A Job Interview: Η νέα ταινία του Ικαριώτη Σκηνοθέτη Αντώνη Γλαρού στο Φεστιβάλ Καννών

H ταινία “A Job Interview” του Αντώνη Γλαρού επιλέχτηκε από το φετινό Φεστιβάλ των Καννών (17-28 Μαΐου 2017) να συμμετάσχει στο παράλληλο πρόγραμμα  2017 Short Film Corner (Film Market) του φεστιβάλ. Η ταινία ήδη συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λανούς στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, ενώ τον Σεπτέμβριο διαγωνίστηκε στο 39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Είναι υποψήφια για το βραβείο Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην κατηγορία της ταινίας μικρού μήκους.

Σήμερα το πρωί, μιλήσαμε με τον Ικαριώτη δημιουργό, ο οποίος μας δήλωσε ευτυχής γι' αυτη την εξέλιξη αλλά και... δικαιωμένος καθώς μάς ανέφερε μια ωραία ιστορία από τα γυρίσματα της ταινίας: Οι Κάν(ν)ες", έχουν διττή σημασία. Με 2 ν είναι το μέρος αλλά με ένα είναι τα όπλα. Στα γυρίσματα, επειδή στη ταινία είχαμε πολλά όπλα, πολλές φορές αντί να φωνάζουμε "Στα άρματα", λέγαμε "Στις Κάν(ν)ες, αδέρφια μου... στις Κάν(ν)ες!" Και να που βγήκαν αληθινοί!

Το «A Job Interview» έχει δημιουργηθεί  στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του ΤΕΙ Αθήνας «Παραγωγή Βίντεο, Οπτικοακουστικά Μέσα και Κινούμενα Γραφικά», ενώ έλαβε υλικοτεχνική υποστήριξη και από τον Κινηματογραφικό Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ).

Ας δούμε τώρα κάποια πράγματα και για την ίδια ταινία: Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, πραγματοποιείται ακόμα μια συνέντευξη για δουλειά, τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα όπως φαίνονται -ή μήπως είναι; Το “A Job Interview” είναι μια ταινία με ήρωες ανθρώπους της διπλανής πόρτας που βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας. Στην ουσία πρόκειται για μια ταινία - αλληγορία, που ασκεί υποδόρια κριτική στον ανελέητο χαρακτήρα της σύγχρονης κοινωνίας.  Αν και η ιστορία ξετυλίγεται στην Ελλάδα του σήμερα, η ανατροπή του σεναρίου της προσδίδει μια οικουμενική διάσταση.

Η χρήση έγχρωμου animation λειτουργεί αντιθετικά αλλά και συμπληρωματικά με την νουάρ αισθητική  της ασπρόμαυρης ταινίας, και σε συνδυασμό με το καυστικό χιούμορ των διαλόγων και τους γρήγορους ρυθμούς, συνθέτουν το μωσαϊκό μιας τελείως παράδοξης συνέντευξης για δουλειά, όπου οι λεπτές γραμμές μεταξύ στερεοτυπικά 'καλών' και 'κακών' χαρακτήρων είναι λιγότερο ευδιάκριτες.

O Αντώνης Γλαρός που κατάγεται από Χριστό - Γλαρέδο & Αμάλου Αγ.Κηρύκου Ικαρίας, ζει και εργάζεται στη Αθήνα. Εδώ και  11 χρόνια είναι εισηγητής σεμιναρίου στις βασικές τεχνικές του φιλμ 8mm, 16mm και 35mm, στη χρήση της κινηματογραφικής κάμερας, στην  εμφάνιση και το μοντάζ στα εργαστήρια του Κινηματογραφικού Τομέα (ΠΟΦΠΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολουθεί το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Παράγωγη βίντεο, Οπτικοακουστικά μέσα και Κινούμενα Γραφικά» στο ΤΕΙ Αθήνας.

Η φιλμογραφία του ξεκινά με το “Playground” (2005), ακολουθεί το “Sonyc”-2006, συνεχίζει με το “Puppets in Lahore”(2008) και τις “Αντανακλάσεις του Σεβαχ ” (2011) και το 2014 παρουσιάζει το “Άκρατος νήσος” το οποίο παρουσιάστηκε και στο Artεις; Fest | Ημέρες Σύγχρονης Ικαριακής Δημιουργίας στην Αθήνα, που διοργάνωσε το ikariamag.gr, τον Δεκέμβριο του 2015.

ikariamag.gr

ikariastore banner