Προβλήματα στον οικισμό Νάνουρα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ Η ΕΝΩΣΗ  (Βρακάδων – Κουνιάδου - Προεσπέρας) ΙΚΑΡΙΑΣ

Ημερ. 10/10/2012

Προς
1)  ΔΗΜΟ ΙΚΑΡΙΑΣ
Υπόψη κ.Χρ.Σταυρινάδη, Δημάρχου Ικαρίας
Κοινοποίηση
-κ.Γ.Κρητικός, Αντ/ρχος Ικαρίας
-κ.Αλ.Σκάρος, Αντ/ρχος Ικαρίας
-κ.Νικ.Καλαμάρας, Αντ/ρχος Ραχών Ικαρίας
-Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ικαρίας
-Ηλ.Γαγλίας, Δημ.Σύμβουλος
-Τοπικό Συμβούλιο Δημ.Διαμερ.Ραχών
2) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΜΟΥ
Υπόψη κ.Παπαθεοφάνους, Αντ/ρχη Σάμου
Υπόψη Δ/νσης Τεχνικών Εργων Περ.Εν.Σάμου
Κοινοποίηση
- Νικ.Κουλουλίας, Περιφ.Σύμβουλος Ικαρίας

ΘΕΜΑ: Προβλήματα στον οικισμό Νάνουρα

Αγαπητοί κύριοι,
Όπως γνωρίζετε απο προηγούμενες επιστολές μας,  ο οικισμός αντιμετωπίζει αρκετά  προβλήματα (συνημμένα σας αποστέλλουμε και  το πρακτικό της πρόσφατης  Γ. Συνέλευσης  των κατοίκων). Κρίνουμε όμως ότι δύο  από αυτά,   απαιτούν άμεση αντιμετώπιση ενόψει των βροχοπτώσεων της χειμερινής περιόδου.

1. Παρεμβάσεις στον αυτοκινητόδρομο  που διασχίζει τον οικισμό.
Όπως γνωρίζετε, τον Μάρτιο του 1998, κατα την διάρκεια παρατεταμένης και  έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή , έγινε κατολίσθηση στην Β/Δ πλαγιά του βουνού επάνω απο τον οικισμό, με αποτέλεσμα να καταστραφούν 4 σπίτια και τμήμα του αυτικινητόδρομου (Νάς- Κάλαμος) που διασχίζει τον οικισμό. Το τμήμα του δρόμου που καταστάφηκε  ήταν  απο το ρέμα με κατεύθυνση δυτικά μέχρι επάνω απο το σπίτι του Γιάννη Γαγλία και οφειλόταν  στο γεγονός οτι ήταν φτιαγμένο με φερτά υλικά  που εδράζονταν επάνω  σε πετρόπλακα.
Λίγες ημέρες μετά την καταστροφή του, ο δρόμος αποκαταστάθηκε με πρωτοβουλία της τότε Κοινότητας Ραχών.
Στην επισυναπτόμενη φωτογραφία φαίνεται ο δρόμος μετά την αποκατάσταση και τμήμα  της καταστοφής που προκάλεσε η κατολίσθηση.
Επειδή αφ ενός,  ο δρόμος αποκαταστάθηκε πάλι με φερτά υλικά και αφ ετέρου,  η πλαγιά του βουνού είναι τελείως απογυμνωμένη, με αποτέλεσμα να κατεβάζει μεγάλες ποσότητες νερού, κρίθηκε σκόπιμο από την τότε κοινότητα να κατασκευαστεί στην επάνω πλευρά του δρόμου βαθύ χαντάκι   που να οδηγεί τα νερά στο ποτάμι ( υπάρχει φυσική κλίση προς τα εκεί). Το χαντάκι άντεξε μέχρι το 2009  και προστάτευσε τόσο τον δρόμο όσο και τα σπίτια που βρίσκονται κάτω από αυτό το ευαίσθητο σημείο του δρόμου. Κατα την διάρκεια των χωματουργικών εργασιών απο τον εργολάβο Δημ.Τσακουμάγκο, ανάδοχο του έργου κατασκευής του οδικού άξονα Νας- Κάλαμος,  το 2009 το χαντάκι καταστράφηκε τελείως και επιπλέον δόθηκε στον δρόμο, στο ευαίσθητο σημείο του, λάθος κλίση προς την παραλία και όχι προς την πλαγιά του βουνού. Η παρέμβαση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα , όταν υπάρχει σοβαρή βροχόπτωση, όλος ο δρόμος να γίνεται ποτάμι και τα νερά να πέφτουν κάτω απο τον δρόμο και να οδεύουν προς τα σπίτια.
Όπως αντιλαμβάνεστε,  η κατάσταση αυτή εγκυμονεί  σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των σπιτιών αλλά και για την σταθερότητα του δρόμου.
Επειδή όπως επίσης γνωρίζετε, το έργο έχει σταματήσει και κανείς δεν γνωρίζει πότε και αν θα συνεχιστεί,  ο Δήμος θα πρέπει να κατασκευάσει προσωρινά χαντάκι στο παραπάνω  αναφερόμενο τμήμα του δρόμου, περίπου 150 μ. απο το ρέμα μέχρι και επάνω απο το σπίτι του Γιάννη Γαγλία, για την προστασία του οικισμού αλλά και του δρόμου. Η παρέμβαση αυτή πρέπει να γίνει άμεσα, πριν απο τις επικείμενες βροχοπτώσεις του χειμώνα.

Με την ευκαιρία, θέλουμε να τονίσουμε την ανάγκη ένταξης του οδικού δικτύου ΝΑΣ-ΚΑΛΑΜΟΣ στο ΕΣΠΑ, ώστε να ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο.

2. Κατασκευή πρόχειρου ξύλινου γεφυριού στην παραλία.
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενη επιστολή μας, η κοίτη του ποταμού που διασχίζει την παραλία του οικισμού,  πλημμυρίζει κάθε φορά που υπάρχει βροχόπτωση,  με αποτέλεσμα πολύ συχνά ο οικισμός να κόβεται στα δύο, αφού είναι αδύνατο το πέρασμα του ποταμού από την μία πλευρά στην άλλη.
Για την προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος, επανερχόμαστε σε προηγούμενο αίτημά  μας προς τον Δήμο, δηλ. την κατασκευή  άμεσα πρόχειρου ξύλινου γεφυριού  στην παραλία.

Παραμένει βέβαια πάντοτε επίκαιρο το διαχρονικό αίτημά μας,  για την ανάγκη χάραξης του αιγιαλού και της παραλίας στον όρμο και στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού και στη συνέχεια εκπόνησης μελέτης,  για την οριστική διαμόρφωση της παραλίας που θα περιλαμβάνει:
Διευθέτηση της κοίτης του ποταμού και κατασκευή μικρής γέφυρας για το πέρασμά του την χειμερινή περίοδο.
Χωροθέτηση  συρτικού για τις βάρκες.
Διαμόρφωση της παραλίας με πράσινο και  χώρους ανάπαυσης.

Αναμένουμε τις ενέργειές σας το συντομώτερο δυνατόν  και οπωσδήποτε πριν τον χειμώνα.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Για  το  Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟY Η ΕΝΩΣΗ  (Βρακάδων – Κουνιάδου - Προεσπέρας) ΙΚΑΡΙΑΣ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΙΡΗΝΗ Ν. ΓΑΓΛΙΑ     ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ

Συνοδευτικά Αρχεία:
ikariastore banner