Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [11/8/17]

- Υπογράφθηκαν οι νέες συμβάσεις στον τομέα Καθαριότητας: Eκδοθήκαν από τον δήμαρχο οι αναγκαίες διαπιστωτικές πράξεις και υπογράφθηκαν οι νέες συμβάσεις των εργαζόμενων στις υπηρεσίες καθαριότητας και ιαματικών πηγών. Σχετικά με το θέμα των εσόδων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, που θα καθορίσει την δυνατότητα του δήμου να ενεργοποιήσει την διαδικασία πρόσληψης προσωπικού με σταθερή εργασιακή σχέση, η διοίκηση δεσμεύεται τα επόμενα έτη ότι θα υπάρξει μέριμνα για την εγγραφή των αναγκαίων πιστώσεων στους αντίστοιχους κωδικούς του προϋπολογισμού του Δήμου, μετά και από την σχετική αναπροσαρμογή των προυπολογιζομενων εσόδων των ανταποδοτικών που θα προέλθει από την αναμόρφωση των δηλωθέντων τ.μ των κτισμάτων επί των οποίων υπολογίζονται οι συντελεστές καθορισμού των δημοτικών τελών ανά Δ.Ε, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα διευκολυνθεί από την εφαρμογή του νόμου  4483/2017.

- Οικονομική Ενίσχυση της Διοργάνωσης «IKARIA SENIOR REGATTA» από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενέκρινε το αίτημα της Εταιρίας Ικαριακών Μελετών για οικονομική ενίσχυση της πρωτοβουλίας «IKARIA SENIOR REGATTA».Το αίτημα απευθύνθηκε αρχικά στον βουλευτή νομού Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη , όπου κατόπιν συνομιλίας του με τον Αναπλ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, ανακοίνωσαν σήμερα στους υπεύθυνους της διοργάνωσης πως θα λάβουν  χρηματική ενίσχυση από το Υπουργείο. Το ποσό που θα δοθεί αποσκοπεί στην στήριξη των προσπαθειών των  πολυάριθμων ιστιοπλόων του νομού Σάμου κι όχι μόνο, να αναδείξουν τα νησιά του νομού μας.

- Στην συνάντηση με τον Γ.Γ του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Δήμαρχος Ικαρίας, παρουσίασε αναλυτικά την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος και οι δομές του, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκήθηκε για χρόνια στους ΟΤΑ και δυστυχώς συνεχίζεται και σήμερα . Ειδικότερα στάθηκε στα εξής :
• Στον οικονομικό στραγγαλισμό του Δήμου, την ανεπάρκεια της κρατικής χρηματοδότησης, που από το 2010 έως σήμερα έχει μειωθεί κατά 60%.  Έθεσε το αίτημα για συνολική ενίσχυση της κρατικής επιχορήγησης, ώστε να μπορέσει ο δήμος να ανταποκριθεί στα απολύτως αναγκαία έξοδα του.
• Ζήτησε επίσης να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον Δήμο να προσλάβει μόνιμο προσωπικό για όλες τις δομές του, και ειδικότερα στον τομέα της καθαριότητας, της ύδρευσης και στους παιδικούς σταθμούς, ώστε να αναβαθμιστεί το έργο και οι υπηρεσίες που προσφέρει.
• Ενημέρωσε την διοίκηση του ΥΠ.ΕΣ για την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας σχετικά με την σχεδιαζόμενη νομοθετική ρύθμιση που αφορά την διοικητική μεταρρύθμιση στην τοπική διοίκηση.
•  Τέλος έθεσε το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης του δήμου Ικαρίας για μια σειρά έργα που αφορούν την διαχείριση των υδάτων, καταθέτοντας υπόμνημα με την ωριμότητα αυτών των απόλυτα αναγκαίων παρεμβάσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας στις απαντήσεις του, κινήθηκε μέσα στα γνωστά ασφυκτικά πλαίσια που έχει ήδη διατυπώσει η κυβέρνηση για τα φλέγοντα ζητήματα των ΟΤΑ.                  Δεν παρέκλινε από τη γενική κατεύθυνση που έχει χαραχτεί το περασμένο διάστημα και στο όνομα της δημοσιονομικής δαπάνης, δεν δεσμεύτηκε για αναστροφή της κατάστασης στο εγγύς μέλλον.
➢ Σχετικά με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, παρέπεμψε στις διαδικασίες που έχουν εκκινηθεί από το υπουργείο σχετικά με προσλήψεις προσωπικού κυρίως στις ανταποδοτικές υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά  από τους δημοτικούς προϋπολογισμούς (δηλαδή τους δημότες).
➢ Συνέδεσε τη δυνατότητα για οικονομική ενίσχυση με τις συνολικές οικονομικές δυσκολίες του κράτους. Αφήνοντας ελπίδες για ενίσχυση μόνο ως προς το Θέμα των παρεμβάσεων που αφορούν την αντιμετώπιση της λειψυδρίας .
➢ Σχετικά με την διοικητική μεταρρύθμιση, ενημέρωσε  ότι το φθινόπωρο θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο νόμου  αλλά δεν θα συμπεριλαμβάνει χωροταξικές αλλαγές πλην κάποιων κραυγαλέων περιπτώσεων.  (Δελτίο τύπου Δήμου Ικαρίας).

- Στην συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Τουρισμού, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν: α) τα προβλήματα που δημιουργούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου (ειδικότερα η αρμόδια επιτροπή) στην διαδικασία αναγνώρισης των ιαματικών πηγών Ικαρίας, β) το πρόβλημα της αδειοδοτησης του καταφυγίου τουριστικών σκαφών Αγιου Κηρυκου. Για όλα αυτά κατατέθηκαν οι προτάσεις του δήμου Ικαρίας όπως έχουν διαμορφωθεί μέσα από παρεμβάσεις της διοίκησης του δήμου, και ζητήθηκε η συμβολή των υπηρεσιών του Υπουργείο Τουρισμού, για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.  
Η  Γ.Γ από την πλευρά της αναγνώρισε τις δυσκολίες που δημιουργούν ορισμένες κρίσεις της αρμόδιας επιτροπής για την διαδικασία αναγνώρισης των ιαματικών πηγών, και καθοριστήκαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν από κοινού ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.
Σχετικά με το θέμα τις  αδειοδοτησης του καταφυγίου τουριστικών σκαφών  αν και δεν συμπεριλαμβάνεται στις αρμοδιότητες που εποπτεύει η συγκεκριμένη γραμματεία, ωστόσο ζητήθηκε από την  Γ.Γ  να επανέλθουμε  με  νεότερο έγγραφο που  θα αναδεικνύουμε το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί την υπόθεση η άρνηση τις διεύθυνσης χωροταξικού σχεδιασμού & υποδομών του Υπουργείου τουρισμού να εγκρίνει την τροποποίηση της χωροθετησης του κτηρίου διοίκησης του καταφυγίου, που έχουν από κοινού ζητήσει ο δημος Ικαρίας και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. (Δελτίο τύπου Δήμου Ικαρίας)

- Σε απάντηση της  επιστολής του Βουλευτή Σάμου Σεβαστάκη προς την Hellenic Seaways μας, η εταιρεία απαντά:  "Η Hellenic Seaways επί σειρά ετών καλύπτει αποκλειστικά τη σύνδεση των δύο λιμένων της Ικαρίας (Αγ. Κηρύκου και Ευδήλου) καθώς και των Φούρνων αφενός μεν με τον Πειραιά, αφετέρου δε, με τα υπόλοιπα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συγκεκριμένα, το ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ εξυπηρετεί με δημόσια υπηρεσία από 12/06 έως 01/10/2017 την άγονη γραμμή Ικαρίας (Άγιο Κήρυκο), Σάμου, Χίου, Μυτιλήνης, Λήμνου, Καβάλας και συνδέει με ελεύθερα δρομολόγια την Πάτμο και τους Φούρνους με τα κεντρικά λιμάνια του Πειραιά και της Καβάλας αλλά και με τα υπόλοιπα νησιά. Επιπροσθέτως, το ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ συνδέει με έξι δρομολόγια την εβδομάδα την Ικαρία με τους υπόλοιπους προορισμούς από το λιμάνι του Ευδήλου. Την ίδια στιγμή, η άλλη εταιρεία επέλεξε με καθαρά εμπορικά κριτήρια την απευθείας προσέγγιση στη Σάμο, ενώ θα μπορούσε να συμπεριλάβει στις προσεγγίσεις της την Ικαρία και τους Φούρνους.
Αξιότιμε κύριε βουλευτά, ανάμεσα στην Εταιρεία μας και την τοπική κοινωνία του Νομού Σάμου, έχει οικοδομηθεί μία σχέση αμφίδρομης εμπιστοσύνης, η οποία δεν εξαντλείται στην κάλυψη μόνο των συγκοινωνιακών αναγκών οι οποίες μπορεί να παρουσιάζουν έξαρση το καλοκαίρι, αλλά τους υπόλοιπους οκτώ δύσκολους μήνες του χρόνου, εμείς είμαστε εκεί ακόμη και για τους ελάχιστους επιβάτες. Η Hellenic Seaways, έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει να δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο, μέσα από το πρόγραμμα Εταιρικής Ευθύνης που εφαρμόζει, έχοντας ικανοποιήσει με ευαισθησία μεγάλο αριθμό περιπτώσεων ουσιαστικής στήριξης στις τοπικές κοινωνίες και μάλιστα στις ευπαθείς ομάδες τους, σε θέματα που άπτονται της υγείας, της μάθησης, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Θέλουμε τέλος να σας διαβεβαιώσουμε πως πάντα δεχόμαστε με καλή προαίρεση και θετική σκέψη τα μηνύματα των οποίων είμαστε αποδέκτες και συνεχίζουμε να προσπαθούμε, έχοντας απόλυτη επίγνωση της σπουδαιότητας του συγκοινωνιακού έργου που επιτελούμε."

- Με επιστολή της προς τους αρμόδιους φορείς, μεταξύ των οποίων και τον Πρωθυπουργό, η δημοτική παράταξη Ικαριακή Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση αναφέρεται στα κτηριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν το Γυμνάσιο και το Λύκειο Αγίου Κηρύκου Ικαρίας τα οποία στεγάζονται σε ενιαίο σχολικό συγκρότημα. Το συγκρότημα αυτό παραδόθηκε το 1993 και έκτοτε λειτουργούν σε αυτό το Γυμνάσιο και το Λύκειο Αγίου Κηρύκου. Είχε όμως από την ημέρα παράδοσής του αρκετά προβλήματα – κακοτεχνίες που σχετίζονταν ιδίως με τη θέρμανση και τη στεγανότητα του κτιρίου. Στην επιστολή αναφέρονται οι κακοτεχνίες, οι αλλοιώσεις και οι ελλείψεις των κτηρίων και ζητείται στοχευμένη χρηματοδότηση προς το Δήμο από το κράτος (Υπουργείο – Περιφέρεια) γι’ αυτό το έργο.

- Χρηματοδότηση 85 μικρών νησιωτικών και ορεινών δήμων: Όπως διαβάζουμε στο i-efimerida: Τα κριτήρια για την επιλογή των δήμων –όπως αναφέρονται και στη σχετική υπουργική απόφαση- είναι ο πληθυσμός (έως 3.000 κατοίκους), η ορεινότητα (όπως ορίζεται από τον «Καλλικράτη»), ενώ προστέθηκαν και οι δήμοι με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους και με τουλάχιστον το 50% των δημοτικών ή κοινοτικών ενοτήτων να χαρακτηρίζονται ορεινές, αναφέρει το ΑΠΕ. Το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης προέρχεται κατά το ήμισυ από τον λογαριασμό με τίτλο «Έσοδα άρθρου 9 Ν.2880/2001 - Τέλη Διαφήμισης» και κατά το υπόλοιπο μέρος από τον λογαριασμό με τίτλο «Φόρος ζύθου υπέρ Δήμων και Κοινοτήτων». Τα 14.450.000 ευρώ θα κατανεμηθούν ισομερώς στους 85 Δήμους, ενώ τα υπόλοιπα 5.550.000 ευρώ θα κατανεμηθούν με βάση τα τελευταία στοιχεία του πραγματικού πληθυσμού της τελευταίας απογραφής. Στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου χρηματοδοτούνται 5 από τα 9 νησιά: Αγ. Ευστράτιος (Ν. Λέσβου), Ικαρία και Φούρνοι Κορσεών (Ν. Σάμου), Οινουσσών και Ψαρών (Ν. Χίου).

ATZENTA
- 2η Έκθεση Χειροποίητων τοπικών προϊόντων και δημιουργιών: Πλατεία Αγίου Δημητρίου 12 - 17 Αυγούστου. Ελεύθερη είσοδος για όλους. Το νησί μας ήταν πάντα ένα καταφύγιο για τους καλλιτέχνες. Η ασύγκριτη ομορφιά της Ικαρίας, η μαγική της ατμόσφαιρα πρoσέφερε την έμπνευση και τη δύναμη σε καλλιτέχνες για δεκαετίες. Μουσικοί, ζωγράφοι, γλύπτες, αργυροχρυσοχόοι, αγγειοπλάστες, ποιητές, ηθοποιοί, παραμυθάδες μα και σαπουνοποιοί, πετράδες, οινοποιοί, μελισσοκόμοι και πολλοί άλλοι τεχνίτες καλλιτέχνες που θέλουν να μοιραστούν και να εξερευνήσουν διαφορετικές ευκαιρίες για να αναπτύξουν την τέχνη τους στο νησί. Το μονο που χρειαζόμαστε ειναι μια Ευκαιρία! Μια αγκαλιά φροντίδας! Μια αγκαλιά Εμπιστοσύνης από εσάς προς εμάς τους Ικαριους Δημιουργούς θησαυρών του ευλογημένου τόπου. Ελπίζουμε ότι θα συμμεριστείτε τις ιδέες μας. Μαζί ίσως μπορούμε να καταφέρουμε κάτι...! Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ.Δημήτριου "ΛΙΤΑΝΗ".
 

ikariamag.gr