Ήμουν στην παραλία, μπάνιο δεν έκανα γιατί είχε και φουρτούνα. Είχε ένα πανηγύρι, μακρινό κι όχι πολύ φημισμένο. Βοηθάει και η τοποθεσία. Στου διαόλου τη μάνα και κατσικόδρομος. Και η εποχή Ιούλιος, ακόμη δεν είχανε πλακώσει.

Τελευταία γκρινιάζω πολύ. Πολλές φορές μου φταίνε όλα και όλοι. Με βεβαιωμένα πλέον συμπτώματα γεροντοκορισμού και το αξίωμα πως τα ξέρω όλα, τα βάζω και με τους διοργανωτές των πανηγυριών.

Καλημέρα από Αδελαιδα Αυστραλία. Σας στέλνω αυτή τη φωτογραφία. Ήταν του πατέρα μου, Παντελή Δ Καλαμπογια. (1933-2008). Εκείνος είναι στη μέση με το βιολί.

Αυτός κοιτούσε το φεγγάρι κι εγώ τα μάτια του που έλαμπαν. Κρατούσε ενα μπουκάλι από μπύρα που είχε μέσα ικαριώτικο κρασί. Η μουσική ακουγόταν απαλά, τα φώτα κάτω έμοιαζαν θολά και δε μας θάμπωναν, σα να ήταν όλα μέσα σ’ ένα όνειρο. Δεν ήθελα ποτέ να τελειώσει. Ήμασταν καθισμένοι μες τα ζίγανα, και είχαμε τα βράχια μαξιλάρι. Κρεμασμένοι ακριβώς πάνω απ' το πανηγύρι του χωριού.

Το πανηγύρι στη Λαγκάδα Ικαρίας, ανήμερα τον Δεκαπεντάυγουστο είναι ξακουστό πια αλλά και λόγος προσέλευσης στη γραφική αυτή περιοχή, όχι μόνο Ικαρίων αλλά και πολλών επισκεπτών και εραστών του νησιού. Ακολουθεί βίντεο από το φετινό πανηγύρι (2016) που μας παραχώρησε ο Ικάριος Σκηνοθέτης Ζαφείρης Χαϊτίδης τον οποίο και ευχαριστούμε.

Μια σπάνια εμπειρία παραδοσιακού ελληνικού καλοκαιριού είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε όχι σε κάποιο νησί, αλλά στο λιμανάκι του Αρμού στο Πέραμα, όπου ο Σύλλογος Ικαριωτών Περάματος και Γύρω Δήμων διοργάνωσε και φέτος το περίφημο Ικαριώτικο Πανηγύρι που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμου από όλες τις γωνιές της Αττικής.

Μεσάνυχτα. Τα φώτα σβήνουν. Σκοτάδι. Μια φλούδα φεγγάρι μόνο. Μια δοξαριά από βιολί κι αμέσως μετά η τσαμπούνα. Τρεις φωτιές ανάβουν και τις ταΐζουν με μαγιάτικα στεφάνια. Νέοι και γέροι πηδούν τη φωτιά, ένας ένας ή και ανά δύο, παλικάρια γεμάτα ορμή και πάθος για ζωή, κοπέλες που περιμένουν την προφητεία του κλήδονα. Οι φλόγες υψώνονται θυσία στον ουρανό και σμίγουν με τις μυρωδιές του νησιού. Κι ο Διόνυσος πιάνεται απ’ τους ώμους με τον Αϊ – Γιάννη και χορεύουν τον Ικαριώτικο.

Έχεις ξαναδεί ποτέ τον καριώτικο με την υποκειμενική λήψη ενός χορευτή του; Ο καλός αναγνώστης Νάσος Βούλγαρης έστειλε στο ikariamag.gr το παρακάτω βίντεο στο οποίο χορεύει τον Ικαριώτικο στο φετινό πανηγύρι της Λαγκάδας έχοντας τοποθετήσει μία κάμερα GO PRO στο μέτωπο του.

Στη λίστα του ikariamag.gr μπορείς να μετρήσεις 34 (!) πανηγύρια μόνο για τον μήνα Αύγουστο σε όλο το νησί. Πέρα, όμως, από την πληθώρα επιλογών, τα ξακουστά πανηγύρια της Ικαρίας διαθέτουν ιδιαιτερότητες που τραβούν ακόμα και τους λιγότερο μυημένους στη διονυσιακή τους ατμόσφαιρα σε πολύωρο γλέντι μέχρι τελικής πτώσης.

Για 14η χρονιά έγινε στον Αρμό Περάματος το Ικαριώτικο Πανηγύρι που διοργανώνει ο σύλλογος Ικαριωτών, ένα πανηγύρι που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από τα αυθεντικά πανηγύρια του νησιού και σηματοδοτεί το ξεκίνημα όλων των πανηγυριών του καλοκαιριού.

Σελίδες

ikariastore banner