Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [21/7/17]

- Οι ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ (Λ.ΔΧ) ΑΓΟΝΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ θα ήθελαν να ενημερώσουν το επιβατικό κοινό του νησιού, τους Ικαριώτες και τους τουρίστες που επέλεξαν το νησί μας για τις διακοπές τους, για τους λόγους της μη πραγματοποίησης των δρομολογίων από και προς Αεροδρόμιο- Φάρο-Αγία Κυριακή - Λουτροπηγές καθώς και των δρομολογίων από και προς Μπαρδάτο Καρυδιών- Καρυδιές - Προφήτης Ηλίας- Βρακάδες και Να: «Ύστερα από την έγκριση βατότητας στα παραπάνω δρομολόγια, έγινε αίτηση την Παρασκευή 26-5-2017 προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Σάμου για επέκταση των δρομολογίων προς τους παραπάνω προορισμούς για την διευκόλυνση της μετακίνσης των μόνιμων κατοίκων του νησιού από τη Βόρεια στη Νότια πλευρά του νησιού, των επισκεπτών από και προς Αεροδρόμιο και Να, αλλά και τα άτομα 3ης ηλικίας που επισκέπτονται το νησί μας για ιατρικούς σκοπούς (Λουτροπηγές). Μέχρι σήμερα και παρά τη παρέλευση των 10 ημερών μέσα στις οποίες ώφειλαν να απαντήσουν, δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση ούτε από τον Αντιπεριφεριάρχη Σάμου κ. Κατρακάζο Νικόλαο ούτε και από τον προιστάμενο της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επiκoινωνιών Π.Ε. Σάμου κ. Τζουάνο Στέλιο. Εκτός των παραπάνω έχουμε την ενόχληση από κάποιους ιδιοκτήτες ταξί όπως ο κ. Μαμματάς Ανδρέας ιδιοκτήτης ταξί με έδρα Χρυσόστομο ότι η πρόσβαση των λεωφορείων μας στο αεροδρόμιο είναι παράνομη. Για τους παραπάνω λόγους έχουμε σταματήσει την διέλευση των λεωφορείων μας από τους παραπάνω προορισμόυς μέχρι την οριστική έγκριση των δρομολογίων σε αντίθεση με συναδέλφους που εκτελούν δρομολόγια πάσης φύσεως χωρίς άδεια».

- H Oδύσσεια των νεφροπαθών της Ικαρίας, επεισόδιο δεύτερο. Συνεχίζουμε να είμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Αλλεπάλληλες υποσχέσεις και δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οι οποίες παραμένουν κενές, εξακολουθώντας να συντηρούν την ταλαιπωρία των νεφροπαθών της Ικαρίας. Λόγω έλλειψης Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο του νησιού, οι κάτοικοι συνεχίζουν να πηγαινοέρχονται στη Σάμο ή να μεταναστεύουν στην Αθήνα για να κάνουν τη θεραπεία τους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς με ερώτηση που επανακατέθεσε σήμερα στη Βουλή ζητά εξηγήσεις σχετικά από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Ο Γιώργος Αμυράς  επιμένει και ζητά να μάθει το ακριβές χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση και λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Ικαρίας καθώς αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των νεφροπαθών αλλά και των πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που επιθυμούν, είτε να επισκεφθούν είτε να εγκατασταθούν στην νησί. Ρωτά τέλος τον υπουργό Υγείας ποια είναι η πρόθεσή του περί της αύξησης των πενιχρών επιδομάτων των νεφροπαθών.

- Στις 17 Ιουλίου 2017 η Ικαρία γιόρτασε  την 105η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού από τον τουρκικό ζυγό. Ο Βουλευτής Νομού Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, κατέφθασε στην Ικαρία το Σάββατο 15/7, προκειμένου να παρακολουθήσει αλλά και να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις, καθώς και για να συναντήσει φορείς και συλλόγους του νησιού, ώστε να ενημερωθεί και να ενημερώσει για τις εξελίξεις σε καίρια θέματα.
Κάποιες από τις συναντήσεις: Το Σάββατο 15-7, ο Βουλευτής συναντήθηκε με τον  Διοικητή του Γ.Ν.- Κ.Υ Ικαρίας κ. Καρδάση όπου έγινε ενημέρωση για την πορεία του έργου που αφορά τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Κατέστη σαφές από τον Βουλευτή, πως η γραφειοκρατική πολυπλοκότητα που προηγούνταν του βαρυσήμαντου αυτού έργου έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και σταδιακά θα αρχίσει η υλοποίησή του, που τόσο αναμένεται από τους Ικαριώτες πολίτες.
Την Κυριακή 16/7, ο Βουλευτής συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ικαρίας κ. Σταμούλο ώστε να συζητήσουν το  θέμα της καθυστέρησης που έχει προκύψει ως προς την   αναγνώριση των Ιαματικών Πηγών της Ικαρίας από το Υπουργείο Τουρισμού. Ο Βουλευτής νομού Σάμου λίγες μέρες πριν έρθει στην Ικαρία, πραγματοποίησε συνάντηση στο υπουργείο Τουρισμού για το συγκεκριμένο θέμα κι ενημέρωσε τον Δήμο για τις εξελίξεις αλλά και για τις ενέργειες που ενδεχομένως θα συνδράμουν στην ολοκλήρωση της πολύ σημαντικής αυτής διαδικασίας. Από την συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη για μια ακόμη συνάντηση στο Υπουργείο Τουρισμού από κοινού με τον Βουλευτή κι εκπροσώπους του Δήμου Ικαρίας.
Το βράδυ της ίδιας μέρας συναντήθηκε και με τον Σύλλογο του χωριού Θέρμα για να τους ενημερώσει για το ίδιο θέμα, της πιστοποίησης δηλαδή των ιαματικών πηγών των Θερμών και της υπόλοιπης Ικαρίας. Ο διάλογος ήταν εποικοδομητικός και μέλη του συλλόγου προθυμοποιήθηκαν να παρευρεθούν στο μελλοντικό ραντεβού στο Υπουργείο Τουρισμού. Τέλος, από την συζήτηση αναδείχτηκε για ακόμα μια φορά η ανάγκη  ένταξης των ιαματικών πηγών σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ), ώστε να χρηματοδοτηθεί άμεσα η βελτίωση των  εγκαταστάσεων, αλλά και να αξιοποιηθούν οι πηγές στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους από την τοπική κοινωνία.
Την Κυριακή  16-7, αλλά και την Δευτέρα 17-7 το απόγευμα ο Βουλευτής επισκέφτηκε τον Εύδηλο και τις Ράχες Ικαρίας, ώστε να συνομιλήσει με τους κατοίκους και να ενημερωθεί κυρίως από τους ίδιους για τις ανάγκες του τόπου, αλλά και να ενημερώσει για την επικείμενη  διοικητική και επιχειρησιακή αναβάθμιση των δομών Υγείας τόσο στον Εύδηλο ,όσο και στις Ράχες.

- Σαράντα χρόνια «Ίκαρος» - εφαλτήριο για ακόμα μεγαλύτερες διοργανώσεις! Με νικητή τον Ουκρανό γκραν μετρ Ολεξάντρ Μπόρτνικ ολοκληρώθηκε την Κυριακή 16/7 το μεσημέρι το 40ό  Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά "Ίκαρος" 2017 το οποίο φιλοξενήθηκε και φέτος στο Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κηρύκου. Διοργανωτές ήταν ο Δήμος Ικαρίας και ο Σ.Ο. Ικαρίας. Η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ενώ χορηγός ήταν η Hellenic Seaways. Με όλες τις δυσκολίες που μπορεί να έχει ένα μεγάλο τουρνουά σε ένα μικρό μέρος, με όλα τα προβλήματα που προκαλεί η συνύπαρξη ανθρώπων ευρύτατου ηλικιακού φάσματος, άλλης εθνικότητας και διαφορετικής κουλτούρας, με όλη την κούραση που επιφέρει το πυκνό αγωνιστικό πρόγραμμα, το τελικό αποτέλεσμα θεωρείται πολύ καλό. Δημιουργήθηκε ρεκόρ συμμετοχών (182 σκακιστές και σκακίστριες από 14 χώρες) και ρεκόρ τιτλούχων (25), αλλά η πρόβλεψη είναι πως τα ρεκόρ δεν θα αντέξουν για πολύ: Με την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Ικαρίας, με την τεχνογνωσία των οργανωτών, με το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων και των σκακιστικών σωματείων της χώρας μας και, κυρίως, με την αγάπη των Ελλήνων και ξένων παικτών προς το Ικαριακό σκάκι, τα ποσοτικά μεγέθη θα αυξηθούν  και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο.  Το 40ό Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου θα αποτελέσει εφαλτήριο για ακόμα σπουδαιότερες διοργανώσεις, για να κάνει περισσότερο γνωστό το όνομα της Ικαρίας!

Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου εγκρίθηκε το πρόγραμμα στρατηγικής των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) των μικρών νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.  Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 39.213.700 ευρώ.  Δικαιούχοι των έργων είναι οι Δήμοι και φορείς των μικρών νησιών καθώς και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.  Το πρόγραμμα που εγκρίθηκε είναι πολυτομεακό και αφορά δράσεις νησιωτικής πολιτικής τόσο για την επιχειρηματικότητα, όσο και για έργα ενεργειακής αναβάθμισης, αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αναβάθμισης των υποδομών και βελτίωσης της ποιότητας ζωής.  Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε: «Με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης στα μικρά νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά και διαπιστωμένες άμεσες ανάγκες οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν, προχωρούμε στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος χωρικών επενδύσεων προϋπολογισμού σχεδόν 40 εκατομμυρίων ευρώ για τα 7 μικρά νησιά, τη Θύμαινα, τους Φούρνους, την Ικαρία, τις Οινούσσες, τα Ψαρά, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Εξασφαλίζονται με τον τρόπο αυτό τα χρήματα που χρειάζονται τα μικρά αυτά νησιά για να αποκτήσουν νέες αναπτυξιακές δυνατότητες και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων τους»

ΑΤΖΕΝΤΑ
- Ο Άρης Μαραγκόπουλος θα είναι και αυτό το καλοκαίρι στην Ικαρία στο σεμινάριο γραφής και ανάγνωσης. Όσοι-ες ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail της Κίνησης Πολιτών kinisi.politon.ikaria@gmail.com. Ημερομηνία σεμιναρίου 20-25 Ιουλίου (απογευματινές ώρες) στις Ράχες Ικαρίας.

- O Σύλλογος Φάρου σάς προσκαλεί στην καθιερωμένη μακαρονάδα την Παρασκευή 28 Ιουλίου από τις 6:00 το απόγευμα μέχρι αργά. Τα έσοδα θα διατεθούν για την καθαριότητα του χωριού και των γύρω παραλιών προς τους εθελοντές πυροσβέστες και για την αποπεράτωση του γηπέδου μας. Φιλικές συμμετοχές: Το χορευτικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Ικαρίας, ο Μάριος με την παρέα του και μια έκπληξη στο τραγούδι. Όποιοι επαγγελματίες ή κάτοικοι επιθυμούν να ενισχύσουν την προσπάθεια μας, παρακαλούμε να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο του Φάρου [Εύον: 6977139208, Στέλιος: 6942230117].

- Το ταξίδι του Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή στην Ικαρία ξεκινάει:
• την Κυριακή 23 Ιούλη στην πλατεία Αγίου Κηρύκου στις 9 μ.μ,
• την Τρίτη 25 Ιούλη στην πλατεία Χριστού Ραχών στις 9 μ.μ    και
• την Παρασκευή 28 Ιούλη στην πλατεία Ευδήλου στις 9 μ.μ.
Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Αυγούστου στο Μονοκάμπι (χώρος πανηγυριού) στις 9 μ.μ. και θα περιλαμβάνει :
• Αφιέρωμα στον κομμουνιστή Αντώνη Καλαμπόγια, έναν από τους 9 εναπομείναντες αντάρτες  του Δ.Σ.Ε στην Ικαρία για 5 ολόκληρα χρόνια μετά την λήξη του Εμφυλίου, με παραπομπές από το βιβλίο του «Ικαρία, ο Κόκκινος Βράχος» , το οποίο επανεκδόθηκε πέρσι στα πλαίσια των 70 χρόνων από την ίδρυση του Δ.Σ.Ε.
• Αφιέρωμα και έκθεση για τα 100 χρόνια από την Μεγάλη  Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση (1917-2017)
• Κεντρική ομιλία από τον Νίκο Λάππα, μέλος του γραφείου του Κ.Σ. της ΚΝΕ.
• Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και γλέντι.
Στους χώρους  θα λειτουργεί μεγάλη έκθεση βιβλίου και υλικών καθώς  και παιδότοπος.

- ΤΟ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΚΑΡΙΑΣ – ΙΚΑΡΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ, ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ  «ΜΝΗΜΗΣ» ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΜΟΥΣΟΥΡΓΟ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΘΕΜΕΛH, ΠΕΜΠΤΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟ «ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΑΚΕΙΟ» (πρώην ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ) ΕΥΔΗΛΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ και ώρα 21.0
ΟΜΙΛΗΤΕΣ:  ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΥΡΙΝΑΔΗΣ, ΘΕΜΗΣ ΣΠΕΗΣ, ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΤΑΡΑΚΗ (από τους συγγενείς)
ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ.

ikariamag.gr

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr