Το ναυάγιο

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου από ΤΑ ΝΕΑ

Ναι, το ξέρω ειναι ανόητο και μάταιο να κάνει κανείς μαθήματα ηθικής, ευαισθησίας και ανθρωπιάς μέσω Ίντερνετ. Είναι επίσης ανόητο να εξηγήσεις τη ματαιότητα σε ανθρώπους που σχολιάζουν ακομα και τον καιρό διαδικτυακά. Ωστόσο, αυτό που παγώνει το αίμα ακομα περισσότερο κι απο πνιγμένους ανθρώπους, ειναι οι αντιδράσεις στην είδηση του πνιγμού.

Φταίει ο βάρβαρος ο μη Ελληνας; Φταίνε οι "τουρκόσποροι" μικρασιατες πρόσφυγες που υποδεχτήκαμε εμείς οι καθαρόαιμοι με βρισιές και μίσος; Μη βλέπετε τώρα που περηφανευόμαστε για τον προπαππού μας... αυτός ο δολιος πέρασε μαύρα χρόνια χωρίς να φταίει, γυρνώντας πίσω στη "μαμά πατρίδα". Φταίει η κρίση; Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Φταίει ο Τσαρλς ο Μπρόνσον, που καθαρίζει τους κακούς που του φάγανε την οικογένεια, κι εμεις γουστάρουμε, αλλα δε μας είπε ντοντ τράι ιτ ατ χομ; Φταίει ο Τζερόνυμο που είπε σιγανά οτι ο Χριστός ήταν πρόσφυγας; Πρόσφυγες ρε χαϊβανια (τα ζώα στα αραβικά)... δηλαδή άνθρωποι.. Και ναι, μπορει και να ήμασταν εμείς στη θέση τους, μπορεί!

Τι φταίει λοιπόν που δε λυπόμαστε με το θάνατο παιδιών; Μπας φταίνε αυτοί οι μετανάστες που όχι μόνο ειναι μελαμψοί και αλλόθρησκοι, αλλα κάνουν και παιδιά επίτηδες, για να τα φέρουν στη θαλασσίτσα μας και να τα πνίξουν, με μοναδικό σκοπό να κατηγορήσουν το λιμενικό και το αστυνομία και το κυβέρνηση;

Θυμάμαι το ναυάγιο στο Σαμίνα, πόσο κλαψαμε, πόσο λυπηθηκαμε, κρίμα το Γιάννη, τη Μαρία, την κυρά Ελένη.. Δε θυμάμαι να είπε κανένας... ο μαλάκας ο Γιάννης έζησε και πνίγηκε η γυναίκα του και δεν τη βοήθησε ο άκαρδος.. Φαντάζομαι στη σκέψη και μόνο του σκηνικού -κύμα-κρύο-πανικός-σκοτάδι-κλάματα-κολύμπι-τρόμος-πόνος- δε σκέφτεται έτσι ο "ανθρώπινος" νους! Είπαμε συλλυπητήρια, οι ευαίσθητοι δακρύσαμε, κάποιοι άναψαν ένα κερί, κάποιοι σώπασαν μουδιασμένοι.

Τη χώρα που γεννιέσαι δεν τη διαλέγεις. Στην κολυμπήθρα σε βουτάνε μωρό κι άντε να ‘χεις πει κανένα μαμά-μπαμπά-τατη-γκογκη •αν είσαι έξυπνο μωρό σαν κι εμένα που μετά όμως χαζεψα.. Ειναι τυχαίος ο χάρτης κι η ζωή σου, αν και πολύτιμη. Και ναι, ξέρω και γω; Αν μπορούσα, ίσως να διάλεγα να γεννηθώ ευκατάστατη στο Γουαικικί και να μαζεύω μπανανες στο κτήμα μου τώρα, αντί να βλέπω τη μούρη του Πρετεντερη.

Αντί να βλέπω το ναυάγιο. Το ναυάγιο της ανθρωπιάς μας.

Δωροθέα Τεμπέλη
doratempeli@yahoo.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Δωροθέας Τεμπέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Φαρμακοχώρα

- Και γιατί δε σας έπνιξαν όλους;

ikariastore banner