ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νορβηγική παράδοση στην Ικαρία

Στο καλωσόρισμά του ο Βαγγέλης Φάμπας μάς ανακοίνωσε το πρόγραμμα και τα σχήματα που θα έρθουν στο νησί. Είναι ένας άνθρωπος πεισματάρης και αισιόδοξος, παρόλα τα προβλήματα επιμένει και προσπαθεί (δείτε το βίντεο από την περσινή συνέντευξη του στο ikariamag.gr, εδώ). Εμείς θα λέγαμε ότι οφείλουμε να στηρίξουμε περισσότερο τις εκδηλώσεις. Τώρα, με τα περιορισμένα οικονομικά, μόνο τα εισιτήρια μπορούν να δώσουν συνέχεια στην παρουσία δημιουργών και καλλιτεχνών στο νησί μας. Κάθε συναυλία μπορεί ανταποδοτικά να καλύψει τα έξοδα όσων ακολουθούν.

To Φεστιβάλ Πολιτιστικών Διαλόγων «Ίκαρος» ξεκίνησε το καλοκαιρινό του πρόγραμμα με παραδοσιακή μουσική από την Νορβηγία. Και σ’ αυτήν τη μακρινή χώρα, όπως σχεδόν παντού, η μουσική παράδοση δημιουργήθηκε από την ανάγκη των ανθρώπων για αντάμωμα και διασκέδαση.

Οι δύο νέες που μας μάγεψαν στον Κουζίνο προέρχονται από την ίδια επαρχία του βορρά. Μια περιοχή γεμάτη πράσινο, λίμνες και φιόρδ. Ιδανικός τόπος για ιστορίες λαϊκών ηρώων και μύθους που ντύνονται μουσικά. Άλλωστε, δεν έχουμε μόνο εμείς τις καλομοίρες μας. Η μουσική τους που διατηρείται αλλά και εμπλουτίζεται, μέσα στο ταξίδι του χρόνου, είναι γεμάτη από φύση.

Η Lise Lunde θεωρείται μία από τις σημαντικότερες οργανοπαίχτριες langeleik, ενώ η Laura Ellestad, διακεκριμένη βιολίστρια νορβηγικής καταγωγής, μας έπαιξε το hardanger fiddle, το παραδοσιακό βιολί της χώρας της με πέντε επιπλέον χορδές.

Σε πολλά από τα τραγούδια,  χόρεψε ο χορευτής Asgeir και μας παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς της χώρας του αλλά και κάτι πιο σύγχρονο με θεαματικές φιγούρες που παρέπεμπαν περισσότερο σε ακροβασίες.

Η συναυλία έκλεισε μ’ έναν καριώτικο συνοδεία τσαμπούνας.

Χορηγός Επικοινωνίας του Φεστιβάλ είναι και φέτος το ikariamag.gr

ikariamag.gr| από, για και με αφορμή την Ικαριά!
 

ikariastore banner