Ο Δήμος Ικαρίας για τις συναντήσεις με την ηγεσία των Yπουργείων Εσωτερικών – Εργασίας- Υγείας- Ναυτιλίας

Έπειτα από σχετικό αίτημα που απέστειλε η δημοτική αρχή του Δήμου Ικαριας, αντιπροσωπία του δήμου, με επικεφαλής τον  δήμαρχο Σ. Σταμούλο, συναντήθηκε  με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κ. Πουλάκη, τον αναπληρωτή υπουργό υγείας κ. Α. Ξανθό, επίσης συμμετείχε και στις συναντήσεις (που είχαν οριστεί από άλλες πρωτοβουλίες) με την αναπληρώτρια υπουργό εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θ. Φωτίου, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας &Τουρισμού κ. Θ. Δρίτσα.

1) Ο δήμαρχος, στην συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών παρουσίασε αναλυτικά την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος και οι δομές του, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκήθηκε για χρόνια στους ΟΤΑ και με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την περασμένη τετραετία.  Ειδικότερα στάθηκε:
• Στον οικονομικό στραγγαλισμό του Δήμου, την ανεπάρκεια της κρατικής χρηματοδότησης, που από το 2010 έως σήμερα έχει μειωθεί κατά 60%.  Έθεσε το αίτημα για συνολική ενίσχυση της κρατικής επιχορήγησης, ώστε να μπορέσει ο δήμος να ανταποκριθεί στα απολύτως αναγκαία έξοδα του.
• Ζήτησε επίσης να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον Δήμο να προσλάβει μόνιμο προσωπικό (τουλάχιστον 25 εργαζόμενους) για όλες τις δομές του, και ειδικότερα στον τομέα της καθαριότητας, της ύδρευσης και στους παιδικούς σταθμούς, ώστε να αναβαθμιστεί το έργο και οι υπηρεσίες που προσφέρει.
• Έθεσε το αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Ικαριας κατά 190.000 ευρώ έτσι ώστε ο δήμος να μπορέσει να αντιμετωπίσει της καταστροφές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων μηνών.
• Τέλος, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του ζητήματος, έθεσε το θέμα της άμεσης θεσμικής παρέμβασης του υπουργείου εσωτερικών έτσι ώστε να  δημιουργηθεί δημόσιο  Γηροκομείο στο νησί και ο Δήμος Ικαρίας να αποκτήσει δυνατότητα να συμβάλει στην υλοποίηση αυτού του πάνδημου αιτήματος .

Συγκεκριμένα ζήτησε παρέμβαση του υπουργείου στα εξής:
➢ Υπουργική απόφαση που θα δίνει την δυνατότητα σύστασης Ν.Π.Δ.Δ στον Δήμο Ικαρίας για την  λειτουργία του ιδρύματος, η ένταξη του στο υπάρχων Ν.Π.Δ.Δ.
➢ Υπουργική απόφαση που θα δίνει την δυνατότητα πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας, η εναλλακτικά την έγκριση των αναγκαίων συμβάσεων  με διάρκεια 12 μηνών.
➢ Οικονομική ενίσχυση της λειτουργίας του ιδρύματος

Αφού χωρίς την εξασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων κάθε άλλη ενέργεια είναι θνησιγενής, και εμποδίζει και τυπικά αλλά και ουσιαστικά τον δήμο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, αφού θεσμικά δεν θα μπορεί να κάνει καμία πληρωμή η  πρόσληψη προσωπικού.

Ο Γενικός Γραμματέας στις απαντήσεις του, κινήθηκε μέσα στα γνωστά ασφυκτικά πλαίσια που έχει ήδη διατυπώσει η κυβέρνηση για τα φλέγοντα ζητήματα των ΟΤΑ. Δεν παρέκλινε από τη γενική κατεύθυνση που έχει χαραχτεί το περασμένο διάστημα και στο όνομα της δημοσιονομικής δαπάνης, δεν δεσμεύτηκε για αναστροφή της κατάστασης στο εγγύς μέλλον, προς όφελος των λαϊκών αναγκών.
➢ Συνέδεσε τη δυνατότητα για οικονομική ενίσχυση με τις συνολικές οικονομικές δυσκολίες του κράτους.
➢ Σχετικά με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, είπε πως δεν είναι στις αρμοδιότητές του και πως θα συνεννοηθεί με το αρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
➢ Συνέδεσε τη δυνατότητα για έκτακτη οικονομική ενίσχυση με τις συνολικές οικονομικές δυσκολίες που διαχειρίζεται το υπουργείο, ωστόσο ζήτησε λεπτομερή καταγραφή των ζημιών για να εξετάσει το ενδεχόμενο συμβολής του υπουργείου στην αντιμετώπιση τους.
➢ Σχετικά με το θέμα του Γηροκομείου, δήλωσε απροετοίμαστος (αν και το αίτημα του δήμου και συγκεκριμένο ήταν και είχε σταλεί 10 μέρες πριν), ωστόσο δεσμεύτηκε να το επεξεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες και να απαντήσει.

2)  Στην  συνάντηση με την αναπληρώτρια Yπουργό Eργασίας και αρμόδια για ζητήματα πρόνοιας κ. Θ. Φωτίου, που έγινε από κοινού με την  επιτροπή στήριξης του γηροκομείου Ικαρίας. Από τον δήμο ζητήθηκε η παρέμβαση του υπουργείου για τη δημιουργία δημόσιου Γηροκομείου που θα λειτουργεί δωρεάν, και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και νόμιμες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους. Επίσης τέθηκε και στην ηγεσία του υπουργείου εργασίας (επισυνάπτεται) το πλαίσιο που νωρίτερα παρουσιάστηκε  και στο υπουργείο εσωτερικών, και ζητήθηκε η συμβολή του για την επίλυση των επειγόντων προβλημάτων που εμποδίζουν στην καθοριστική συμβολή του Δήμου, για να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα του  Ικαριώτικου  Λαού.

Η αναπληρώτρια υπουργός εργασίας, για τη δημιουργία δημόσιου Γηροκομείου δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση. Για το πλαίσιο που παρουσιάστηκε από τον δήμο είπε ότι «προτίθεται να κάνει ότι περνάει από το χέρι της», αφού ανέλυσε τη λειτουργία των ΝΠΙΔ και των ΝΠΔΔ είπε ότι  για να συμβάλει το υπουργείο   «Είναι βασικό να ξεκαθαρίσει το θέμα με την  στέγαση του ιδρύματος και την θεσμική του υπόσταση» καθώς και ότι «Εάν λειτουργήσει ως ΝΠΔΔ θα χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια ενώ σαν ΝΠΙΔ απευθείας από το Υπουργείο».

Τέλος ανέφερε ότι «εφόσον ενταχθεί σε Νομικό Πρόσωπο του Δήμου θα μπορεί να διασφαλίζει οικονομική ενίσχυση ενώ οι προσλήψεις προσωπικού θα γίνονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Ο δήμος Ικαριας παρά του ότι δεν υπήρξε σε κανένα υπουργείο μια συγκεκριμένη τοποθέτηση απέναντι στο πλαίσιο που έθεσε, θα συνεχίσει την προσπάθεια του, για την δημιουργία ιδρύματος φροντίδας των ηλικιωμένων συμπατριωτών μας,  που το έχουν ανάγκη.

3) Στην  συνάντηση με τον αναπληρωτή Yπουργό Yγείας κ. Α. Ξανθό που έγινε με  πρωτοβουλία του δήμου Ικαρίας και την συνδρομή του  βουλευτή του νομού κ. Δ. Σεβαστάκη,  παρόντες ήταν επίσης αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας, του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου, ο Δήμαρχος Σάμου, εκπρόσωποι από τον Σύλλογο  Νεφροπαθών Ικαρίας,  και αντιπροσωπεία  συλλόγων Ικαριωτών και Φουρνιωτών της Αθήνας.

Από τον δήμο αφού περιγράφθηκε συνοπτικά η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά μας, τεθήκαν υπ οψιν του υπουργείου οι  απόψεις του δήμου Ικαρίας και  διεκδικήσεις που διαχρονικά διατυπώνονται από τους φορείς του  μαζικού κινήματος  του Ικαριώτικου λαού.  Αν και κατατέθηκε πλήρες υπόμνημα (επισυνάπτεται) για την κατάσταση αλλά και για τα αιτήματα  αρκετές ημέρες πριν την συνάντηση, από πλευράς δήμου δόθηκε βάρος στα εξής σημεία:
➢ Στον αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν χαρακτήρα του συστήματος Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς Όρους και προϋποθέσεις.
➢ Στις προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού στο νοσοκομείο και το Κ.Υ Ευδήλου.
➢ Στην άμεση κάλυψη των Περιφερειακών Ιατρείων, Ραχών και Καρκιναγρίου.
➢ Στην δημιουργία μονάδας τεχνητού Νεφρού.

Από τις απαντήσεις του αναπληρωτή υπουργού υγείας, αν εξαιρέσουμε το νέο ήθος που εκφράστηκε (συγκριτικά με την αρκετές φορές απαξιώτικη στάση των προκάτοχων του), δεν πρόεκυψε παρά τις δηλώσεις κατανόησης των προβλημάτων και την έκφραση καλών προθέσεων, κάποια συγκεκριμένη δέσμευση και κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών αντιμετώπισης ακόμα και των ζητημάτων που χρήζουν  άμεσης  παρέμβασης, από πλευράς υπουργείου .

4) Στην συνάντηση με τον αναπληρωτή Yπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού κ. Θεόδωρο Δρίτσα, αρμόδιο για τον τομέα της Ναυτιλίας, που έγινε με την συνδρομή του βουλευτή του νομού κ. Δ. Σεβαστάκη.
Από τον δήμο παρουσιάστηκε η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νησιά μας λόγο της επανάληψης του «συνηθισμένου έργου» των τελευταίων χρόνων, του αποκλεισμού των λιμανιών των νησιών μας τους χειμερινούς μήνες. Ειδικότερα  η παρέμβαση του δήμου  εστιάστηκε :
• Στον χαρακτήρα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και στην άποψη, ότι  ουσιαστική λύση προς όφελος των νησιωτών, δε μπορεί να υπάρξει αν οι συγκοινωνίες δεν αντιμετωπισθούν από το κράτος και τις κυβερνήσεις ως κοινωνικό αγαθό, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο Εθνικό Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.
• Στο αίτημα  να  πάρει πίσω η σημερινή κυβέρνηση όλους τους νόμους που είναι υπέρ των εφοπλιστών και απελευθερώνουν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.                              
• Στη καθημερινή σύνδεση των νησιών μας με τον Πειραιά καθώς και την τακτική σύνδεση με το βόρειο Αιγαίο και την Θεσσαλονίκη  σε πάγια βάση ανεξαρτήτως των σχεδιασμών των ακτοπλοϊκών εταιριών.
• Στο θέμα της αξιοπιστίας των ελεγκτικών μηχανισμών που πιστοποιούν την αξιοπλοΐα των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της χώρας μας.
• Στο θέμα της τροποποίησης της τιμολογιακής πολιτικής, έτσι ώστε τα  ναύλα να είναι προσιτά στους επιβάτες, λαμβάνοντας υπ οψιν το επίπεδο των μισθών  και των συντάξεων των Ελλήνων  εργαζομένων.
• Στην ανάγκη βελτίωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων, εκεί που υπάρχει ανάγκη, με ευθύνη του κράτους. Αποπλέκοντας την υπόθεση αυτή από τα «χρηματοδοτικά εργαλεία» τύπου ΕΣΠΑ, που χαρακτηρίζονται από  «επιλεξιμότητα»  δράσεων και τον «ανταγωνισμό» των ενδιαφερόμενων φορέων.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε τη βούλησή του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού για την αναμόρφωση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου ακτοπλοΐας και  προανήγγειλε την κατάθεση σχετικού νομοσχέδιου. Αναγνώρισε την ανάγκη ελέγχων  για το αξιόπλοο των πλοίων. Το μόνο συγκεκριμένο ειπώθηκε αφορούσε τον προγραμματισμό δρομολογίων που αφορούν το νομό, για τις ημέρες του Πάσχα, αναφέρθηκε ότι έχει εξασφαλιστεί η καθημερινή σύνδεση. Ενώ για τη θερινή περίοδο αναφέρθηκε ότι ο προγραμματισμός δρομολογίων βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου (προσπαθούν να καλύψουν το κενό της ΝΕΛ).

Συμπατριώτες, τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών, επιβεβαιώνουν πιστεύουμε την εκτίμησή της δημοτικής αρχής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ότι εντός των δεσμεύσεων της ΕΕ και με δεδομένους τους αντιλαϊκούς στόχους της «ανταγωνιστικότητας», των «ισοσκελισμένων προϋπολογισμών», και των «πρωτογενών πλεονασμάτων» δεν μπορεί να υπάρξει ανακούφιση για τα λαϊκά στρώματα και στο Δήμο Ικαρίας.

Ως δημοτική αρχή δεν θα συνδράμουμε στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής που ακολουθεί το δρόμο της υποβάθμισης και συρρίκνωσης των κοινωνικών υπηρεσιών, της ιδιωτικοποίησής τους ή της λειτουργίας τους με δυσβάστακτα ανταποδοτικά κριτήρια. Αντιθέτως θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να την παρεμποδίσουμε. Θα επιμείνουμε όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, με κάθε τρόπο στις διεκδικήσεις των διαχρονικών αιτημάτων  που έχουμε διατυπώσει, τα οποία δυστυχώς εξακολουθούν να είναι και επίκαιρα και αναγκαία.

Ο Δήμος Ικαρίας θα στηρίξει την πάλη του λαού των νησιών μας για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.  Γιατί τα Μνημόνια είναι εδώ, οι αιτίες της κρίσης και οι "λύσεις" σε βάρος του λαού είναι εδώ.

Ο Δήμος Ικαρίας  θα καθορίσει για όλα αυτά τις επόμενες ενέργειες του μετά το προσεχές δημοτικό συμβούλιο, και θα επιδιώξει να ενημερώσει όλους τους κάτοικους του νησιού με ένα διευρυμένο κύκλο ενημερωτικών συνελεύσεων το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Ακολουθούν τα κείμενα που κατέθεσε στα υπουργεία ο δήμος Ικαρίας:
- Αίτημα επείγουσας συνάντησης για  θεσμικά και οικονομικά
- Καταστροφές στο οδικό δίκτυο και το δίκτυο ύδρευσης της  Ικαρίας
- Δημιουργία  προνοιακής δομής στην Ικαρία
- Υπόμνημα Δήμου Ικαρίας για την Υγεία.

ikariastore banner