Για την Κινητοποίηση των Ικαριωτών στο Υπουργείο Υγείας στις 18 Νοεμβρίου 2016

Καμιά ουσιαστική απάντηση στα δίκαια αιτήματα για την Υγεία

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας στις 18 Νοεμβρίου το πρωί Λαϊκές Επιτροπές της Ικαρίας,κάτοικοι και μαζικοί φορείς, υγειονομικοί και ο δήμος, διεκδικώντας λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί στον τομέα της Υγείας.

Αιτήματα της κινητοποίησης ήταν και είναι η άμεση στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό των μονάδων Υγείας (Περιφερειακών Ιατρείων, Κέντρου Υγείας, Νοσοκομείου) και του ΕΚΑΒ, ώστε να διασφαλίζεται η 24ωρη λειτουργία τους. Να λειτουργήσουν μονάδα τεχνητού νεφρού και ο αξονικός τομογράφος κ.ά. Παράλληλα, προβάλλουν την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας υγειονομικών και ασθενών για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των φορέων συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό. Οι απαντήσεις του υπουργού στα δίκαια αιτήματα των Ικαριωτών ήταν είτε αόριστες είτε μερικές. Για το ζήτημα των προσλήψεων, για παράδειγμα, παρέπεμψε στην προκήρυξη που θα γίνει, με την ελπίδα ότι κάποιες (ελάχιστες) απ' αυτές θα αφορούν και στην Ικαρία. Στην ενημέρωση που έγινε από την αντιπροσωπεία μετά τη συνάντηση, ο Φανούρης Καρούτσος, από τις Λαϊκές Επιτροπές και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Είναι μια σειρά κινητοποιήσεων που άρχισαν στις 6 Σεπτέμβρη και θα συνεχιστούν, όπως όλα δείχνουν, με βάση και τη συνάντηση (...) Εμείς οι εργαζόμενοι, η λαϊκή οικογένεια δεν έχουμε να ελπίζουμε τίποτα άλλο εάν δεν πυκνώσουμε τις γραμμές του αγώνα. Μπορεί και να βρεθεί "θεσμική" λύση για να λειτουργήσει η μονάδα τεχνητού νεφρού, όμως είναι αρνητικό ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα. Ενώ χρειάζονται 450.000 υπάρχουν μόνο 150.000 ευρώ. Και ο υπουργός δεν είπε ότι τα λεφτά που λείπουν θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά πως θα τα αναζητήσουμε, λέει, είτε στην ομογένεια είτε σε διάφορους επιχειρηματίες! (...) Οι όποιες "λύσεις" προτείνονται είναι "μισερές" (...) Γι' αυτό βρισκόμαστε μπροστά σε νέους αγώνες».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Λαρδάς, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας, σημείωσε «η Υγεία δεν μπορεί να λειτουργεί με τη λογική του κέρδους (...) Εμμένουμε στη διεκδίκηση Υγείας - Πρόνοιας μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα, χωρίς επιχειρηματική δράση»

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Απευθύνοντας χαιρετισμό επισήμανε μεταξύ άλλων: «Παντού, σε όλη την Ελλάδα, και στην Ικαρία και στους Φούρνους, η κατάσταση χειροτερεύει αφού ουσιαστικά μένουν κλειστά αγροτικά, περιφερειακά ιατρεία και Κέντρα Υγείας, μεταφέρονται αγροτικοί γιατροί στα νοσοκομεία για να κλείσουν "τρύπες" και να δημιουργηθούν άλλες μεγαλύτερες (...) Κάνουνε περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις και στον τομέα της Υγείας για να έχουν λεφτά να μπουκώσουν τους επιχειρηματίες. Αυτό ονομάζουν επιχειρηματικότητα, αυτό ονομάζουν ανάπτυξη, τσακίζοντας μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες. Ηδη στον προϋπολογισμό του 2017 μειώνουν ακόμα πιο πολύ τις κοινωνικές δαπάνες».
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ικαρίας και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

902.gr

Δεσμεύτηκε για λύσεις στα προβλήματα των Ικαριωτών ο Α. Ξανθός

Δεσμεύσεις από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για επίλυση των προβλημάτων τους μέχρι τα Χριστούγεννα έλαβαν το απόγευμα της Παρασκευής δημοτική αρχή, φορείς και σύλλογοι της Ικαρίας.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις τους, ο υπουργός δεσμεύτηκε στα εξής θέματα:
– Για τις ελλείψεις σε ιατρούς και ιατρικό προσωπικό σε Ικαρία και Φούρνους, ο υπουργός Υγείας υποσχέθηκε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα προκηρυχθούν πανελλαδικά 2.000 θέσεις αμιγώς ιατρικού προσωπικού και στην κατανομή των θέσεων θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την στελέχωση των δικών τους νοσοκομείων.
– Για την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που επιζητούν διακαώς οι Ικαριώτες, κ. Ξανθός ανέφερε ότι το υπουργείο έχει βρει μια «φόρμουλα» ώστε να λειτουργήσει η μονάδα στην Ικαρία ως επιστημονικό παράρτημα της μονάδας που υπάρχει ήδη στην Σάμο.
– Για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος ύψους 400 ευρώ, μηνιαίως, ως κίνητρο στους αγροτικούς γιατρούς των νησιών, υπήρξε διαβεβαίωση ότι θα απελευθερωθεί άμεσα το κονδύλι για τη χορήγησή του.

Ο κ. Ξανθός επίσης έδειξε προθυμία για την ικανοποίηση του αιτήματός τους περί της δημιουργίας νέων αεροπορικών βάσεων σε Ικαρία και Φούρνους για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ. Οι Ικαριώτες δήλωσαν ότι τηρούν στάση αναμονής μέχρι τα Χριστούγεννα εν αναμονή της υλοποίησης των δεσμεύσεων του υπουργού Υγείας.

Κώστας Κορέλλης
athina984.gr

ikariastore banner