Σύμφωνα με το νόμο 4235/2014 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, ο συνοδός ενός σκύλου υποχρεούται να μαζεύει τις ακαθαρσίες του από το περιβάλλον. Σε περίπτωση παράβασης το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 100 ευρώ και επιβάλλεται απ’ τη Δημοτική Αστυνομία! Όσον αφορά στις παιδικές χαρές, δηλαδή τους ειδικά οριοθετημένους, διαμορφωμένους και περιφραγμένους υπαίθριους χώρους των δήμων που προορίζονται αποκλειστικά για παιδιά, δεν επιτρέπεται καθόλου η είσοδος σκύλων για λόγους ασφαλείας και υγείας.

Εδώ και μερικά χρόνια, επισκέπτονται την Ικαρία κάποιοι κτηνίατροι οι οποίοι υλοποιούν προγράμματα στειρώσεων, αλλά ταυτόχρονα παρέχουν υπηρεσίες και σε άλλα ζώα, τα οποία χρήζουν κτηνιατρικής παρακολούθησης, σε χώρο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Ικαρίας, με την έγκριση του Δημόσιου Κτηνιάτρου.

Μια νέα για την Ελλάδα μέθοδος εφαρμόζεται στην Ικαρία που αποτρέπει τις αγέλες αιγοπροβάτων να εισβάλουν στις καλλιέργειες και να τις καταστρέφουν.

Σχάρες θα τοποθετηθούν σύντομα και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου της Ικαρίας, αντικαθιστώντας έτσι τα δεμένα σκυλιά – σκιάχτρα που αποτελούν αιτία δυσφήμισης του Νησιού. Με την ολοκλήρωση του Έργου καταργείται ουσιαστκά μια βάναυση όσο και παράνομη πρακτική και προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον της Ικαρίας.

Η φωτογράφηση της δουλειάς του κτηνιατρικού προγράμματος που έγινε στην Ικαρία από τις 2 ως τις 11 Δεκεμβρίου ήταν πολλαπλή πρόκληση για μένα. Ο κορμός του προγράμματος ήταν το πρόχειρο χειρουργείο που στήθηκε σε ένα "άθλιο καλύβι" (όπως το αποκάλεσε ένας ντόπιος) που άλλοτε ήταν δημοτικό σχολείο, κοντά στο γήπεδο του Αγίου Δημητρίου Ραχών.

Οι εκπρόσωποι από την Ομάδα Εθελοντών Φιλόζωων Ικαρίας ασχολούνται με την ευζωία των ζώων συντροφιάς από το 2009. Η Ικαρία παρέμενε, τουλάχιστον μέχρι σχετικά πρόσφατα, να μην έχει κρούσματα Λεϊσμανίωσης (καλα-αζάρ).

Η Ομάδα Εθελοντών Φιλόζωων Ικαρίας οργάνωσε ένα ιδιαίτερα πολυάσχολο, αλλά και επιτυχημένο τριήμερο πρόγραμμα στειρώσεων, στα πλαίσια του οποίου εγχειρίστηκαν 64 ζώα. Η κτηνιατρική ομάδα συγκροτήθηκε από τους Αμαλία Κουντούρη, κτηνίατρο, Carol Mc Beth κτηνιατρική νοσοκόμα, και 2 εθελοντές.

Τον Μάιο του 2011, μέλη φιλοζωικού σωματείου που κλήθηκαν να ερευνήσουν την υπόθεση ενός σκύλου, ανακάλυψαν σοκαρισμένοι ένα μικρού μεγέθους μαύρο θηλυκό σκυλάκι, ηλικίας περίπου 7 ετών, να κείτεται σε ένα μονοπάτι, ανίκανο να σταθεί στα πίσω πόδια του, όλο του το σώμα σκεπασμένο με τσιμπούρια,

Ήταν ένας πολυάσχολος μήνας για την ομάδα. Έχουμε πλέον καταστατικό και είμαστε στην τελευταία φάση της επισημοποίησης της ομάδας ως αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας.

Η Ομάδα Εθελοντών Φιλόζωων Ικαρίας διοργανώνει ένα πρόγραμμα στειρώσεων, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 24ης και 25ηςΝοεμβρίου στις Καστανιές, στις εγκαταστάσεις του Αρχιπελάγου.