεων του ikariamag.gr, επιστρέφει έχοντας στις βαλίτσες της πραγματικές ιστορίες από το νησί που αναφέρονται σε διαφορετικές ιστορικές στιγμές του τόπου. Οι αφηγήσεις αυτές δραματοποιούνται, σκηνοθετούνται και μεταμορφώνονται σε μια μεγάλη ιστορία που λέγεται... Ικαρία.

Ιούλιος 2017
Θα σου πω μια ιστορία που τη λένε Ικαρία
Με την καθοδήγηση των Κώστα Γάκη και Αθηνάς Μουστάκα και με τη σκηνοθετική ματιά του Άκη Φιλιού, κάποιες από τις αφηγήσεις και τις ιστορίες αυτές ενώνονται για να δημιουργήσουν μια παράσταση για το πώς μπορεί να νοηματοδοτηθεί ένας τόπος μέσα από τις ιστορίες του. Ιστορίες αληθινές άλλοτε χαρούμενες άλλοτε σκληρές που όλες μαζί επιχειρούν μια νέα θεατρική καταγραφή του νησιού κοντά στους ανθρώπους και στα γεγονότα που το σημάδεψαν αποδεικνύωντας πως οι τόποι δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους. Γι' αυτό και την ιστορία που θα σας πούμε τη λένε... Ικαρία..

Παραστάσεις στην Ικαρία από 02/07/17 έως 05/07/17 και ώρα 21:00 μμ
2/7 Εύδηλος, Γυμνάσιο
3/7 Πηγή, Πέτρινο θεατράκι
4/7 Ακαμάτρα, Πλατεία χωριού
5/7 Ράχες, Αίθουσα εκδηλώσεων

Είσοδος ελεύθερη

Διδασκαλία: Κώστας Γακης, Αθηνά Μουστακα
Σκηνοθεσία και πρωτότυπη μουσική: Άκης Φιλιος
Συνεργασία στη σκηνοθεσία: όλος ο θιασος

Με την υποστήριξη του ikariamag.gr

ikariastore banner