ΠΕΑ: «Αποκατάσταση της Αλήθειας για την ανακύκλωση στο δήμο Ικαρίας»

Αγαπητοί συνδημότες, τελευταία μαζί με τους λογαριασμούς ύδρευσης λάβαμε και ένα έντυπο σημείωμα σχετικά με την ανακύκλωση.  Το σημείωμα αυτό δεν περιέχει όπως θα έπρεπε, και όπως επανειλημμένα είχαμε κάνει εμείς στο παρελθόν, οδηγίες για την καλύτερη ανακύκλωση αλλά προσπαθεί να επικρίνει με διάφορα ψεύδη την προηγουμένη Δημοτική αρχή.  Αναγκαζόμαστε λοιπόν σήμερα να απαντήσουμε για δύο λόγους: Ο πρώτος για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και ο δεύτερος γιατί κατά την γνώμη μας προκύπτουν και θέματα ηθικής τάξης.  Ήδη στην δεύτερη σειρά του εντύπου πληροφορούμαστε ότι ο Δήμος κοινοποιεί αυτή την επιστολή για να μας ενημερώσει για την ανακύκλωση «που έχει σταματήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια με ευθύνη της προηγούμενη διοίκησης».  Έχει σταματήσει τι; Η ενημέρωση ή η ανακύκλωση;  Ατεκμηρίωτα και ψευδή και τα δυο επιχειρήματα.  Διότι όσον αφορά την ενημέρωση, είχαν πραγματοποιηθεί ομιλίες ενημέρωσης στα σχολεία και στους κατοίκους και στους λογαριασμούς υπήρχε η ενημέρωση- παρότρυνση ότι η «ανακύκλωση συνεχίζεται».  Επίσης στα δημοτικά συμβούλια κάθε φορά που προέκυπτε θέμα διαχείρισης απορριμμάτων με έμφαση τονίζαμε την αξία της ανακύκλωσης.  Ακόμα σε συνεργασία με επιστημονικά σωματεία επιδιώξαμε να γίνει ενημέρωση για την οικιακή κομποστοποίηση και έγιναν σχετικές ενημερωτικές εκδηλώσεις και στα τρία δημοτικά διαμερίσματα του νησιού μας. 

Σχετικά με την ουσία του θέματος: κανείς από τους νυν δημοτικούς άρχοντες δεν είδε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια τα ειδικά για την ανακύκλωση απορριμματοφόρα να συλλέγουν τα ανακυκλώσιμα από όλους τους οικισμούς του νησιού μας;  Ας τους ενημερώσουμε λοιπόν ότι όταν αναλάβαμε υπήρχε μόνο ένα ειδικό για την ανακύκλωση απορριμματοφόρο στο δημοτικό διαμέρισμα Αγ. Κηρύκου. Τίποτε άλλο. Με τις ενέργειες μας, μας παραχωρήθηκε δωρεάν από το Δήμο Αθηναίων άλλο ένα και μετά την υπογραφή της σύμβασης με την ελληνική εταιρεία Ανάπτυξης και Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), όπου μετέχει και η ΚΕΔΕ, μας παραχωρήθηκε ακόμα ένα καινούργιο απορριμματοφόρο για ανακύκλωση. Με τον τρόπο αυτό καλύφθηκαν πλήρως όλα τα διαμερίσματα του νησιού.  Όταν αναλάβαμε, στο δημοτικό διαμέρισμα Ραχών δεν γινόταν ανακύκλωση.  Ενημερώσαμε τους κατοίκους, έγιναν ομιλίες στα σχολεία, αναπτύξαμε τους διαθέσιμος κάδους και ξεκινήσαμε και εκεί για πρώτη φορά την ανακύκλωση.  Ούτε αυτό έγινε αντιληπτό; Μας λένε επίσης ότι τώρα ο Δήμος έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη κάδων ανακύκλωσης. Δηλαδή τι έκανε; Αγόρασε καινούργιους;  Μετακίνησε τους ήδη υπάρχοντες;  Όταν είναι γνωστό ότι τίποτα καινούργιο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Είναι σαφές ότι πρόκειται για αστεία και χωρίς ουσία αυτοπροβολή και προπαγάνδα.  Ερχόμαστε τώρα στο θέμα της μεταφοράς  και απομάκρυνσης των ανακυκλούμενων από το νησί μας. 

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε βρήκαμε βουνά από ανακυκλώσιμα να παραμένουν αδιάθετα στους χώρους περισυλλογής. Προσπαθήσαμε όλα αυτά να τα μεταφέρουμε εκτός νησιού.  Ήρθαμε σε επαφή με τους Καριώτες μεταφορείς και κατορθώσαμε να γίνεται η μεταφορά από τον Άγιο Κήρυκο και από τον Εύδηλο (όπου συγκεντρώνονταν και τα ανακυκλώσιμα των Ραχών) χωρίς επιβάρυνση του Δήμου.  Στη συνέχεια μια οικογένεια από την Σάμο ανέλαβε τον διαχωρισμό και την μεταφορά όλων των ανακυκλώσιμων προς Αθήνα, έναντι του τιμήματος που εισέπραττε από την διάθεση τους και με αυτόν τον τρόπο καθάρισαν όλοι οι αποθηκευτικοί χώροι από το χαρτί και το πλαστικό, που η διάθεση του ήταν και η δυσκολότερη. Για τις ενέργειες μας αυτές δεχτήκαμε κριτική και γραπτή ερώτηση από την ΛΑΣ στην οποία και απαντήσαμε στο δημοτικό συμβούλιο.  Στην συνέχεια πάλι η μεταφορά γινόταν από Καριώτες μεταφορείς χωρίς επιβάρυνση του Δήμου.  Μετά δε την υπογραφή της σύμβασης με την ΕΕΑΑ, η μεταφορά θα επιβαρύνει την ίδια μόλις δημιουργηθούν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις.  Θα θέλαμε επίσης να γνωρίζετε ότι με τις ενέργειες μας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος  και το ΕΠΕΡΑΑ  με διαβήματα, προσωπικές επαφές, υποβολή αιτήσεων για ένταξη σε σχετικά προγράμματα, επισκεφτήκαν τον Δήμο μας στελέχη του Υπουργείου και του ΕΠΕΡΑΑ, που μαζί με τον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, επισκεφτήκαμε τους ΧΑΔΑ και τον υπό δημιουργία ΧΥΤΥ και το αποτέλεσμα ήταν η προώθηση του αιτήματος μας να ενταχθούμε στο πρόγραμμα για το κλείσιμο και την ρύθμιση της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ.  Το πρόγραμμα προβλέπει προμήθεια υλικού για ανακύκλωση, προώθηση της κομποστοποίησης οικιακής και Δημοτικής και ανάπλαση των ΧΑΔΑ.  Ήδη σήμερα έχει εγκριθεί και είναι άξιας 2.300.000 Ευρώ.

Για εμάς όμως υπάρχει και ένα θέμα ηθικής τάξης που θεωρούμε πολύ σημαντικό.  Αυτό είναι ότι η δημοτική αρχή χρησιμοποίησε τα δημοτικά έντυπα, δηλαδή τα χρήματα των δημοτών της, όχι για να ενημερώσει και να προάγει την ανακύκλωση όπως θα έπρεπε αλλά για να κάνει την προπαγάνδα της.  Πιστεύουμε ότι κάθε παράταξη έχει δικαίωμα να κάνει την προβολή της όπως θέλει και κρίνεται για ότι λέει και ότι κάνει. Όχι όμως με τα χρήματα των δημοτών.

Στην περίπτωση αυτή η κατάσταση εκφέυγει των ορίων της ευπρέπειας και επαναφέρει στο προσκήνιο παλαιά ήθη.  Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του…

ikariastore banner