Όταν συναντιούνται οι τόποι

photos: SUPERVISION PHOTOGRAPHY & CINEMATOGRAPHY

Την Κυριακή 11 Ιουνίου παρακολουθήσαμε με αμείωτο ενδιαφέρον την μουσικοχορευτική παράσταση «Αλλού βαρούν τα όργανα, αλλού χορεύει η νύφη», που παρουσίασε ο Πανικάριος Σύλλογος «Άρτεμις Ταυροπόλος» στο θέατρο Κιβωτός.

Πρόκειται για την ιστορία μια μεσοαστικής οικογένειας με τρεις κόρες κι έναν γιο, την ημέρα που έρχονται στο σπίτι οι υποψήφιοι γαμπροί μαζί με τους συγγενείς τους για να ζητήσουν το χέρι των κοριτσιών. Καθώς οι γαμπροί έχουν καταγωγή από τρία διαφορετικά μέρη της Ελλάδας με ιδιαίτερη παράδοση και συνήθειες- τα Τρίκαλα, την Κεφαλλονιά και την Ικαρία- εξελίσσονται διάφορες κωμικοτραγικές καταστάσεις, παρεξηγήσεις και αστεία περιστατικά. Απρόσμενη έκπληξη, η επίσκεψη των Κρητικών γονιών της κοπέλας με την οποία έχει δεσμό ο γιος της οικογένειας.

Η παρουσία των οικογενειών με τις παραδοσιακές φορεσιές του κάθε τόπου, η ιδιαίτερη διάλεκτος, αλλά και οι διαφορετικές συνήθειες της καθε περιοχής, γίνονται η αφορμή για τις συγκρούσεις ανάμεσα στις οικογένειες, ενώ η επίδειξη των  τοπικών χορών  με την συνοδεία του μουσικού συγκροτήματος «Χοροσταλίτες», μας έφερε σε επαφή με την παράδοση του κάθε τόπου.

Ιδιαίτερη στιγμή, η εμφάνιση της οικογένειας των Ικαριωτών, με άκρως παραστατική φιγούρα της Καριωτίνας μάνας -η κυρία ήταν βγαλμένη από παλιά φωτογραφία εποχής- ενώ ο ικαριώτικος χορός συνοδεία της τσαμπουνοφυλάκας σε άγγιζε αμέσως! Το ίδιο παραστατικοί ήταν όμως κι οι εκπρόσωποι των άλλων τόπων. Η σεναριογράφος έχει αποδώσει στους χαρακτήρες πολύ ζωντανά στοιχεία για να σκιαγραφήσει τις ιδιαίτερότητες του κάθε τόπου, αλλά και του κάθε χαρακτήρα, ενώ  οι έξυπνοι κι αστείοι διάλογοι δένουν την εξέλιξη της παράστασης.

Εντύπωση μου έκανε ότι αν και, όπως φαντάζομαι, ερασιτέχνες ηθοποιοί, τα μέλη του συλλόγου κατάφεραν να αποδώσουν πειστικά τους ρόλους τους. Αυτό φάνηκε κι από το χειροκρότημα στο τέλος της παράστασης.

Ξεχωριστός, τέλος, ο νεαρός που παίζει τον Κρητικό πατέρα για την ευρηματικότητα και το χιούμορ του.

Πολλά συγχαρητήρια στον σύλλογο!

Τζένη Φραδέλου

 

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις από τις φιλοξενούμενες πένες.

ikariastore banner