Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [13/5/17]

- Με έγγραφο του, προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών  και Δικτύων,  Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, προς την  Περιφέρεια  Βορείου Αιγαίου και το Λιμενικό Ταμείο Ικαρίας, ο Δήμαρχος Ικαρίας εκφράζει τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει, στην Δημοτική αρχή, στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της Ικαρίας, η μη παράδοση για χρήση  των πρόσφατα κατασκευασμένων λιμενικών υποδομών στον Εύδηλο και δεύτερον, την ανάγκη ολοκλήρωσης των υπολοίπων έργων (υπολειπόμενες λιμενικές υποδομές, περιφερειακός δρόμου Ευδήλου) προκειμένου  αφενός να εξασφαλιστεί η προστασία και η εύρυθμη λειτουργία του λιμένα και αφετέρου να καταστεί  δυνατή η πλήρης αξιοποίηση του εν λόγω λιμανιού.
 
- Νέα αρνητική τροπή στα θέματα των συμβασιούχων, η οποία οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και στον δήμο Ικαρίας. Το Ελεγκτικό συνέδριο αποφάσισε (10/5) ότι η ανανέωση των συμβάσεων είναι παράνομη (που γίνεται από το τέλος του 2015) παράνομη και η πληρωμή τους για δουλειά που ήδη έχουν προσφέρει! Στο Δήμο Ικαρίας δεν ανανεώνονται 18 συμβάσεις εργαζομένων. Αυτό  σημαίνει  ότι το νησί μένει με ένα μόνο απορριμματοφόρο όχημα από τα 6 που κινούνται σήμερα και κανένα εργάτη καθαριότητας για εργασίες οδοκαθαρισμού, παραλιών κλπ σε όλο το νησί. Ταυτόχρονα οι ιαματικές πηγές του νησιού που θα έπρεπε να ξεκινήσουν στις 12/5 δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν σε κανονικούς ρυθμούς, αφού εκτός των 8 εργαζόμενων που κρίνεται παράνομη  η δυνατότητα πληρωμής τους, δεν εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου  και η πρόσληψη  διοικητικού  προσωπικού. Θυμίζουμε ότι από το 2016 ο δήμος Ικαρίας είχε απαιτήσει την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, και συνεχίζει ελπίζοντας ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της έστω και τώρα. Παράλληλα ζητά να μη μείνουν οι δήμοι και οι υπηρεσίες καθαριότητας (ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο),  από προσωπικό αλλά με νομοθετική παρέμβαση να μονιμοποιήσει τώρα το προσωπικό.
 
- Ο δήμος Ικαρίας ξεκινά την προσπάθεια για την απομάκρυνση των παλιών εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων από τους δρόμους του νησιού. Μέσα σε δυο μήνες (ο χρόνος μετρά από τις 9/5) θα πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα εγκαταλελειμμένα οχήματα που βρίσκονται γύρω από τα συνεργεία αυτοκινήτων, τους δρόμους ή στο έρεισμα των δρόμων (δημοτικό, αγροτικό, η επαρχιακό οδικό δίκτυο). Σε περίπτωση που δεν γίνει η απομάκρυνση τους εντός της παραπάνω προθεσμίας, ο Δήμος θα προβεί στην επιβολή των προβλεπόμενων από τον κανονισμό καθαριότητας προστίμων.
 
- Εκδόθηκε η 5Κ/2017 προκήρυξη του ΑΣΕΠ που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 257 θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε φορείς του Υπουργείου Υγείας εκ των οποίων 20 θέσεις στο ΕΚΑΒ και 39 θέσεις Πληρωμάτων Ασθενοφόρου σε Κέντρα Υγείας. Για την Ικαρία ζητείται να καλυφθεί 1 θέση ΔΕ Μάγειρα στο νοσοκομείο. Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία αρχίζει στις 29 Μαΐου 2017 ημέρα Δευτέρα και λήγει στις 13 Ιουνίου 2017.

- Ο Δήμος Ικαρίας ως Φορέας που συμμετέχει στη Δράση Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ενημερώνει τις μητέρες που ενδιαφέρονται να λάβουν «Αξία Τοποθέτησης» (voucher) στην Δράση για το σχολικό έτος 2017-2018,  ότι στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α  έχουν αναρτηθεί, οδηγίες τις οποίες και θα πρέπει άμεσα να ακολουθήσουν όσες οικογένειες ενδιαφέρονται να εγγράψουν δωρεάν τα παιδιά τους στους Παιδικούς Σταθμούς Αγίου Κηρύκου και Ραχών. Σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί και η διαδικασία εγγραφής των υπόλοιπων παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς του δήμου. Για περσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2275022613 (Αγιου Κηρύκου) και 2275040042 (Ραχών).

- Προχωρά ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη εθνικού δικτύου ευρυζωνικής πρόσβασης νέας γενιάς στις αστικές, νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, καθώς χθες εγκρίθηκαν δύο έργα εθνικής εμβέλειας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 400 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι, με ορίζοντα το 2020, το 70% του πληθυσμού των αστικών περιοχών να έχει πρόσβαση σε δίκτυα ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των ημιαστικών-αγροτικών περιοχών να διαθέτει ευρυζωνικές συνδέσεις τουλάχιστον 30 Mbps και κατά προτίμηση 500 Mbps. Τα έργα «Superfast Broadband» και «Rural Extension» θα προχωρήσουν μέσω της ανάπτυξης εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών που θα εξασφαλίσει σύνδεση στο διαδίκτυο με πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ προβλέπεται και έμπρακτη δημόσια παρέμβαση (επιδότηση) για την τόνωση της ζήτησης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών επόμενης γενιάς, εφόσον απαιτηθεί.

- Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας & Φούρνων στέκεται δίπλα στον αγώνα των νηπιαγωγών για: «δίχρονη δημόσια δωρεάν υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, ενταγμένη στην δεκατετράχρονη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση» και «αντισταθμιστικό ολοήμερο νηπιαγωγείο με συνεχές και ενιαίο πρόγραμμα χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις».  Πρόκειται, όπως τονίζουν «για ένα άκρως παιδαγωγικό αίτημα καθώς από τη μία η Υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση εξασφαλίζει στο παιδί συνέχεια ως προς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το χώρο και τα πρόσωπα και μπορεί να αντισταθμίσει τις δυνατότητες των μη προνομιούχων παιδιών ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν από ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες και από την άλλη επιστημονικά δεδομένα από ποικίλα πεδία –νευροεπιστήμες, εκπαίδευση, γνωστική και αναπτυξιακή ψυχολογία και οικονομικά– καταδεικνύουν με σαφήνεια τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, γνωστικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την επένδυση στην Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση.

ATZENTA
- Την Δευτέρα 15 Μαΐου στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα του Αγίου Πολυκάρπου στις Ράχες θα γίνει από την δημοτική αρχή μια ενημέρωση για τα θέματα του τουρισμού στο νησί θα ακολουθήσει συζήτηση και για αυτό καλούνται σωματεία, σύλλογοι, επαγγελματίες  και όσοι επιθυμούν.

- Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής  Υγείας Π. Ε. Σάμου «Φάρος»  θα υλοποιήσει ένα βιωματικό εργαστήρι για γονείς στους Φούρνους Κορσεών με τίτλο: «Υποστηρικτικοί γονείς- Ευτυχισμένα παιδιά» την Δευτέρα 15 Μαΐου 18:00μ.μ. - 20:00μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Αγίου Νικολάου.

- Την Τετάρτη 17 Μαΐου το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί άπαντες να συμμετέχουν στις απεργία που έχει προκηρυχτεί αλλά και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12 μ.μ. στην πλατεία του Ευδήλου.

- Το θεατρικό εγχείρημα "ΡΕ ΑΛΕΞΗΣ" παρουσιάζει στο κοινό της Ικαρίας τη "Απολογία του Θεόφιλου Τσάφου", ΕΡΓΟ του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ. ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ενός 26χρονου ΑΨΟΓΟΥ αποφοιτου ΝΟΜΙΚΗΣ και πρώην ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ της ΕΣΑ για το φόνο της αριστερής φοιτήτριας και κοπέλας του Καίτης. Κίνητρα πολιτικά και ερωτικά.Ψυχολογικά στοιχεία ενός ανθρώπου στα όρια της "κανονικότητας" και της "σχιζοφρένειας" σε μια "κανονική" κοινωνία που έχει σύνθημα " ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΟΥ, Η ΖΩΗ ΜΟΥ". Παραστάσεις στην Ικαρία: Πέμπτη 18/5, 9μμ, Αίθουσα Κάμπου, Παρασκευή 19/5, 9μμ, Αίθουσα Αγ. Δημητρίου Ραχών, Κυριακή 21/5, 9μμ, Ξενοδοχείο Evon’s Rooms – Φάρος. Κατάλληλο για άτομα άνω των 15 είσοδος, 6 ευρώ, τηλ. 6948236568  (Βασίλης Κυριάκου).

ikariamag.gr

ikariastore banner