Στη συναυλία Σαβίνας Γιαννάτου - Ευγενίας Καρλαύτη στην Ικαρία

Η Σαβίνα Γιαννάτου είναι μια ερμηνεύτρια σε διαρκή αναζήτηση τραγουδιών και ήχων. Οι μουσικές του κόσμου είναι μια αστείρευτη πηγή διαφορετικών δρόμων κι εκείνη ψάχνει ασταμάτητα να βρει τα κομμάτια εκείνα που ξυπνάνε τα συναισθήματα και που της επιτρέπουν να αυτοσχεδιάζει και να τα κάνει πιο προσωπικά. Μ’ αυτόν τον τρόπο πηγαίνει παραπέρα και τα δικά της όρια, φωνητικά και συνθετικά.

Μαγεύεται από τραγούδια των παραδόσεων γιατί μεταφέρουν μια άλλη ατμόσφαιρα και την κεντρίζουν να τα πλησιάσει και να βρει τον τρόπο να τα εκφράσει. Χειρίζεται τη φωνή της ως μουσικό όργανο και μερικές φορές ακούγονται τριξίματα και ήχοι που δεν μπορείς να προσδιορίσεις αν προέρχονται από τους λαρυγγισμούς ή από τα όργανα των μουσικών που την πλαισιώνουν. Αυτές οι φωνητικές ακροβασίες αγγίζουν πολλά είδη από την εποχή του μεσαίωνα και της αναγέννησης ως σήμερα, από τη θρησκεία ως τη δημοτική παράδοση.

Εμείς, στο δημοτικό θερινό κινηματογράφο Αγ.Κηρύκου που την ακούσαμε, δεν είχαμε τέτοιο δίλλημα. Η σπουδαία πιανίστρια Ευγενία Καρλαύτη που την συνόδευε μας άφηνε εύκολα να καταλάβουμε ότι οι παράξενοι ήχοι προέρχονταν από τη Σαβίνα. Μας μετέφερε νοερά στη Μεσόγειο και όχι μόνο. Ταξιδέψαμε από τη Γουαδελούπη και την Αρμενία μέχρι την Αργεντινή και την Κορσική.

Στο ενεργητικό της υπάρχουν μόνο σπουδαία άλμπουμ, με τις «Παναγιές του κόσμου» (18 ύμνοι για την Παναγία απ’ όλον τον κόσμο) βρέθηκε στο Top 20 του World Music Europe Chart. Τα τελευταία χρόνια κάνει πολλά πράγματα στο εξωτερικό και οι κριτικές που την αφορούν είναι εντυπωσιακές.

Η συναυλία επαναλήφθηκε την επόμενη μέρα στις Ράχες.

Παρακολουθήσαμε μία λιτή παράσταση, θυμίζει την εποχή των μπουάτ, και εύκολα ακούγεται απλώς κλείνοντας τα μάτια.

ikariamag.gr

ikariastore banner