Με αφορμή την επίσκεψη Γερμανών εμπειρογνωμόνων στην Ικαρία για τα απορρίμματα

Όπως είχαμε γράψει, την Πέμπτη 25.10 έως 27.10.2012 με πρωτοβουλία του Δήμου Ικαρίας επισκέφτηκε το νησί ο Gerhard Bauer, περιφερειάρχης του Schwabisch Hall της Γερμανίας, συνοδεία ομάδας εμπειρογνωμόνων με σκοπό την παροχή τεχνογνωσίας στα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων. (Διαβάστε περισσότερα για την επίσκεψη εδώ).

Στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2012 ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό εσωτερικών κ. Στυλιανίδη και τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας κ. Φούχτελ, συμφωνήθηκαν συνεργασίες ανάμεσα στην ελληνική και γερμανική τοπική αυτοδιοίκηση όπου αρχικά προβλέπεται η μεταφορά τεχνογνωσίας από γερμανούς ειδικούς εμπειρογνώμονες και για την συνέχεια προβλέπεται ανάθεση έργων και υπηρεσιών δημοτικής δραστηριότητας σε ομίλους και επιχειρηματίες. Τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλές περικοπές χρημάτων (να μην πούμε για τους παρακρατηθέντες πόρους) από το κράτος προς τους δήμους, υπάρχει έλλειψη προσωπικού,  και πολλοί περιορισμοί στις προσλήψεις. Αν υπολογίσουμε τα μεγάλα προβλήματα των δήμων με κυριότερο την διαχείριση των απορριμμάτων (ανύπαρκτες υποδομές, κόστος για να φτιαχτούν) συμπεραίνουμε ότι η ανικανότητα(;) τόσων χρόνων όλης της κρατικής μηχανής αλλά και των πολιτών αυτής της χώρας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο παρόν και ένα καλύτερο μέλλον δίνει το δικαίωμα στους κάθε «Γερμανούς» να έρθουν και να κάνουν αυτά που εμείς έπρεπε να είχαμε κάνει.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) από την μεριά της, αντιπροτείνει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης των δήμων! και συμφώνησε με τους γερμανούς αξιωματούχους για την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης το οποίο στόχο θα έχει τη χρηματοδότηση κυρίως του προγράμματος αυτεπιστασίας για την εκτέλεση μικρών έργων στους δήμους και την καταπολέμηση της ανεργίας με 6μηνες συμβάσεις! 

ikariamag.gr

ikariastore banner