Τα αναπάντητα ερωτήματα για το προσφυγικό και ένα δάνειο

Δήλωση του Νάσου Γιακαλή, επικεφαλής της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο:

Έχω τονίσει ξανά  τον προβληματικό τρόπο λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Χθες, μετά από αρκετό καιρό και αφού είχαν προηγηθεί οι δικές μας διαμαρτυρίες, συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Ωστόσο η κατάσταση στην συνεδρίαση ήταν πάλι τραγική. Η επιλογή να γίνονται τα Περιφερειακά Συμβούλια μόνο με τηλεδιάσκεψη έχει οδηγήσει πλέον στην απαξίωση του θεσμού αφού πολλοί Περιφερειακοί Σύμβουλοι δεν συμμετέχουν και σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες το τραπέζι συνεδριάσεων είναι σχεδόν άδειο.

Είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί αλλά που προφανώς εξυπηρετεί την Περιφερειακή Αρχή διότι με την υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου πιστεύει ότι θα περιορίσει την αντιπολίτευση στο να ασκήσει την κριτική της.

Προφανώς θα πέσει έξω στην ¨εκτίμηση¨ αυτή, εμείς θα συνεχίσουμε δημόσια πλέον να διατυπώνουμε την άποψη μας.

Τώρα σε ότι έχει σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση η γενική εκτίμηση μας είναι ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει ούτε στο ελάχιστο αντιληφθεί το μέγεθος του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος.

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά ολοκληρωμένη θέση ούτε για το πώς θα εξελιχθεί η αντιμετώπιση της κρίσης στα νησιά, τόσο σε ότι αφορά τους πρόσφυγες όσο και σε ότι αφορά τον ντόπιο πληθυσμό.

Καμιά απολύτως θέση για το περίφημο Hot Spot της Λέσβου αλλά και των άλλων νησιών που έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσουν τους επόμενους μήνες και κανένας απολύτως σχεδιασμός για το πώς οι τοπικές οικονομίες θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν από τις συνέπειες.

Λυπόμαστε που το λέμε αλλά έχουμε να κάνουμε με ένα απόλυτο κενό της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ότι αφορά ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης των συμφερόντων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ωστόσο αυτό που βγήκε από την χθεσινή συνεδρίαση είναι ότι στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εγκρίθηκε δάνειο 2.000.000 ευρώ από την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης για το μεταναστευτικό !!!!  Χρήματα που σε πρώτη ανάγνωση θα βαρύνουν το ταμείο της Περιφέρειας!!

Και το ερώτημα είναι πότε πήρε απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο για αυτό το δάνειο και ποιος το διαπραγματεύτηκε;

Καταλαβαίνετε ότι αυτό και μόνο θα αποτελέσει για την παράταξη μας τις επόμενες μέρες θέμα για την δημόσια συζήτηση που ανέφερα στην αρχή.

Όπως επίσης θέμα θα αποτελέσουν και τα περίφημα open days των Βρυξελλών που στοίχησαν στο Περιφερειακό Ταμείο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 30.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ !!! Αλλά για αυτά είπαμε θα υπάρξει συνέχεια.

ΙΣΧΥΡΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

ikariastore banner