Ρεπορτάζ στο Φύτεμα Ικαρίας: Φοβού τα πρωτοβρόχια

Για να δείτε τις φωτογραφίες σε πλήρη μέγεθος, πατήστε τον φακό που βρίσκεται πάνω τους και έπειτα αλλάξτε εικόνα με τα βελάκια αριστερά και δεξιά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύουμε εικόνες από το Φύτεμα Ευδήλου. Οι φωτογραφίες είναι σημερινές (03/10/12) και δίνουν μια «καθαρή» εικόνα για το τι θα συμβεί με τις πρώτες βροχές.

Στο ρεπορτάζ μας από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο γράψαμε ότι ομόφωνα εγκρίθηκε η επιχωμάτωση του ΧΑΔΑ Ραχών με το ποσό των 11.800 ευρώ. Έχει να γίνει επιχωμάτωση από τον Ιούλιου με αποτέλεσμα η περιοχή γύρω από το Αργιουλάκι να θυμίζει σκουπιδότοπο μεγάλης πόλης, ενώ η ΛαΣ είπε όχι στις εργασίες οριστικής παύσης του ΧΑΔΑ Αγ. Κηρύκου.

Και συνεχίζουμε: Το θέμα των απορριμμάτων αναβλήθηκε αφού μετά τις 15/10 θ υπάρχουν εξελίξεις και ενημέρωση ή κατάθεση σχεδίου διαχείρισης! Η φράση του δημάρχου «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα σκουπίδια μας» λέει πολλά (ας ξεχάσουμε λοιπόν τις μεταφορές σε άλλους τόπους, ας ξεχάσουμε αφερέγγυους επιχειρηματίες διαχείρισης απορριμμάτων, ας… ας… ) γι’ αυτό θα πρέπει σοβαρά να δούμε την ανακύκλωση στην πράξη σε όλη την Ικαρία, κομποστοποίηση στην πράξη σε όλη την Ικαρία, ευαισθητοποίηση - ενημέρωση σε όλους τους κατοίκους του νησιού. Μας ενημέρωσαν ότι έχει ξεκινήσει (αμήν!) η κτηματογράφηση για τον Χ.Υ.Τ.Υπολειμμάτων (απαλλοτριώσεις).

Στον Εύδηλο τώρα: Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια φήμη στην περιοχή ότι ο δήμος σκέφτεται να τοποθετήσει τον καινούργιο βιολογικό δίπλα στο ποταμάκι του Φυτέματος αλλά κυρίως μία αναστάτωση ότι ψάχνει για χωράφια προκειμένου να επεκταθεί ο ΧΑΔΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ikariamag (για το βιολογικό δεν γνωρίζουμε), ο δήμος δεν ψάχνει για επέκταση του ΧΑΔΑ (άλλωστε κάτι τέτοιο απαγορεύεται) αλλά αναζητεί χώρο (δεν έχει αποσαφηνιστεί πού) για να εναποθέσει δεματοποιημενα ανακυκλώσιμα απορρίμματα εφόσον εγκριθεί το σχέδιο διαχείρισης σκουπιδιών που έχει καταθέσει στην Περιφέρεια. Νεότερα γι’ αυτό μετά τις 15 Οκτώβρη.

Οι σημερινές εικόνες δείχνουν ότι πρέπει να βρεθεί μία οριστική λύση για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Πάση θυσία και υπεράνω όλων. Πέρα από τοπικισμούς, σκοπιμότητες αλλά και προχειρότητες.

Τα σκουπίδια είναι ΔΙΚΑ ΜΑΣ! Δε μπορούμε να παράγουμε ποσότητες και μετά η λύση να είναι να τις κρύβουμε με επιχωματώσεις. Φυσικά, από τη στιγμή που συγκεντρώνεται τέτοιος όγκος σκουπιδιών, κάτι πρέπει να γίνει με αυτόν.

Επαναλαμβάνουμε: Ενημέρωση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση για να μειωθεί αισθητά ο όγκος. Χρειάζονται καινοτόμες λύσεις (δες εδώ: Κομποστοποίηση ξεκινάει… στη Σαντορίνη).

Τα πρωτοβρόχια έρχονται και ένας Θεός ξέρεις πού θα φας… το λάστιχο που πέταξες το καλοκαίρι! Μπορεί και στους βολβούς!

ikariamag.gr

ikariastore banner