Συν Αθηνά και χείρα κίνει: Μια απάντηση στον Δήμαρχο Ικαρίας

Για τη δυνατότητα αξιοποίησης των προϊόντων της Καριώτικης γης. Απάντηση στις δηλώσεις του Δημάρχου Ικαρίας, κ.Χ.Σταυρινάδη (διαβάστε εδώ).

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,

Ζώντας εδώ στην Ικαρία τα τελευταία 25 χρόνια έχω δει μια σημαντική πρόοδο από τη πλευρά των συμπολιτών μου σε σχέση με τη παραγωγή και τυποποίηση Καριώτικων προϊόντων. Πλέον, βρίσκει κανείς στα ράφια των μαγαζιών σε όλη την Ικαρία, ντόπια κρασιά, μέλια, βότανα, μαρμελάδες, γλυκά, σαπούνια, γιαούρτια, τυριά και άλλα. Πλέον, πολλά απ' αυτά τα προϊόντα μεταφέρονται και σε όλη την Ελλάδα μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος του ikariamag (ikariastore.gr). Και εδώ και αρκετά χρόνια, Καριώτες της Αθήνας προμηθεύονται κρέας από την Ικαρία. Βεβαίως και η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί και να επεκταθεί και σε άλλα ντόπια προϊόντα (όπως καθούρα και λάδι) σε όφελος της τοπικής οικονομίας. Αλλά αναρωτιέμαι πως θα γίνει αυτό με δεδομένο ότι στο ΣΧΟΟΑΠ που ψηφίσατε πρόσφατα, χώροι που παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για ζώα, μέλισσες, αμπέλια και ελαιώνες, έχουν οριστεί ως βιομηχανικές ζώνες. Για παράδειγμα, η περιοχή από τα Θέρμα έως τον Φάρο, που ορίζεται ως βιομηχανική ζώνη, είναι το καλοκαίρι γεμάτη μέλισσες από όλη την Ικαρία, και ο λόγος είναι τα βότανα που ευδοκιμούν στη περιοχή.  Στις Κεφάλες, που επίσης ορίζεται ως βιομηχανική ζώνη, ξεκινάνε τα νερά για τα χωριά που είναι από κάτω: Περδίκι, Μονοκάμπι, Νέγια. Και τα νερά, εκτός από προϋπόθεση της υγείας μας και της βιοποικιλότητάς μας, είναι προϋπόθεση για ποιοτική τοπική παραγωγή.

Το έλλειμμα στον τομέα της τυποποίησης δεν οφείλεται φυσικά στην αδιαφορία ή στο ότι δεν έχουν πειστεί οι Καριώτες, αλλά στη παντελή έλλειψη υποστηρικτικών μηχανισμών από τον Δήμο ή από άλλους φορείς -ιδίως όταν πρόκειται για συνεταιριστικές κινήσεις που προσπαθούν να οργανωθούν από τους ίδιους του κατοίκους. Ενδεικτικά αναφέρω ότι εδώ και δυο χρόνια και μετά πολλών εμποδίων προσπαθούμε να ξεκινήσουμε τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Καταφυγίου, του οποίου τυγχάνω πρόεδρος. Σε αυτή μας τη προσπάθεια δε βρήκαμε αρωγούς ούτε τον Δήμο ούτε άλλους φορείς (με εξαίρεση τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Ραχών, τον οποίο ευχαριστούμε και δημόσια). Αντίθετα, κάθε τι ήταν υπόθεση ανθρώπων που φιλοτιμήθηκαν να μας βοηθήσουν και να μας υποστηρίξουν σε στιγμές που τα γραφειοκρατικά εμπόδια έμοιαζαν ανυπέρβλητα.

Ζητάμε από τον κύριο Δήμαρχο να κοιτάζει και να ακούει που και που μέσα στη κοινωνία που αντιπροσωπεύει και όχι να αναζητά λύσεις-κουστούμια απ' έξω, λύσεις που δε ταιριάζουν με την ιδιαιτερότητα της Ικαρίας και των ανθρώπων της.

Και βέβαια, “συν Αθηνά και χείρα κίνει”, αλλά άμα σηκώσουμε τα χέρια μας, ας μη βγάλουμε τα μάτια μας.

Μετά τιμής
Ευφροσύνη Κουτσούτη

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις από τις φιλοξενούμενες πένες.

ikariastore: Όσα σαπούνια, τύποι μελιού και άλλα προϊόντα εξαντλήθηκαν, φροντίζουμε και θα τα βρείτε σύντομα ξανά στα ηλεκτρονικά ράφια μας μαζί με νέα ικαριακά αγαθά!

ikariastore banner