Πέρα από τα σύνορα

Αυτός είναι ο Τίτο. Από πολύ μικρός έμεινε χωρίς σπίτι και λίγο αργότερα χωρίς μητέρα. Μόνος και εντελώς αβοήθητος αντιμετώπισε την πείνα, το κρύο και τον απέραντο φόβο σ’ έναν κόσμο εντελώς άγνωστο και μεγάλο για τα μέτρα του. Έδειξε ισχυρή θέληση, μεγαλύτερη από εκείνη των αδελφών του, και έμοιαζε ότι μπορεί να τα καταφέρει. Ο δρόμος όμως ήταν μακρύς και κάπου εκεί γνώρισε την κακία και τη βία.

Με πολύ πείσμα για επιβίωση συνέχισε να περιπλανιέται και ν’ αναζητάει λίγη τροφή και πολλή ζεστασιά. Αυτήν την τελευταία την είχε ανάγκη όσο τίποτα άλλο. Ο Τίτο είναι μετανάστης. Έγινε τυχοδιώκτης. Χωρίς να το ξέρει, μόνο με τη βοήθεια της τύχης θα εξασφάλιζε σταθερό γεύμα σε καθημερινή βάση και μια αγκαλιά για να νιώσει ασφαλής.

Η κατάληξη της δυσάρεστης περιπέτειας του είναι καλή. Έχει βρει σπιτικό και αγάπη. Συνέρχεται και γκρινιάζει μόνο όταν το χέρι που τον χαϊδεύει απομακρύνεται από το μικρό του κεφαλάκι. Όλα δείχνουν πως θα γίνει ένας υγιής ενήλικος γάτος που την άνοιξη θα γαμπρίζει στις αυλές των γειτόνων. Αυτό που μέτρησε, πέρα από την τύχη του, είναι η ελευθερία του και η επιλογή του να πηγαίνει όπου κάθε φορά ήθελε. Χωρίς διατυπώσεις, χωρίς σύνορα, χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς ψεύτικα όνειρα.

Όσο ο Τίτο θα λιάζεται ξαπλωμένος, χιλιάδες από άμοιρους τυχοδιώκτες του ευρωπαϊκού ονείρου θα περιμένουν σ’ ένα λιμάνι. Θα περιμένουν το πλοίο που θα τους πάει σ’ έναν άλλο τόπο, που θα περιμένουν ξανά  κάποιο τρένο σ’ έναν άλλον σταθμό για έναν ακόμα προορισμό, πιο κοντινό στον τελικό. Σε μια νέα χώρα που με το ένα χέρι έχει ετοιμάσει υποδοχή με φαγητό και καθαρά ρούχα, ενώ με το άλλο πουλάει όπλα, στέλνει βομβαρδιστικά ή κάνει κρυφές συμφωνίες.

Ο Αρίφ κλαίει από την πρώτα στιγμή που η μάνα του τον έβγαλε από το σπίτι και φύγανε. Περπατούσε κι έκλαιγε, όταν μπήκε στη βάρκα έκλαιγε, το ίδιο έκανε τις εβδομάδες που έμειναν κρυμμένοι. Πέρα όμως από τις βασικές του ανάγκες έχει την απορία στο θλιμμένο του βλέμμα και κανείς ποτέ δε θα μπορέσει να του εξηγήσει γιατί αυτός ο κόσμος δεν αρκείται σε λίγο γαλατάκι για γερά κόκκαλα.

Γιάννης Κέφαλος
kefalos@ikariamag.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Γιάννη Κέφαλου.

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr