Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [16/4/17]

- Εγκρίθηκε η επιχορήγηση από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 της προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες δομών παροχής Α’βάθμιας Φροντίδας Υγείας της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μεταξύ αυτών για το  Γενικό Νοσοκομείο-ΚΥ Ικαρίας, το ΚΥ Ευδήλου και τα περιφερειακά ιατρεία (ΠΙ) της περιοχής τους. Η αξία του εξοπλισμού ανέρχεται σε 359.166 ευρώ. Με αυτή την εγκριτική απόφαση πρόκειται να καλυφθούν οι ανάγκες ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας, του ΚΥ Ευδήλου  και των ΠΙ της περιοχής τους (ακτινολογικός και υπερηχοτομογραφικός εξοπλισμός κλπ.).

- Επιχορήγηση ακριτικών περιοχών για να λαμβάνουν τηλεοπτικό σήμα. Με Κοινή Απόφαση (ΚΥΑ 1203/5/4/2017) του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά και του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, επιχορηγείται η δορυφορική πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης. Με την απόφαση χορηγείται δωρεάν δορυφορικός εξοπλισμός σε όλα τα νοικοκυριά των νησιών που δεν καλύπτονται από το σήμα της Digea, συνολικού προϋπολογισμού 1.975.000 ευρώ. Πρόκειται για νησιά που λαμβάνουν αδύναμο ή καθόλου τηλεοπτικό σήμα: Αγαθονήσι, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάσσος, Λειψοί, Πάτμος, Σύμη, Τήλος, Χάλκη, Σάμος, Ικαρία, Σαμοθράκη, Ψαρά, Αντίψαρα. Οι δικαιούχοι από την πλευρά τους οφείλουν να πιστοποιήσουν ότι διαμένουν μόνιμα στις συγκεκριμένες περιοχές, με πληθυσμό κάτω από 3.000 κατοίκους. Όπως διαβάσαμε στην ΑΥΓΗ, σκοπός είναι η τεχνολογική ενίσχυση της Περιφέρειας, η μείωση του ψηφιακού και τεχνολογικού χάσματος μεταξύ των πολιτών της χώρας και η ισότιμη συμμετοχή τους στην επικοινωνία και στη πληροφόρηση.

- Στάση αναμονής τηρεί η δημοτική αρχή Ικαρίας για την απόφαση του Στ.Ε όσον αφορά την υπόθεση του ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ Ικαρίας. Μετά την καθαρογραφή και την ανάγνωση – ανάλυση της απόφασης από τους νομικούς της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του δήμου του νησιού θα υπάρξει και η επίσημη τοποθέτηση για το μέλλον της υπόθεσης.

- Μνημονεύτηκε και τιμήθηκε ο Βασίλης Μαυρογιώργης οποίος διετέλεσε κοινοτάρχης Ευδήλου για 2 τετραετίες με πολύ σημαντική προσφορά έργων στον τόπο του αλλά και κατ’  επέκταση σε όλο το νησί.  Ο δήμος Ικαρίας την Παρασκευή 14/4 (υλοποιώντας την θετική ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου) σε μια απλή τελετή, τίμησε τον κοινοτάρχη του δίνοντας το όνομα του στον δρόμο από την πλατεία μέχρι την νέα γέφυρα του λιμανιού.

- Από τις 10 Απριλίου ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος για την φετινή χρονιά και θα διαρκέσει μέχρι τις  31-10-2017. Οι λόγοι είναι ότι μετά από τις λιγοστές και για φέτος βροχές αλλά και τον μεγάλο αριθμό συμβάντων έναρξης πυρκαγιών από τις ελεγχόμενες καύσεις, η πυροσβεστική υπηρεσία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την οποιαδήποτε καύση στα δάση, τις δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις που βρίσκονται σε βραχώδεις ή πετρώδεις περιοχές σε πεδινά ή ανώμαλα εδάφη και λόφους του Νομού Σάμου - Ικαρίας και Φούρνων.

- Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου. Συνεχίζεται η προσπάθεια για την ολοκλήρωση της δημιουργίας του μοναδικού στο είδος του καταφυγίου στον κόσμο το οποίο θα λειτουργήσει ως κτηνιατρική κλινική η οποία θα προσφέρει περίθαλψη σε τραυματισμένα θαλάσσια ζώα (χελώνες, δελφίνια, φώκιες). Βρίσκεται στο νησί των Λειψών στα βόρεια Δωδεκάνησα, σε έναν απάνεμο, βαθύ φυσικό κόλπο, πλούσιας βιοποικιλότητας, μακριά από την ανθρώπινη παρουσία. Η ιδέα ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» σε συνεργασία με μία διεθνή ομάδα ειδικών επιστημόνων και εκτός των άλλων προβλέπεται να λειτουργήσει και ως το πρώτο στον κόσμο καταφύγιο για τη φιλοξενία δελφινιών που θα απελευθερώνονται από την αιχμαλωσία, έτσι ώστε να μπορεί να ενθαρρύνει τις φυσικές τους συμπεριφορές και ένστικτα που δεν μπορούσαν να εκφράσουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας και εξαναγκασμένων παραστάσεων. Όλες οι εργασίες υλοποιούνται με τη στήριξη από δωρεές και με αυτοχρηματοδότηση, μαζί με τη στήριξη πολλών ειδικών επιστημόνων ανά τον κόσμο και σε στενή συνεργασία με το Δήμο Λειψών. Περισσότερες πληροφορίες για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια θα βρείτε επικοινωνώντας στο: aegean.sanctuary@archipelago.gr αλλά και στα τηλέφωνα του «Αρχιπελάγους»: 2273061191.

- Τι θα συμβεί όταν γίνεται ψηφοφορία με ένα μόνο πρόβατο και πέντε λύκους; Θα χωρέσουν όλα τα παιδιά στον γάιδαρο λεωφορείο; Η αγελάδα πώς έγινε… βουνό;  Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα μπορείτε να βρείτε στην νέα συγγραφική δουλειά της Ικαριώτισσας συγγραφέας κ. Σταματούλας Τσιαντή, «Η αγελάδα βουνό κ άλλες ιστορίες». Ένα παιδικό βιβλίο που δεν διαβάζεται μόνο από παιδιά κυκλοφορεί σχεδόν σε όλα τα βιβλιοπωλεία (και στην Ικαρία).

- Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για το 6ο Μουσικό Σεμινάριο «Μουσικές Αυλές» στις Ράχες Ικαρίας. Το σεμινάριο θα γίνει από τις 8 έως τις 14 Ιουλίου του 2017 και περισσότερες πληροφορίες θα πάρετε στο http://musicalyards.gr

- Ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών μας καλεί στη μακαρονάδα που διοργανώνει την Τετάρτη του Πάσχα 19 Απρίλη 2017 στην αίθουσα του οικισμού Γλαρέδου, με τη μουσική συντροφιά του Μάριου και της παρέας του.

- Από 17 έως 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν στην Αντίπαρο με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Πλοηγός Αντιπάρου»,  οι Αιγαιοπελαγίτικοι Διασυλλογικοί Αγώνες σκακιού (Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Παίδων – Κορασίδων). Θα αγωνιστούν ομάδες από τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Ικαρία, τη Σύρο, την Πάρο, την Αντίπαρο, τη Λέρο, τη Σαντορίνη και τη Ρόδο.

- Ο Σύλλογος Νέων Αγίου Κηρύκου (Σ.Ν.Α.Κ) διοργανώνει το καθιερωμένο τουρνουά μπάσκετ 3x3 στο κλειστό γήπεδο Αγίου Κηρύκου το διήμερο 18-19 Απριλίου. Δηλώστε τη τετραμελή ομάδα σας μέχρι την Δευτέρα 17 Απριλίου. Συμμετοχή 2 ευρω το άτομο. Τηλ συμμετοχών: 6983177478 και 6980170172

- Ο νεοϊδρυθείς Ναυτικός Όμιλος Ικαρίας καλεί όλους μας στο πάρτυ που διοργανώνει το βράδυ της Τετάρτης 19 Απριλίου στο μπαρ «Φτερό», στον Άγιο Κήρυκο. Θα είναι μια πολλή καλή ευκαιρία για λίγες κουβέντες, λίγο ποτό, λίγη μουσική, λίγο χορό!

- Την Κυριακή 23 Απριλίου το μηχανοκίνητο τμήμα του Α.Γ.Σ. Διαγόρα διοργανώνει την 8η Εντουριάδα Ικαρίας στο Πέζι, ενώ το Σάββατο 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στον χώμα από τον Βασίλη Ορφανό.

ikariastore banner