Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [29/01/18]

Την Παρασκευή τα ξημερώματα έγινε σοβαρό εργατικό ατύχημα με θύμα 52χρονο ναυτεργάτη του Ε/Γ-Ο/Γ Νήσος Μύκονος . Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καταγγέλλει το Υπουργείο Ναυτιλίας ως υπεύθυνο για τα μέτρα ασφαλείας σε πλοία και λιμάνια και για τον τραυματισμό του συναδέλφου. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ενώ υπήρχαν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, με ισχυρούς ανέμους, ο καβοδέτης στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου ήταν ένας, και φυσικά δεν μπορούσε να λύσει ταυτόχρονα και τους δύο κάβους, επομένως ήταν αναμενόμενο αυτό που τελικά έγινε: λόγω του ισχυρού αέρα ο ένας κάβος που κρατούσε το πλοίο έσπασε και σακάτεψε τον ναυτεργάτη. «Καταγγέλλουμε το Υπουργείο και την ηγεσία του, τόσο αυτής της κυβέρνησης, όσο και όλων των προηγούμενων, ως υπευθύνους για το γεγονός ότι το «απαγορευτικό» έχει γίνει λάστιχο και πλοία ταξιδεύουν κατά τις ορέξεις των εφοπλιστών ακόμη και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πχ πάνω από τα 8 μποφόρ, με μια απλή «δήλωση για ευθύνη πλοιάρχου», με βάση Υπουργική Απόφαση του 2005… και ρωτάμε κάτω από ποιες συνθήκες ταξίδευε το πλοίο;». Για το περιστατικό δείτε επίσης και το ρεπορτάζ του ikariamag.gr.

- Τόσο οι ισχυροί βοριάδες της προηγούμενης εβδομάδας όσο και οι βροχοπτώσεις των περασμένων ημερών (21 & 22/1) προκάλεσαν ζημιές στα λιμάνια αλλά και το οδικό δίκτυο αντίστοιχα. Δείτε και διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του ikariamag.gr

- Διαδικασίες αναμοριοδότησης δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων στο νομό Σάμου: Κατόπιν επικοινωνίας του Βουλευτή Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη με τους εκπαιδευτικούς του νομού μας, σχετικά με τις προτάσεις μοριοδότησης δυσπρόσιτων σχολείων που συζητούνται στο Υπουργείο Παιδείας -χωρίς ακόμα ωστόσο να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις- άμεσα επικοινώνησε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αποστέλλοντας συγχρόνως επεξηγηματική έγγραφη ενημέρωση αναφορικά με τις προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής. Τα βασικά σημεία της έγγραφης ενημέρωσης του κ. Σεβαστάκη, ως προς την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της μοριοδότησης δυσπρόσιτων σχολείων στο νομό Σάμου, έχουν ως ακολούθως:
Λάβαμε την αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τη νέα μοριοδότηση  σχολικών μονάδων στο νομό Σάμου.
Θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:
1)Η συνολική αύξηση της μοριοδότησης των σχολικών μονάδων στο νομό μας είναι ευπρόσδεκτη και βοηθητική.
2) Όμως ,η ταυτόχρονη πρόταση της υπηρεσίας για χαρακτηρισμό μιας σχολικής μονάδας ως δυσπρόσιτη με βάση το κατώτερο όριο τα 10 μόρια, δυσχεραίνει και επί της ουσίας ακυρώνει την προσπάθεια στελέχωσης με διδακτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων: Α) Μαραθοκάμπου, Πλατάνου, Παγώνδα, Βουρλιωτών, στη Σάμο και  Β)  Ξυλοσύρτη, Καραβόσταμου Ικαρίας
Τούτο, διότι η μέτρηση των χιλιομετρικών αποστάσεων από τα αστικά κέντρα των νησιών μας,  καθώς και η ανάγνωση των υψομέτρων από το χάρτη αποτελεί θεωρητική προσέγγιση του ζητήματος και όχι «πραγματική». Τα χωριά αυτά συνδέονται με τα αστικά κέντρα των νησιών με εξαιρετικά προβληματικό οδικό δίκτυο, παλιό και γεμάτο επικίνδυνα σημεία, ελικοειδείς διαδρομές σε δύσβατο ανάγλυφο, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να είναι εξαιρετικά δυσχερής, ιδίως δε κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου καιρικά φαινόμενα όπως ομίχλη και βροχοπτώσεις είναι μόνιμα στα νησιά μας. Η Σάμος είναι ένα από τα πιο ορεινά νησιά τους Αιγαίου σε αναλογία με την έκτασή της (τα όρη Κέρκης-1440 μ. και  Καρβούνης 1100 μ. υψόμετρο-καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης), όπως και η Ικαρία (το όρος Αθέρας 1040 μ. υψόμετρο- καταλαμβάνει ουσιαστικά ολόκληρο το σώμα του νησιού).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαφοράς  που χωρίζει την εξέταση επί χάρτου από την πραγματικότητα είναι η περίπτωση του σχολείου του Καραβόσταμου Ικαρίας που αφενός βρίσκεται  σε κρημνώδη περιοχή (καμία σχέση με το κέντρο του χωριού στην θάλασσα, αφού η δόμηση στην Ικαρία είναι εξαιρετικά αραιή) - στη βόρεια πλευρά του νησιού και αφετέρου για να διανύσει κανείς τα περίπου 27 χλμ. που το χωρίζουν από τον Αγ. Κήρυκο (πρωτεύουσα νησιού) πρέπει να ανέλθει και να κατέλθει του βουνού Αθέρα (υψόμετρο 1040 μ. ) με συνολική διάρκεια ταξιδιού τη μία (1) ώρα με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, χωρίς δηλαδή τον συνήθη κατά τους χειμερινούς μήνες αποκλεισμό από την ομίχλη. [Από το γραφείο του Βουλευτή]

- Ο προγραμματισμός και οι χρηματοδοτήσεις έργων πολιτισμού στο νομό Σάμου, η προώθηση των ώριμων μελετών για τα έργα αποκατάστασης και συντήρησης των πολιτισμικών μνημείων στο νομό της Σάμου, ήταν οι βασικοί άξονες της συζήτησης που έγινε στη Βουλή με αφορμή την Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου. Ο Βουλευτής Σάμου ζήτησε και έλαβε ενημέρωση της πορείας μιας σειράς από έργα αποκατάστασης και συντήρησης μνημείων που έχουν υποβληθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου και μέσω φορέων της αυτοδιοίκησης του νομού.
«Ο στόχος από πλευράς Υπουργείου πρέπει να είναι η ολοκληρωμένη και όχι η αποσπασματική έγκριση μελετών και η ανάδειξη των πολιτισμικών μνημείων στη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους  με παράλληλη  διασύνδεση του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής με τις σύγχρονες μορφές ποιοτικού, πολιτιστικού τουρισμού», τόνισε μεταξύ άλλων κατά τη δευτερολογία του ο κ. Σεβαστάκης.
Ο κ. Σεβαστάκης, ρώτησε για μια σειρά από έργα στη Σάμο που έχουν υποβληθεί και αφορούν αποκαταστάσεις και συντηρήσεις σημαντικών βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων που βρίσκονται σε πολλές περιοχές του νησιού, αλλά και για την πορεία της άμεσης αποκατάστασης των οικοδομημάτων της Ι. Μονής Θεοκτίστης στην Ικαρία, ενώ  τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα αρχαία ναυάγια που έχουν ανακαλυφθεί στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων, τονίζοντας ότι η ορθή διαχείριση των ενάλιων αρχαιοτήτων στην περιοχή θα αποβεί προς όφελος τόσο της πολιτισμικής ταυτότητας του Βορείου Αιγαίου, όσο και στην ανάδειξη των Φούρνων σε κέντρο πολιτιστικού-καταδυτικού τουρισμού.

ATZENTA
- Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής  Υγείας Π.Ε. Σάμου «Φάρος» ξεκινά ομάδα γονέων για μπαμπάδες στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας . Η ομάδα θα έχει την μορφή των 8 δίωρων εβδομαδιαίων συναντήσεων  και αποσκοπεί στην ενίσχυση  και ενδυνάμωση του πατρικού ρόλου. Η 1η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του   Παλιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου (1ος όροφος) την Τετάρτη 31/1/2018 και ώρα 17:30μ.μ.-19:30μ.μ. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα του «Φάρου»: 2275024047 & 2275351322. Δευτέρα-Παρασκευή  8:30 π.μ.-14:30 μ.μ.

- O Σύλλογος Ραχιωτών «ΟΙ ΡΑΧΕΣ» πραγματοποιεί τον ετήσιο χορό του στις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα Κυριακή, στο Καριώτικο στέκι «ΖΕΥΚΙΝ», που βρίσκεται: Λ.Ελευθερίας 46 (συνέχεια Αμφιθέας),  Άλιμος. τηλ. :2109855795. Ώρα προσέλευσης: από 14.00 μέχρι όσο θέλετε!

ikariamag.gr