Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [08/01/18]

- Ο Δήμος Ικαρίας στο πλαίσιο προετοιμασίας για την αναθεώρηση του ΣΧΟΟΑΠ, μετά την πενταετή εφαρμογή του (Ιούνιος 2018) σύμφωνα και με την 81/2015 απόφαση του Δ.Σ. Εκκινεί τις αναγκαίες διαδικασίες τροποποίησης ανοίγοντας φάκελο αιτήσεων για διορθώσεις (όπου είναι εκ του νόμου εφικτό), και παρατηρήσεις  πολιτών, στα θέματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του (από 3.6.2013). Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμπληρώσει αίτηση με το αίτημά του ή τις τυχόν παρατηρήσεις του προσκομίζοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά (υπόδειγμα αιτήσεων, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, εδώ: Για αναδασωτέα έκταση, Εκτός ορίων οικισμού, Μη εκμεταλλεύσιμο ακίνητο). Η ανταπόκριση σας σε αυτό το κάλεσμα θα βοηθήσει την επιτροπή που θα συσταθεί να κατανοήσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του ΣΧΟΟΑΠ, ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν πληρέστερες προτάσεις στην ομάδα μελέτης του. Οι αιτήσεις (παρατηρήσεις, κλπ) θα κατατίθενται στην Τεχνική Υπηρεσία στον Αγ. Κήρυκο (Τηλ:2275350418) και στις υπηρεσίες του Δήμου στις Δ.Ε Ευδήλου και Δ.Ε Ραχών.

- Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας-Φούρνων,  Σάμου, Χίου «Αδαμάντιος Κοραής», Λήμνου και Λέσβου από κοινού διαμόρφωσαν πρόταση προς τα ΠΥΣΠΕ, το ΚΥΣΠΕ και το Υπουργείο Παιδείας, καλώντας και τη Διδασκαλική Ομοσπονδία να την υιοθετήσει και να την υποστηρίξει. Επιπλέον, εξέφρασαν την έντονη αντίθεση τους στην πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τη «Μοριοδότηση Σχολικών Μονάδων», η οποία δεν έλαβε υπόψη της τις προτάσεις των Συλλόγων Εκπαιδευτικών και τις προτάσεις των ΠΥΣΠΕ, όπως επίσης και στην πρόταση για «Ένταξη Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην κατηγορία Δυσπρόσιτα», η οποία δημοσιεύθηκε παραμονές Χριστουγέννων και προβαίνει, όπως δηλώνουν, σε εξόφθαλμη αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών που βρίσκονται και εργάζονται υπό δύσκολες συνθήκες  στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία οποιασδήποτε οργανικής λειτουργίας συμβάλλοντας στην απάλειψη των αρνητικών επιπτώσεων της εγκαταλειμμένης υπαίθρου. Όπως σημειώνουν, στα ακριτικά νησιά οι συνθήκες ζωής και διαβίωσης είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Η μεγάλη απόσταση από τα κέντρα της χώρας δημιουργεί δυσκολίες στη μετακίνηση λόγω των περιορισμένων δρομολογίων, του ακριβού κόστους των εισιτηρίων των πλοίων και αεροπλάνων, των δυσμενών καιρικών φαινομένων που οδηγούν σε πολυήμερους αποκλεισμούς των απομακρυσμένων χωριών  ή νησιών, του υψηλού κόστους διαβίωσης, ένδυσης, θέρμανσης και ενοικίασης κατοικιών, των τεράστιων ελλείψεων στον τομέα της υγείας. Οι εκπαιδευτικοί βιώνουν αυτές τις αντιξοότητες, παρά ταύτα δίνουν τον εαυτό τους για να παραμείνει  ο πληθυσμός στην περιοχή και να μην υπάρχει περαιτέρω μετακίνηση των κατοίκων  προς τα αστικά κέντρα. Απαιτούν και αγωνίζονται για το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών του ακριτικού Αιγαίου διεκδικώντας να γίνουν δεκτές οι προτάσεις τους σχετικά με τη μοριοδότηση των σχολικών μονάδων της περιοχής μας.


- Η Τ.E. Ικαρίας & Φούρνων του Κ.Κ.Ε καταγγέλλει την πρόσφατη καταστροφή του μνημείου του Δ.Σ.Ε στην Ικαρία, στη θέση Πελεκητό Καραβοστάμου, από θρασύδειλα φασιστοειδή και δρώντας μέσα στο σκοτάδι. Το συγκεκριμένο μνημείο είχε τοποθετηθεί πέρσι τον Αύγουστο από την Κ.Ο.Β. Καραβοστάμου του Κ.Κ.Ε, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 70χρόνια από την ίδρυση του Δ.Σ.Ε. Τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας είχαν πραγματοποιήσει οι δυο μοναδικοί επιζώντες αντάρτες από την «Μάχη της Σκίζας τον Μάη του ‘49» Ορέστης Πορτέλος, Σταμάτης Φουντούλης καθώς και η Αθηνά Διαμαντή, αδερφή του Διαμαντή Διαμαντή αξιωματικού του ΕΛΑΣ ,που σκοτώθηκε στην συγκεκριμένη μάχη. Απ’ ότι φαίνεται έχουμε «εργολαβία» καταστροφής μνημείων του ΚΚΕ και του ΔΣΕ στην Ικαρία, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνεχιζόμενες καταστροφές του Μνημείου του ΚΚΕ στο Μουντέ Ραχών.

- Το Sea Speed Jet θα συνδέει Πάρο και Νάξο με Πάτμο-Ικαρία και Πειραιά: Το πλοίο «Sea Speed Jet» σημαίας Κύπρου, δρομολογείται από την 1η Ιουνίου στη γραμμή Πειραιάς-Πάρος-Νάξος-Ικαρία-Πάτμος. Το πλοίο, θα εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο τρεις φορές την εβδομάδα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με αναχώρηση από Πειραιά στις 15.30 για Πάρο-Νάξο-Ικαρία και άφιξη στην Πάτμο 21:50 όπου και θα διανυκτερεύει και θα αναχωρεί στις 06:35 για Ικαρία-Νάξο-Πάρο και άφιξη στον Πειραιά στις 13.10. [Το διαβάσαμε στο cyclades24.gr]

- Ο Σύλλογος Φίλων Φιλαρμονικής Ραχών Ικαρίας «ΟΡΦΕΑΣ» ευχαριστούν τον Στέλιο Σακούτη για την ευγενική προσφορά του για τις ανάγκες της Φιλαρμονικής όπως και την Hellenic Seaways για την ευγενικη προσφορά μεταξίνησης του μαέστρου της Φιλαρμονικής.

ATZENTA
- Συναυλία της Γιώτας Νέγκα το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 στην Αίθουσα Χριστού Ραχών Ικαρίας. Διοργάνωση: Α.Γ.Σ ΔΙΑΓΟΡΑΣ.

ikariamag.gr