Συνεργάτες στους δήμους ή νεο-αποικιοκράτες;

Επειδή οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες ήρθαν και στην Ικαρία πριν από τρεις μήνες περίπου, διαβάστε με προσοχή το παρακάτω άρθρο της Ναντιας Βασιλειάδου από την εφ. Ελευθεροτυπία:

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών αυτοδιοικητικών παραγόντων. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι περισσότεροι δήμοι της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας

«Οι Γερμανοί ξανάρχονται» στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία αντιμετωπίζοντας την τεράστια δημοσιονομική κρίση της χώρας ως την απόλυτη επενδυτική ευκαιρία. Τα ανοιχτά μέτωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσφέρουν «πεδίον δόξης λαμπρό» για επιχειρηματική δραστηριότητα στη διαχείριση απορριμμάτων, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα δίκτυα ύδρευσης, τον τουρισμό, τη διαχείριση υδάτινων πόρων μέσω ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπεγράφη τον Οκτώβριο από Ελληνες και Γερμανούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες.

Πρόκειται για ορισμένους μόνο από τους προσοδοφόρους τομείς στους οποίους έχουν ήδη πατήσει γερό «πόδι» έχοντας κατά νου ότι η καλύτερη δυνατή πληροφόρηση εκ των έσω θα τους φέρει στο επενδυτικό προσκήνιο όταν έρθει η ώρα διεθνών διαγωνισμών και ένταξης σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Το πρωτόκολλο (Memo-randum of Understanding) υπεγράφη στο πλαίσιο ενός «σχεδίου Μάρσαλ», το οποίο ανέλαβαν να υλοποιήσουν το υπουργείο Εσωτερικών, η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα και το προξενείο στη Θεσσαλονίκη, με στόχο, επισήμως, τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Η πολιτική σκοπιμότητα των Γερμανών για διείσδυση σε κερδοφόρους επενδυτικούς τομείς, παρ' ότι συγκαλυμμένη, έγινε αντιληπτή από μερίδα των αυτοδιοικητικών παραγόντων, που δηλώνουν: «Δεν αφορίζουμε, όμως δεν είμαστε αποικία».

Το «μνημόνιο» υπεγράφη στη Θεσσαλονίκη μεταξύ των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) της Βάδης-Βιρτεμβέργης και της Θεσσαλίας, της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι υπογράφοντες
Από τη γερμανική πλευρά υπέγραψε ο κ. Ραλφ Γκάινερτ, διευθυντής του Γραφείου Διαμεσολάβησης της Περιφερειακής Ενωσης Βάδης-Βιρτεμβέργης και από την ελληνική ο Σίμος Δανιηλίδης, πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, ο Ρίζος Κομίτσας, πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ, ο Κώστας Σιμιτσής, πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και δήμαρχος Καβάλας και ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Λευτέρης Τοπάλογλου.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι περισσότεροι δήμοι της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, από τους οποίους ζητήθηκε η ιεράρχηση προτεραιοτήτων και διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων.
«Ας μην ποινικοποιούμε τις συνεργασίες μεταξύ δήμων. Απαίτησή μας είναι η ισότιμη συμμετοχή. Αυτή η συνεργασία βόρειας Ελλάδας με Βάδη-Βιρτεμβέργη δεν έχει σχέση με τους τροϊκανούς. Η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας συνεργάζεται διαχρονικά με πολλές ευρωπαϊκές χώρες», υποστηρίζει ο Σίμος Δανιηλίδης, πρόεδρος ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που υπογράφεται «μνημόνιο» συνεργασίας με τόσο ευρεία συμμετοχή...

Τα απορρίμματα
Το μεγάλο στοίχημα και στις τέσσερις περιφερειακές ενώσεις είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, «τομέας στον οποίο υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας», όπως σημειώνουν αυτοδιοικητικά στελέχη.

«Με δεδομένο ότι ο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης έχει ημερομηνία λήξης, μ' ενδιαφέρει πρωτίστως η ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών. Οχι μέσω της καύσης αλλά με χρήση 5-6 άλλων σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η πυρόληση, η αεριοποίηση, η πλασματοποίηση. Περίπου είκοσι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για άντληση τεχνογνωσίας γύρω από την επεξεργασία απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την ενεργειακή αξιοποίηση», δηλώνει ο Σ. Δανιηλίδης.

Ενδεχόμενη συμμετοχή γερμανικών εταιρειών σε τέτοια εγχειρήματα εκτιμάται ότι θα γίνει μέσω Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ή μέσω διεθνών διαγωνισμών που θα προκηρυχθούν.
Τη συμβολή των Γερμανών σε θέματα προσέγγισης της τοπικής κοινωνίας ώστε να «ξεπεραστεί η λαθεμένη νοοτροπία ότι η κατασκευή ενός εργοστασίου απορριμμάτων επιβαρύνει περιβαλλοντολογικά» πιθανολογεί ο δήμαρχος Καβάλας Κώστας Σιμιτσής, υπενθυμίζοντας ότι στην πόλη του υπήρξαν αντιδράσεις «και μόνο στην ιδέα κατασκευής κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών».

Διαφορετική είναι η στόχευση στην ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας. Στο Δήμο Αμυνταίου διερευνήθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης δικτύων τηλεθέρμανσης στα επιμέρους δημοτικά διαμερίσματα. «Το καλοκαίρι του 2012 υπήρξε επικοινωνία τεχνοκρατών του δήμου με συναδέλφους τους γερμανικών δήμων προκειμένου να αντλήσουν τεχνογνωσία. Αν τελικά κατασκευάσουμε κάτι, θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό», αναφέρει η Παρασκευή Βρυζίδου, πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.

Ο τουρισμός
Τομέας καίριας σημασίας για την περιοχή θεωρείται ο τουρισμός με έμφαση στο Δήμο Καστοριάς, «για τον οποίο ήδη διακινήθηκαν από γερμανικές ιστοσελίδες και έντυπα διαφημίσεις και πληροφορίες ύστερα από επαφές του δημάρχου Μανώλη Χατζησυμεωνίδη με γερμανική αντιπροσωπεία», αναφέρει η Π. Βρυζίδου.
Τεράστιο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από πολλούς δήμους της Μακεδονίας για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) με επίκεντρο τα φωτοβολταϊκά, τις ανεμογεννήτριες και τη γεωθερμία. Σοβαρό πρόσκομμα θεωρείται η πολυνομία και η γραφειοκρατία. Η απλοποίηση των διαδικασιών μπορεί να προκύψει από τη γερμανική εμπειρία, θεωρούν κάποιοι. «Υστερα από τις επαφές με Γερμανούς τεχνοκράτες θα προτείνουμε συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Μπορεί να ζητηθεί από τους δήμους ένα ποσοστό 20% έως και 40% επί των κερδών των επιχειρήσεων», σημειώνει ο Σίμος Δανιηλίδης.
Εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης όλα τα δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης ανήκουν στη διαχειριστική δικαιοδοσία των δήμων. Από τις γεωτρήσεις μέχρι και την παρακολούθηση του δικτύου, θεωρείται ότι οι Γερμανοί διαθέτουν καλύτερα επιστημονικά εργαλεία. Με δεδομένο ότι πολλά επαρχιακά δίκτυα είναι προβληματικά και απαρχαιωμένα, η ελληνογερμανική συνεργασία, θα μπορούσε να ανοίξει ακόμη μια «πόρτα» σε Γερμανούς επενδυτές.

Ορισμένοι παράγοντες της αυτοδιοίκησης επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις του «κακού Γερμανού», ενώ άλλοι πιστεύουν ότι απλώς «μας θεωρούν αποικία τους, απομυζώντας ό,τι μπορούν και δίνοντάς μας ψίχουλα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι δυο μήνες πριν ο Δήμος Νιρεμβέργης δώρισε στην «αδελφοποιημένη» Καβάλα δύο πυροσβεστικά οχήματα της δεκαετίας του ...'50! Αμέσως μετά η εφημερίδα της Νιρεμβέργης σχολίασε σκωπτικά: «Ευτυχώς που σας τα δωρίσαμε για να σβήσετε τις φωτιές σας!».

Τα βασικά σημεία του πρωτοκόλλου:
* Η Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων του Ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βάδης-Βιρτεμβέργης θα επιστρατεύσει ειδικούς εμπειρογνώμονες οι οποίοι σε εθελοντική βάση θα προσφέρουν γνώσεις.
* Θα δημιουργήσει υπηρεσία μεσολάβησης, η οποία θα καλλιεργεί επαφές με ειδικούς και θα αξιολογεί τα εκτελεσθέντα προγράμματα.
* Οι ελληνικές Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων αναλαμβάνουν την καταγραφή αναγκών, την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, την εξασφάλιση νομικής-επιστημονικής υποστήριξης κ.ά.
* Οι δαπάνες μεταφοράς τεχνογνωσίας θα καλυφθούν ως επί το πλείστον από τους γερμανικούς φορείς. Οι ελληνικοί δήμοι αναλαμβάνουν τα έξοδα διαμονής των επισκεπτών.

enet.gr

ikariastore banner