Η ντροπή

Mε αφορμή τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών (δηλαδή στις άθλιες φυλακές εξόντωσης αθώων και μη, παιδιών, ηλικιωμένων, αρρώστων -όλοι μαζί ένα κουβάρι-  ΑΝΘΡΩΠΩΝ) στην Αμυγδαλέζα, σκεφτόμουν τις προάλλες και εκείνη την ιστορία στο Φαρακονήσι, πριν ένα χρόνο σχεδόν.

Εντάξει, η χρονιά που πέρασε μπορεί να μου χάρισε μοναδικές στιγμές αλλά αυτό που με συγκλόνισε περισσότερο, ήταν ο πνιγμός των μεταναστών στο νησάκι αυτό που εξελίχθηκε όντως σε φαρμακερό. Ερωτηματικά, απογοήτευση και τέλος απέχθεια. Πρώτη φορά αναθεώρησα για τη ύπαρξη μου σ’ αυτή την χώρα.  Δεν το χώραγε ο νους μου ότι ομοεθνείς μου, άνθρωποι που  μιλάμε την ίδια γλώσσα και έχουμε την ίδια ιστορία και θρησκεία, άφησαν αβοήθητα βρέφη και γυναίκες να πνιγούν μπροστά στα μάτια τους. Και ο τέως Υπουργός Ναυτιλίας αντί να καταδικάσει το γεγονός, απλώς επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι προσπαθεί να προκαλέσει πολιτικό θέμα στη Ελλάδα, αν είναι δυνατόν. Ωραία παραδείγματα και για τους νέους. Με αποκορύφωμα πριν έναν μήνα σχεδόν, στο δικαστήριο που έγινε για την τραγωδία αυτή, καταδικάστηκε μόνο ένας ένοχος για όλο αυτό, ένας Σύριος μετανάστης που του φόρτωσαν όλες τις κατηγορίες.

Όχι, σε αυτή την χώρα εγώ δεν ήμουν υπερήφανη να ανήκω, δεν ήταν η φιλόξενη και λαμπερή πατρίδα που με έμαθαν να αγαπώ και να εκτιμώ. Ντρέπομαι γι’ αυτά που συνέβησαν στα νερά  του Αιγαίου, λίγα μίλια πιο κάτω από την Ικαρία (όπου έμαθα να ζω με αλληλεγγύη και σεβασμό), εκεί όπου δεκάδες αθώες ψυχές χάνουν την ζωή τους στην προσπάθεια τους να ζήσουν τίμια, αξιοπρεπή και ελεύθερα όπως εμείς.

Θλίβομαι που μας ανάγκασαν να ξεχάσουμε την ανθρώπινη ιδιότητα μας και εύχομαι αυτό το κλίμα αναβρασμού ή ελπίδας ή αβεβαιότητας, όπως το παίρνει ο καθένας, το οποίο επικρατεί τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα να εξελιχθεί σε κάτι θετικό και μέσα από αυτό να υπάρξουν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα μας κάνουν να βρούμε τον πραγματικό εαυτό και χαρακτήρα μας.

Βάσω Καττέ
vasso_katte_96@hotmail.com

Σχετικά, στις ελεύθερες πτήσεις:
- Φαρμακοχώρα
- Το ναυάγιο

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Βάσως Καττέ.

ikariastore banner