Η Ελλάδα είναι γνωστή ως μια κατ’ εξοχήν νησιωτική χώρα. Από το σύνολο των έξι χιλιάδων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, μόλις τα 114 από αυτά κατοικούνται, από τα οποία τα 80 έχουν διοικητική υπόσταση, δηλαδή είναι δήμοι, δημοτικές ή τοπικές κοινότητες, ενώ τα υπόλοιπα 34 αναφέρονται ως οικισμοί από την ΕΛΛΣΤΑΤ, ενώ αναφέρονται και 440 νησίδες ως οικισμοί αλλά χωρίς πληθυσμό. Η έκταση τους είναι 24.772,71 τ.χλμ. (ή 18,7% της συνολικής επιφάνειας της χώρας) και ο πληθυσμός τους 1.632.955 κάτοικοι (ή 15,1% του συνολικού πληθυσμού).

Στα μέσα του Μάη που μας πέρασε η εταιρεία Dong Energy ολοκλήρωσε την εγκατάσταση 32 γιγαντιαίων ανεμογεννητριών έξω από τις ακτές του Liverpool. Οι γεννήτριες έχουν ύψος 195 μέτρα και συνολικά παράγουν μέχρι 5.3GW ενέργειας, ικανά να ηλεκτροδοτήσουν έως 4.300.000 σπίτια. Για την ακρίβεια, μία και μόνη περιστροφή των πτερυγίων αρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μιας κατοικίας για 29 ώρες. Πρόκειται για τις πρώτες του είδους τους που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος σε ιδιώτες καταναλωτές, και σηματοδοτούν μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λόγω της εξαιρετικά μεγάλης απόδοσής τους. Σύμφωνα με τον Guardian πρόκειται για τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές ανεμογεννήτριες του κόσμου.

Δώδεκα νέα Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 31,8 μεγαβάτ σχεδιάζει να κατασκευάσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική της ΔΕΗ, στη Σητεία (περιοχή Μονής Τοπλού), την Εύβοια και σε νησιά του Αιγαίου.

Την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις μικρές ανεμογεννήτριες σε κτήρια και άλλους χώρους αναμένεται να προκαλέσει το σχέδιο όρων και προϋποθέσεων εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων ισχύος έως 50 Κιλοβάτ που επεξεργάζεται η ΡΑΕ.

Στη σύγχρονη κοινωνία που οι ενεργειακές απαιτήσεις είναι τεράστιες, το κόστος παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος είναι πλέον συχνά δυσβάσταχτο. Μερικές φορές όμως, βάζει η το χεράκι της η Φύση και γίνονται και θαύματα.

Το 2011 είχε εξαγγελθεί από την Περιφέρεια Κρήτης ένα πρόγραμμα μετατροπής της Γαύδου σε «πράσινο νησί» υπόδειγμα αειφορίας και αξιοποίησης των ΑΠΕ. Έκτοτε μεσολάβησαν τέσσερα χρόνια και τίποτα ουσιαστικό δεν έχει συμβεί στο πανέμορφο νησί του νομού Χανίων. Ορισμένοι όμως δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν να καταθέτουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις για την υλοποίηση του σχεδίου.

Οι φωτοσυνθετικές κυψέλες ίσως γίνουν είναι η πράσινη πηγή ενέργειας της επόμενης γενιάς, σύμφωνα με νέα μελέτη Καναδών επιστημόνων από το εργαστήριο Optical Bio Microsystem του Πανεπιστημίου Κονκόρντια στο Μόντρεαλ.

Η Σουηδία θα προσπαθήσει να γίνει «ένα από τα πρώτα κράτη πρόνοιας στον κόσμο που θα απεξαρτηθεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα» ανέφερε ο πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας, Στέφαν Λεβέν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η ενεργειακή αυτονόμηση ενός ελληνικού νησιού μπορεί να φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας μερικά χρόνια πριν, όμως σήμερα στην Τήλο γίνεται πραγματικότητα. Η Τήλος αλλάζει τα δεδομένα στην ενεργειακή πολιτική των νησιών μας, καθώς στα εδάφη της θα εφαρμοστεί και θα λειτουργήσει ένα πρωτοπόρο υβριδικό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας προερχόμενης αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ).

Παρά τις ενστάσεις για τη βιωσιμότητα των μικρών ανεμογεννητριών, νέες καινοτομίες στον κλάδο ανοίγουν νέους δρόμους στην εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας.

Σελίδες

ikariastore banner