Ρεπορτάζ: «ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ», στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου στην Ικαρία

Η επιβίβαση άρχισε στις 8:00 μ.μ. και η προσέλευση ήταν μεγάλη εξ αρχής γιατί μία πλωτή παράσταση – και μάλιστα του Εθνικού Θεάτρου- είναι κάτι ασυνήθιστο για την Ικαρία. Από τη στενή σκάλα του πλοίο,υ περνούσαν διαδοχικά οι θεατές ανά τριάδες, κάτι που αποδείχτηκε χρονοβόρο. Όσος χώρος ήταν διαθέσιμος για τους θεατές, στο γκαράζ του αρματαγωγού ΡΟΔΟΣ, γέμισε από 300+ άτομα. Το πλήρωμα σε ρόλο ταξιθετών, ευγενέστατο και πολύ εξυπηρετικό, φρόντισε ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και τα παιδιά. Αρκετοί έμειναν απ’ έξω αλλά δεν απογοητεύτηκαν αφού ανακοινώθηκε ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη παράσταση. Όσοι δεν πτοήθηκαν από το περασμένο της ώρας (ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυχτα), το απόλαυσαν ακόμα περισσότερο σε μια παράσταση πιο ιδιωτική. Στα επόμενα λιμάνια μικρότερων νησιών ήταν ήδη προγραμματισμένες δύο παραστάσεις, ενώ στην μεγαλύτερη Ικαρία μόνο μία. Η προσέλευση όμως του κόσμου έλυσε το θέμα καθώς ήταν θερμότατη,  γι’ αυτό και ακολούθησε και αυτή η δεύτερη παράσταση.

Η κοιλιά του αρματαγωγού έγινε λοιπόν η σκηνή, η πλατεία, τα καμαρίνια. Η παράσταση ξεκίνησε με τους ηθοποιούς να περνούν τραγουδώντας ανάμεσα στους θεατές και ν’ ανεβαίνουν στη σκηνή. Λόγια που πατούν σε ρυθμό και μέτρα, ενίοτε στάσεις σωμάτων χωρίς κίνηση που παγώνουν αλλά που επιτρέπουν να περάσουν μπροστά από τα μάτια μας όλα τα δραματικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σημερινή Ελλάδα με αφετηρία την Επανάσταση. Κι ένας Μακρυγιάννης, δραματική φιγούρα, που από βασικός υποκινητής άφησε τον εαυτό του στο περιθώριο δίνοντας την προτεραιότητα στο εθνικό στοιχείο. «Είμαστε στο εμείς» έλεγε.

Ξεχωριστές οι ερμηνείες που χαρακτηρίζονταν από ένταση και πάθος, πλήθος σκηνοθετικών ευρημάτων όπως το ακορντεόν που μετατρέπεται σε γραφομηχανή και η κούνια που αντικαθιστά την κρεμάλα.  Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η απόδοση,  το κείμενο από διήγηση γίνεται μονόλογος που τελικά επιμερίζεται σε πέντε πρόσωπα που οδηγούνται να συνομιλούν – κατά κάποιο τρόπο – μεταξύ τους.

Να μας ξανάρθετε!

ikariamag.gr

Διαβάστε τη συνέντευξη του σκηνοθέτη Περικλή Μουστάκη στο ikariamag.gr και ακούστε τη συνέντευξη των συντελεστών της παράστασης στο Ράδιο Ικαρία 87,6fm.

ikariastore banner