Στην Ικαρία για «τ’ άι Σι’έρου»!

Εικόνα αρχείου

Όχι, δεν είναι κάποια γιαπωνέζικη πολεμική τέχνη, όπως λέμε «ται-κβο-ντο»! Στις 14 Μαΐου η Ικαρία βάζει τα γιορτινά της, γιατί ξεκινάει στο Πέζι το πανηγύρι «τ’ άι Σι’έρου», του Αγίου Ισίδωρου δηλαδή! 

Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει και επίσημα η καλοκαιρινή περίοδος, που συγκεκριμένα για την Ικαρία, σημαίνει ό,τι και η χειμερινή: γλέντι, νταούλια, χαλαρό ξενύχτι! Απλά, κάνουμε και μπάνια…Η πανέμορφη Ικαριά, δεν ξέρουμε αν έχει αναρχική καρδιά, έχει όμως έξω καρδιά σίγουρα!

255 τετραγωνικά χιλιόμετρα εναλλακτικής ζωής
Η Ικαρία έχει έναν δικό της, εντελώς ξεχωριστό τρόπο ζωής και είναι αυτό το χαρακτηριστικό που την έκανε αγαπημένη των εναλλακτικών πρώτα, και μετά και των κοσμικών. Στα 255 τετραγωνικά χιλιόμετρα της πανέμορφης έκτασής της, εκεί, δυτικά της Σάμου, ο χρόνος κυλάει αραλίδικα, αρχοντικά, κυλάει κατά πώς θέλουν οι Ικαριώτες και όχι κατά πώς προστάζει η ανάγκη να προφτάσουμε. Εδώ όλα θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή θα γίνουν αν είναι γραφτό τους! Λατρεύουμε την Ικαρία, τον τόπο της, τις παραλίες της, τους ανθρώπους της, τα πανηγύρια της, την εντελώς εναλλακτική ζωή. Ένα ταξίδι στην Ικαρία είναι βάπτισμα σε νερά απόλυτης χαράς, δεν μπορεί να περιγραφεί αλλιώς η τόσο μα τόσο αξιόλογη και έξω καρδιά στάση αυτών των ανθρώπων, που την μοιράζονται με τους πιστούς ταξιδιώτες της Ικαρίας, κάθε καλοκαίρι, απαραίτητα!

Το πρόγραμμα Natura 2000
Αυτός ο νησιωτικός παράδεισος έχει μια απίστευτα όμορφη φύση, με πλούσια βλάστηση, απέραντα πευκοδάση, μοναδικά φαράγγια. Η ομορφιά του προστατεύεται με το πρόγραμμα Natura 2000, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αειζωία του. Η Ικαρία προσφέρεται βέβαια για περιηγητικές ανακαλύψεις, για όμορφη πεζοπορία στο δίκτυο των μονοπατιών της, για ανακάλυψη των εκπληκτικών ορεινών οικισμών της, και βέβαια για μπανάκι στις παραλίες της, που είναι πεντακάθαρες.

Ας ξεκινήσουμε από τις παραλίες
Οι παραλίες της Ικαρία είναι διάσημες, γιατί από στόμα σε στόμα οι ταξιδευτές που φτάνουν εδώ έχουν να λένε και να παινεύουν το πόσο όμορφες είναι. Ο Άι Γιώργης είναι ένα κρυφό στολίδι, στο ανατολικό τμήμα, που ακόμα δεν την έχουν ανακαλύψει πολλοί. Δίπλα στο πανέμορφο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου υπάρχει μια πανέμορφη παραλία με βράχια, τέλεια για κάποιον που δεν θέλει να περπαήσει πολύ για να κάνει το μπάνιο του. Το Ανεφάντι, το Κεραμέ και το Νύφι είναι τρία αλλεπάλληλα στολίδια στον δρόμο προς τα Θερμά, το χωριό με τα ιαματικά λουτρά. Φυσικά οι πιο γνωστές και παλιές αγαπημένες των πρώτων επισκεπτών του νησιού είναι ο Αρμενιστής στα βορινά, ένας μικρός και απίστευτα όμορφος όρμος, και βέβαια το Φυρόδι, που ίσως να είναι και η πιο αγαπημένη παραλία των φανατικών θαυμαστών της Ικαρίας. Οι Ατσιπάδες, δίπλα στην παραλία του Φάρου, το Αυλάκι, το Γιαλισκάρι, ο Γιαλός δίπλα στο πανέμορφο χωριό Μαγγανίτη, η αμμουδερή παραλία των Θερμών, όλη η ενάλια ζώνη της Ικαρίας είναι στολισμένη με απίστευτα όμορφα ακρογιάλια, που πρέπει να έρθει κάποιος πολλές φορές για να τα γυρίσει και να τα ευχαριστηθεί.

Κήρυκος και ο Έυδηλος
Ο Άγιος Κήρυκος και ο Εύδηλος στα βορινά είναι τα δύο λιμάνια της Ικαρίας, με τον Εύδηλο να είναι πιο funky, ενώ ο Κήρυκος είναι πιο σοφιστικέ. Δεν μπορεί βέβαια κανείς να κάνει καλλιστεία, όλοι οι οικισμοί της Ικαρίας είναι όντως πανέμορφοι. Πέτρινα αρχοντικά και πανέμορφα νησιώτικα σπίτια δημιουργούν ένα πολύ γραφικό σκηνικό, τέλεια δεμένο με την φυσική ομορφιά του τοπίου.

50 πανηγύρια
Όταν λέμε Ικαρία, εννοούμε γλέντι μέχρι πρωίας. Ως γνωστόν εδώ και μόνον εδώ υπάρχουν μαγαζιά καθημερινών αναγκών, μπακάλικα και μανάβικα, τα οποία δουλεύουν την νύχτα και κλείνουν το πρωί! Με το πανηγύρι «τ’ άι Σι’έρου» ξεκινάει το ατέλειωτο γλέντι των πανηγυριών που τελειώνουν – θεωρητικά – με τον εορτασμό της Αγίας Σοφίας στις 17 Σεπτεμβρίου στο Μονοκάμπι. Εμείς αγαπάμε πολύ αυτό το πρώτο πανηγύρι «τ’ άι Σι’έρου» στο Πέζι, αν και πολύ ταξιδιώτες αντέχουν να περιμένουν μέχρι το Δεκαπενταύγουστο, για να ζήσουν τα τεράστια πανηγύρια από άκρη σε άκρη της Ικαρίας. Αλλά αυτό είναι λυμένο ζήτημα: πάμε μια τώρα, κι ερχόμαστε και τον Αύγουστο!

newsit.gr

ikariastore banner