ΠΟΕΔΗΝ: Σε διάλυση το νοσοκομείο Ικαρίας, σε τεράστιο κίνδυνο βρίσκονται οι νησιώτες

Εικόνα διάλυσης, με αποδέκτες αυτής της τραγικής κατάστασης τους νησιώτες κατοίκους της Ικαρίας, εμφανίζει το νοσοκομείο του νησιού, σύμφωνα με καταγγελίες της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζόμενων, το Νοσοκομείο Ικαρίας που είναι δευτεροβάθμιο Γενικό Νοσοκομείο 40 κλινών, στο οποίο υπηρετούν 90 υπάλληλοι στο σύνολό τους, αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υλικών λόγω υποχρηματοδότησης, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: "Συνεχείς είναι οι μετακινήσεις αγροτικών ιατρών από το Νοσοκομείο, προκειμένου να λειτουργήσει το Κ.Υ. ΕΥΔΗΛΟ και το αγροτικό ιατρείο στους φούρνους. Κλείνουν τα περιφερειακά ιατρεία του νησιού για να ενισχυθεί το Κ.Υ.

Στο Νοσοκομείο δεν γίνονται ΤΟΚΕΤΟΙ λόγω έλλειψης παιδιάτρου, αν και υπάρχει μαιευτήρας. Οι περισσότεροι τοκετοί  γίνονται στα ΙΔΙΩΤΙΚΑ Μαιευτήρια. Ο ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ έλεγχος γίνεται σε ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ επειδή δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για όλες τις εξετάσεις.

Δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για εξετάσεις θυρεοειδή και για πολλές άλλες βιοχημικές εξετάσεις.

Δεν γίνεται προεγχειρητικός έλεγχος απαραίτητος για την ασφάλεια των ασθενών. Δεν γίνεται έλεγχος για λοιμώδη νοσήματα ( HBV,HCV,HIV) λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Αν και υπάρχει χειρουργός (αναμένεται και δεύτερος), δεν χειρουργούνται ούτε απλά χειρουργεία όπως σκωληκοειδεκτομές, χολές λόγω έλλειψης υλικών. ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ οι ασθενείς να απευθύνονται σε Νοσοκομεία άλλων πόλεων ή να πληρώνουν ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ.

Τα ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΑ εργαστήρια είναι ιδιωτικά. Οι Νοσηλευόμενοι ασθενείς μεταφέρονται στα ιδιωτικά εργαστήρια και πληρώνουν από την τσέπη τους".

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος για τους ασθενείς καθώς, όπως καταγγέλουν τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ στο νοσοκομείο Ικαρίας δεν υπάρχουν καν αναισθησιολόγοι, αλλά ούτε και αναπνευστήρες. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:

"Στο νοσοκομείο ενώ υπάρχει αναισθησιολόγος δεν υπάρχει αναπνευστήρας. Υπάρχει ένα μικρό αναπνευστηράκι φορητό και προσπαθούν με αmbu έως ότου γίνει η αεροδιακομιδή. Μεγάλος ο κίνδυνος για τους ασθενείς. Δεν υπάρχει ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ με αποτέλεσμα οι ασθενείς να απευθύνονται σε ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ.
Δεν υπάρχει ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ με αποτέλεσμα οι ασθενείς που είναι αρκετοί να πηγαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα στο νοσοκομείο της ΣΑΜΟΥ ή να μετακομίζουν οικογενειακώς στην Αθήνα. Όταν δεν έχει πλοίο λόγω κακοκαιρίας, δεν μπορούν να φτάσουν για αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο Σάμου. Κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους, λόγω σοβαρών επιπλοκών".

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν για τα δικαιώματα των ασθενών του νησιού της Ικαρίας, συμμετέχοντας σε κινητοποίηση που διοργανώνουν ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας και οι Φορείς του νησιού έξω από το Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 στις 11π.μ.

liberal.gr

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr