Ρεπορτάζ για τη συγκέντρωση στις Ράχες Ικαρίας για το πλαφόν στη συνταγογράφηση

Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου  το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των δημοτών Ραχών από την αγροτικό γιατρό  Ελευθερία Ρίζου, το δήμαρχο Ικαρίας Χρήστο Σταυρινάδη και το φαρμακοποιό στο Χριστό Ραχών Νίκο Αφιανέ σχετικά με το ζήτημα του πλαφόν  στις συνταγογραφήσεις φαρμάκων στις Ράχες

Τη συζήτηση ξεκίνησε η κα. Ελευθερία Ρίζου, η οποία ήδη από τις 12 Φεβρουαρίου έχει ξεπεράσει το όριο των 3200 € συνταγογράφησης που έχει ως αγροτικός γιατρός. Ανέφερε πως στα γύρω χωριά δεν υπάρχει άλλος γιατρός κάτι που δυσκολεύει πολύ την κατάσταση αφού ουσιαστικά μόνη της  εξυπηρετεί όλη την περιοχή των Ραχών ενώ φέτος δεν υπάρχουν γιατροί  στα αγροτικά ιατρεία του Καρκιναγρίου και του Μαγγανίτη. Υποστήριξε ότι πρέπει να καταργηθεί το πλαφόν και ανέφερε ότι ειδοποιήθηκε από τον κ. Ευδοκιμίδη της ΔΥΠΕ ( Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια) ότι ειδικά για αυτό το μήνα το μέτρο δε θα ισχύσει.

Ο δήμαρχος  κ. Χριστόδουλος Σταυρινάδης ανέφερε πως σε διακομματική επιτροπή της βουλής έθεσε το ζήτημα των αγροτικών ιατρείων και ζήτησε ειδικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα έρχονται στην Ικαρία και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει υποχρεωτική η υπηρεσία πριν την ειδικότητα τους . Συμπλήρωσε πως έθεσε το ζήτημα του νοσοκομείου και του κέντρου υγείας για την  πληρέστερη παροχή υπηρεσιών και ειδικά για την πλήρωση θέσεων ψυχιάτρου και τη δημιουργία νεφρολογικού τμήματος αλλά και την πλήρωση θέσεων σε μόνιμη βάση. Σχετικά με το πλαφόν ανέφερε ότι θα συνταχθεί ψήφισμα για την άρση του.

Στη συνέχεια μίλησε ο φαρμακοποιός της περιοχής των Ραχών κ. Νίκος Αφιανές αναφέροντας ότι στο βόρειο κομμάτι του νησιού υπάρχουν τρεις γιατροί των οποίων  το πλαφόν φτάνει τις 20.000 € για μια περιοχή 5.000 κατοίκων, από τους οποίους οι 1200 χρειάζονται σε μηνιαία βάση φάρμακα. Πρόσθεσε πως ο αριθμός των ανθρώπων που μένουν στην Ικαρία το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις ανάγκες για συνταγογράφηση. Ανέφερε πως το ποσό και των τριών γιατρών καλύπτει 3-5 ημερών δουλειά και τελικά η κατάσταση αυτή θα πλήξει τους χαμηλοσυνταξιούχους ή τους ανέργους και υποαπασχολούμενους. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως θα φτάσει στο σημείο ο κόσμος να επιλέγει το σημαντικότερο φάρμακο για να συνταγογραφήσει προκαλώντας έτσι μεγάλα προβλήματα στην υγεία του. Και ο ίδιος  κατέληξε πως η άρση του πλαφόν είναι μονόδρομος.

ikariamag.gr

Διαβάστε σχετικά:
- Δήμος Ικαρίας προς Υπ.Υγείας για το όριο συνταγογράφησης στο αγροτικό ιατρείο Ραχών
- ΙΚΑΡΙΑ: Φάρμακα τέλος. Περάστε την πρώτη του μηνός