Συνεχίζεται η απογραφή της Λαϊκής Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ικαρίας

Ικαρία 14/2/14

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Με μεγάλη επικοινωνιακή συμμετοχή των πνευματικών εκπαιδευτικών, πολιτιστικών φορέων και πολλών πολιτών, συνεχίζεται, από τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας και Φούρνων Κορσαίων΄΄,από το προσωπικό της Κοινωφελούς εργασίας και με την συνεργασία της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής η απογραφή της μοναδικής στον κόσμο Λαϊκής – Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς των Νησιών μας, Ικαρίας, Φούρνων και Θύμαινας.

Καταγράφονται  Αντιπυρατικές κατοικίες, Βραχοσκεπές, πρώην κατοικήσιμες καμάρες(σπηλιές), παλιές Εκκλησίες, Νερόμυλοι, Ανεμόμυλοι, Μαργούνες, παλιά γεφύρια, πλακόστρωτα μονοπάτια και άλλα παλιά κτίσματα.

Η απογραφή αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον διότι αποκαλύπτονται συνεχώς για πρώτη φορά οι Αντιπυρατικές κατοικίες και οι πρώην κατοικήσιμες καμάρες(σπηλιές), κρυψώνες που οι κάτοικοι των τότε εποχών παρόλο ότι διαβίωναν υπό άθλιες συνθήκες διέσωσαν και στην συνέχεια διέδωσαν σε όλο τον κόσμο τον Ιωνικό πολιτισμό, την Ιωνική Γλωσσική διάλεκτο και τα ήθη και έθιμα των προγόνων μας.

Παρακαλούνται οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι πνευματικοί φορείς και όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να επικοινωνήσουν με τους ΄΄Απογραφείς΄΄, να το πράξουν το συντομότερο διότι όλα τα ευρήματα θα αξιολογηθούν από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Τα κτίσματα της Λαϊκής – Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς των Νησιών μας που παρουσιάζουν ιδιαίτερο πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον θα ενταχθούν σε προγράμματα Αναπαλαίωσης, διαμόρφωσης προσβάσεων επισκεψιμότητας και τουριστικής προβολής.

Η ανάδειξη και η αξιοποίηση της μοναδικής ανά τον κόσμο Λαϊκής – Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ικαρίας, θα συμβάλει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη, στην ενδυνάμωση της τοπικής μας οικονομίας και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Για την Περιφερειακή  Ενότητα Ικαρίας  και Φούρνων-Κορσαίων
Νίκος  Κουκουλίας
Περιφερειακός Σύμβουλος