Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [17/11/17]

- Ανακοίνωση για Ρύθμιση οφειλών προς το Δήμο (Τελευταία υπενθύμιση): Ο δήμος Ικαρίας επιθυμεί να σας υπενθυμίσει  τόσο την διαδικασία ρύθμισης των οφειλών προς τον δήμο, διαδικασία που κίνησε ο δήμος σε μια προσπάθεια να διευκολύνει όσους έχουν οφειλές προς τον δήμο να ανταποκριθούν  σε αυτή την υποχρέωση τους. Όσο και την αναγκαιότητα να καλυφθούν αυτές οι εκκρεμότητες, έτσι ώστε να μπορεί ο δήμος να έχει την δυνατότητα να ανταποκρίνεται  στοιχειωδώς στην παροχή των απολύτως αναγκαίων υπηρεσιών. Ο Δήμος Ικαρίας μετά την αρχική ανακοίνωση (17/8/2017) που ενημέρωνε όσους έχουν οφειλές προς το Δήμο να προσέλθουν στην ταμειακή υπηρεσία, για ενημέρωσή και τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους. Επανέρχεται και υπενθυμίζει στους δημότες που οφείλουν τέλη ύδρευσης και όχι μονό ότι σύμφωνα με το Νόμο 4483/2017, αν καταβάλουν μέχρι 30 Νοεμβρίου 2017 τις οφειλές τους στην ύδρευση ή υπαχθούν σε ρύθμιση της οφειλής τους δικαιούνται παραγραφής των προσαυξήσεων που τους έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα.  Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην  Ταμειακή υπηρεσία του Δήμου Ικαρίας και στα τηλέφωνα 2275350434 & 2275350432.

- Ψήφισμα του Δ.Σ Ικαρίας για κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ: Το Δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας με την απόφαση του στην 16η συνεδρίαση του 2017, εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην ποικιλόμορφη φοροεπιδρομή και στις συνεχείς μειώσεις άμεσες ή έμμεσες μισθών και συντάξεων, που υφίστανται οι κάτοικοι των νησιών μας, όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας  αποφάσισε ομόφωνα ως προς την μορφή αντίδρασης, κατά πλειοψηφεία ως προς το πλαίσιο αιτημάτων (απείχαν οι σύμβουλοι της ΠΕΑ -καταψήφισε η Ικα.Ρι.Α - η ΑΣΠΙ πρότεινε να επικεντρωθούμε μόνο στην διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ) να διοργανώσει ο Δήμος Ικαρίας και όσοι φορείς συμφωνήσουν στην αναγκαιότητα αυτής της διαμαρτυρίας και στο πλαίσιο διεκδικήσεων, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 22/11/2017 στην πλατεία Αγιου Κηρύκου στις 12:00 το μεσημέρι, με παράλληλο συμβολικό κλείσιμο των υπηρεσιών του δήμου.

- Η τοπική οργάνωση του Μ-Λ ΚΚΕ Ικαρίας καταγγέλλει το κατέβασμα και το σκίσιμο των αφισών της, που καλούν στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση,  το Σάββατο 18 Νοέμβρη στις 8 μ.μ. στον Άγιο Κήρυκο στο παλιό Δημαρχείο. Θεωρεί απαράδεχτες αυτές τις φασιστοειδείς πρακτικές και πιστεύει ότι θα πρέπει να καταδικάζονται από κάθε απλό δημοκράτη: "Η Οκτωβριανή Επανάσταση, ο Φάρος που φώτισε για μια ιστορική στιγμή την ανθρωπότητα και έδωσε ελπίδα σε εκατομμύρια καταπιεσμένους, μας δίνει δύναμη να προχωράμε, σε αντίθεση με όσους επιδιώκουν να σβήσουν απ’ τις μνήμες των λαών αυτή τη φωτεινή περίοδο και να την ταυτίσουν με ότι πιο σάπιο γέννησε και γεννάει το καπιταλιστικό σύστημα, το φασισμό".

- ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ: «Με την υπ’ αριθμ. 9/2017 διάταξη του Ειρηνοδικείου Ικαρίας αναγνωρίστηκε το σωματείο με την επωνυμία «ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ ΧΟΡΟΧΡΟΝΟΣ» με έδρα τον Άγιο Κήρυκο Δήμου Ικαρίας, σκοπός του οποίου είναι η πολιτιστική, πνευματική, κοινωνική ανάπτυξη των μελών του σωματείου μέσω του χορού και η ανάδειξη των πολιτιστικών δρώμενων της Ικαρίας,η προαγωγή πνευματικού επιπέδου των μελών,η ανάπτυξη πνεύματος κοινωνικής αλληλεγγύης,η προβολή και ανάδειξη του ρόλου του χορού, η στήριξη των μελών του Σωματείου από εξειδικευμένα άτομα για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθώς και η προώθηση και διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού της Ικαρίας, της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων και σωματείων στα πλαίσια του ενιαίου ελληνικού πολιτισμού που εκφράζεται μέσα από τον χορό, η ανάδειξη των πνευματικών, καλλιτεχνικών δυνάμεων της περιοχής της Ικαρίας, η ενθάρρυνση των νέων να ενασχοληθούν με τον χορό, τον πολιτισμό,η εκπόνηση ψυχοκινητικών δραστηριοτήτων,η υποβοήθηση ατόμων με ειδικές ικανότητες σωματικά,νοητικά και κινητικά,η διοργάνωση σεμιναρίων χορού και πολιτισμού, η διοργάνωση εκδηλώσεων για τη διατήρηση των παραδόσεων της Ικαρίας,η διοργάνωση χορευτικών εκδηλώσεων και ό,τι περιέχεται στο από 15-9-2017 καταστατικό του».

- Η Κ.Ο.Β. Δάφνης Ικαρίας του ΚΚΕ, σας προσκαλεί στην εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: Η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100χρονα της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, ώρα 7:30 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου στο Πετροπούλι. Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ.

- «Αυτοψία» κλιμακίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο υβριδικού έργο ΑΠΕ στην Ικαρία: Την πρόοδο των εργασιών ολοκλήρωσης του υβριδικού έργου ΑΠΕ στην Ικαρία διαπίστωσε πολυμελές κλιμάκιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που επισκέφτηκε γι αυτό το λόγο το νησί, με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλο της Εταιρείας, Στέλλα Κοβλακά.  Το Έργο θεωρείται πρωτοποριακό για τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δεδομένα αφού συνδυάζει  την αιολική με την υδροηλεκτρική ενέργεια και αποτελεί μία καινοτόμο λύση για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ και, κατά συνέπεια, τη μεγαλύτερη αξιοποίησή της. Δεν χαρακτηρίζεται απλά από αξιοποίηση του νερού που από φράγμα οδηγείται σε δύο υδροηλεκτρικές μονάδες, αλλά από τη δεύτερη υδροηλεκτρική μονάδα το νερό θα αντλείται  στην άνω δεξαμενή ώστε να επαναχρησιμοποιείται. Άρα θα υπάρχει μία πολύ μεγάλη «μπαταρία» για να καλύπτει ανάγκες έντονης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί.   
Οι εγκαταστάσεις του Υβριδικού έργου περιλαμβάνουν ένα αιολικό πάρκο στη θέση Στραβοκουντούρα (ισχύος 2,7 ΜW), δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς στις θέσεις Προεσπέρα (1,05 MW) και Κάτω Προεσπέρα (3,1 MW), δύο δεξαμενές νερού χωρητικότητας 80.000 κυβ. μέτρων η καθεμία, και ένα αντλιοστάσιο ισχύος 3,0 MW. Οι εργασίες του έργου είχαν στο παρελθόν διακοπεί, λόγω συμβατικών διαφορών με τον ανάδοχο. Η διαδικασία για την επανέναρξη των κατασκευών  ξεκίνησε την άνοιξη του 2017 και ως σήμερα έχει πραγματοποιηθεί πλέον του 85% του έργου. Σύντομα  προγραμματίζεται να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία των ανεμογεννητριών με την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και έκχυση στο Δίκτυο του νησιού. Επίσης, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018  πρόκειται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία ο μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός στην Προεσπέρα. Το έργο αναμένεται να είναι πλήρως έτοιμο στο τέλος του 2018.
Ενδεικτικό για το έργο  είναι πως θα αυξήσει τη διείσδυση ενέργειας από ΑΠΕ περίπου στο 50%  στο ηλεκτρικό σύστημα της Ικαρίας και θα συμβάλει στην αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) 13.800 τόνων ετησίως, ενώ η μελλοντική διασύνδεση με τη Σάμο θα βοηθήσει και το ηλεκτρικό δίκτυο στο γειτονικό νησί. Για την αποπεράτωσή του έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον η τοπική κοινωνία, ο Δήμος Ικαρίας και ο βουλευτής Σάμου και Ικαρίας, Δημήτρης Σεβαστάκης, ο οποίος και συνόδευσε το κλιμάκιο στην επίσκεψη του. Κατά την επίσκεψη του κλιμακίου της εταιρείας, πραγματοποιήθηκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου στις Ράχες αναλυτική παρουσίαση του έργου από τον κ. Στυλιανό Ροντήρη, διευθυντή της Διεύθυνσης Μικρών Υδροηλεκτρικών της εταιρείας. Παράλληλα, το κλιμάκιο της ΔΕΗ συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ικαρίας, Στέλιο Σταμούλο και τον αντιδήμαρχο Ραχών, Σωτήρη Κόχειλα. Στη συνάντηση, συζητήθηκαν επιμέρους εκκρεμότητες που αφορούν την υβριδική μονάδα, όπως η αποπεράτωση των έργων οδοποιίας που υλοποιεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο νησί. Δρομολογήθηκε επίσης η επανέναρξη των εργασιών για το αιολικό πάρκο που σχεδιάζει να εγκαταστήσει η εταιρεία στην περιοχή Περδίκι. (από ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ)

ikariamag.gr

 

ikariastore banner