Στην Avant – premiere της νέας ταινίας του Σπύρου Τέσκου «Χαραγμένες Ζωές»

Την Τετάρτη το βράδυ, 9 Οκτωβρίου, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ πραγματοποιήθηκε η avant – premiere της νέα ταινίας του Ικαριώτη Σκηνοθέτη Σπύρου Τέσκου. Βρέθηκα εκεί εκπροσωπώντας το ikariamag που είναι χορηγός επικοινωνίας αλλά και από προσωπικό ενδιαφέρον για τη δουλειά του Σπύρου.

Δε χρειάζεται να πω την περίληψη της ταινίας, μπορείτε να τη διαβάσετε αλλά και να δείτε το τρέηλερ της εδώ. (Καλό είναι πριν συνεχίσετε την ανάγνωση αυτού του άρθρου, να το κάνετε).

Θέλω να πω μόνο όσα αισθάνθηκα και σκέφτηκα τόσο κατά τη διάρκεια της προβολής της, όσο και μετά. Γιατί η ταινία σε ακολουθεί. Τελειώνει αλλά μέσα σου όλα αυτά που πυροδοτεί, μόλις που ξεκινούν.

Και περιέχει προσεγγίσεις, το ομολογώ, πολύ πολύ διαφορετικές από τη δική μου αντίληψη και κρίση. Θέλω να είμαι ελικρινής με αυτό.

Όμως, σε τι χρησιμεύει η τέχνη αν δεν είσαι ανοιχτός σε προτάσεις και διαδρομές που δε συνηθίζεις ή και δε σε βολεύουν; (Φαντάζομαι πως αυτό θέλουν και οι ίδιοι οι δημιουργοί από τους θεατές των έργων τους.) Τι καλύτερο να παρακολουθείς ανήσυχες φωνές και τις απόπειρες τους; Κυρίως όταν είναι οργανωμένες σε δομή και λόγο, όπως είναι αυτή η ταινία; Και εμένα, οι «Χαραγμένες Ζωές» με έκαναν να αμφιβάλλω για πολλά από όσα «θεωρώ».

Γιατί ο Σπύρος Τέσκος στις «Χαραγμένες Ζωές», ευτυχώς, δεν συνθηματολογεί. Επιχειρηματολογεί. Με το είδος των επιχειρημάτων που δύσκολα αμφισβητούνται: Τα ιστορικά ντοκουμέντα. Εντέχνως συνοδευόμενα από τις οπτικές ειδικών αλλά και εξιστορούμενα μαζί με κάτι που προσωπικά με μαγεύει: οι ιστορίες ανθρώπων.

Η ταινία είναι δυνατή. Σε «προειδοποιώ». Όχι, δεν περιέχει σκηνές αίματος και βίας. Περιέχει αλήθεια. Ένα μέρος της αλήθειας τουλάχιστον.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα να πάτε να τη δείτε. Όχι μόνο από στήριξη σε έναν συμπατριώτη μας, όχι μόνο επειδή μπορείτε να υποθέσετε πόσο δύσκολο είναι το να φτιάξει κανείς σήμερα μία ταινία και μάλιστα όταν αυτή η ταινία «ενοχλεί».

Να πάτε να τη δείτε για την ψυχραιμία της, το ενδιαφέρον που προκαλεί στο θεατή, την ιστορική γνώση αλλά και το φως που αφήνει να αναδυθεί: Τη δράση, την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα.

Να πάτε να τη δείτε και επειδή το πρώτο βήμα για να ξεπεράσουμε αυτό που ζούμε σήμερα, είναι να αντιληφθούμε τις αιτίες του.

Και οι «Χαραγμένες Ζωές» βάζουν ένα λιθαράκι προς αυτή την επίγνωση.Πολλές στιγμές με τρόπο σοκαριστικό.

Η νέα ταινία του Σπύρου Τέσκου «Χαραγμένες Ζωές» βγαίνει στους κινηματογράφους την Πέμπτη 10 Οκτώβρη.
TΡIANON Πατησίων & Κοδριγκτώνος, Αθήνα
ΣΙΝΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ Ζάππα 4, Κορυδαλλός

Μετά την προβολή ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με συντελεστές και εκλεκτούς καλεσμένους.

Κωνσταντίνος Βατούγιoς για το ikariamag.gr

Την προηγούμενη ταινία του Σπύρου Τέσκου, Νικαριά μου, μπορείτε να τη βρείτε στο εκδοτικό ράφι του ikariastore.gr

ikariastore banner