Η Περιφερειακή Οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων χαιρετίζει την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Καθορισμός Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ)», που υπογράφουν οι Αναπληρωτές Υπουργοί, Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, όπου περιλαμβάνονται αλλαγές σχετικά με τη λειτουργία των ελαιουργείων και τη διαχείριση των αποβλήτων τους. Πρόκειται για ένα θετικό βήμα για μια πολυετή πληγή που βλάπτει επί χρόνια την περιβαλλοντική ποιότητα των νησιών μας.

Ενημερώνουμε τους ελαιοπαραγωγούς και τους ελαιοτριβείς της Ικαρίας, ότι το πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έχει ολοκληρωθεί για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο. Στις ενταγμένες ελαιοκομικές περιοχές πραγματοποιήθηκαν τρεις γενικοί δολωματικοί ψεκασμοί, με κατάλληλα σκευάσματα.

Εμείς οι Ελαιοτριβείς της Επαρχίας Ικαρίας, θέλουμε δημοσίως να ευχαριστήσουμε τον Έπαρχο Ικαρίας και Φούρνων Παμφίλη Στέφανο για την σοβαρή στάση που έχει κρατήσει μέχρι τώρα στο πρόβλημα των αδειοδοτήσεων των ελαιοτριβείων μας.

Κύριε πρόεδρε έχουμε εφέτος μια πλούσια ελαιοκομική περίοδο στο Βόρειο Αιγαίο και στην Ικαρία αν και εφέτος δεν έχει γίνει ράντισμα στην Ικαρία από προηγούμενες εμπλοκές ή αστοχίες εις βάρος της Ικαρίας που συνέβησαν .

Τη Τρίτη 4/11/2014 πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών περιβάλλοντος & Αγροτικής πολιτικής για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την λειτουργία των ελαιοτριβείων.
Ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αντώνης Δράκος, έκανε τις παρακάτω διαπιστώσεις και προτάσεις.

Από τα μέσα του Νοέμβρη έχει ξεκινήσει σε όλο το νησί η συγκομιδή της ελιάς. Οι λίγες και καθυστερημένες βροχοπτώσεις δε βοήθησαν ώστε να ολοκληρωθεί το δεύτερο στάδιο ελαιοποίησης στον καρπό.

ikariastore banner