ΕΜΠΡΟΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: «Τα ίδια Παντελάκη μου…»

Στο πλαίσιο της θεματικής μας: ΦΑΚΕΛΟΣ: Τουρισμός & Ικαρία, ξεκινήσαμε έναν διαδικτυακό διάλογο, πάντα στο επίπεδο που ταιριάζει τόσο σε εμάς όσο και στο νησί μας.. Περιμένουμε και τη δική σας άποψη στο info@ikariamag.gr. Η συντακτική ομάδα του ikariamag.gr διατηρεί το δικαίωμα επιλογής των κειμένων που τελικώς θα δημοσιευτούν. Η συμμετοχή όπως και η ανάγνωση της διαδικτυακής συζήτησης του θέματος, δε συνίσταται για ανθρώπους που δε μπορούν να έρθουν σε επαφή με καμία άποψη που είναι διαφορετική από τη δική τους.

Βρείτε όλες τις αναρτήσεις για το θέμα, εδώ.

Κατ’ αρχάς χαίρομαι που ανοίγετε  τον φάκελο τουρισμού στην Ικαρία.  Ένα θέμα τόσο μεγάλο αλλά και διαστρεβλωμένο, τόσο προσοδοφόρο αλλά και τόσο ζημιογόνο για κατοίκους και παραθεριστές.

Στην Ικαρία λοιπόν, με τις τεράστιες και απάνεμες αμμουδένιες παραλίες , την πάντοτε ήρεμη θάλασσα, τα υπέροχα ξενοδοχεία και μαγαζιά, μαζεύονται όλου του κόσμου οι κατασκηνωτές. Κι τι κρίμα. Πηγαίνουν όλοι σε 2 ουσιαστικά παραλίες  επειδή θέλουν να κάνουν το μπάνιο τους, σε μέρη με πυκνότητα λουομένων αλλά και τιμών σε υπηρεσίες διπλάσια από αυτή την Βουλιαγμένης, αφήνοντας έρημες όλες τις άλλες ειδυλλιακές παραλίες και τους ορμίσκους του νησιού. *

Για να σοβαρευτούμε λίγο!!!

Η κατασκήνωση είναι τρόπος ζωής για μεγάλο κομμάτι της νεολαίας. Η φυσική ιδιαιτερότητα του νησιού, ευνοούσε και θα ευνοεί πάντα αυτού του είδους τον τουρισμό.  Όταν λοιπόν εξασφαλίσουμε στην Ικαρία, έναν όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο διαβίωσης των επισκεπτών, επενδύουμε μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη του νησιού. Αν κάποιοι νομίζουν ότι αν εκλείψει αυτός ο τουρισμός,  θα σπεύσουν όλοι να νοικιάζουν δωμάτια, για να κάνουν μπάνιο στις πιο βρώμικες,  από πλευράς βιολογικού «καθαρισμού» νησιώτικες παραλίες, πλανώνται πλάνην οικτράν. Πυροβολούνε τα πόδια τους μακροπρόθεσμα, μια που κανείς από αυτούς δεν θα θελήσει ποτέ να ξανάρθει. (Μια ερώτηση στους πελάτες τους αν έχουν κάνει ποτέ κατασκήνωση στην Ικαρία, θα τους πείσει.) Απλά θα έρχεται για 3 μέρες, θα μένει οπουδήποτε για να πάει στα πανηγύρια και θα φεύγει.  Έτσι θα μετατραπεί το νησί σε κέντρο διασκέδασης και χαβαλέ και τίποτα άλλο.

Παρακολουθώντας την συζήτηση για τον τουρισμό που έγινε στην αίθουσα του Αγ. Πολυκάρπου, και πιστεύοντας ότι έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου, έχω να επισημάνω μερικά πράγματα.

Κατ’ αρχάς είναι αγωνιώδης η προσπάθεια του δήμου, να ξαναρχίσει την ίδια τακτική που είχε όταν ήταν στα πράγματα τα προηγούμενα χρόνια, σαν να μην άλλαξε μια μέρα.  Απλά τώρα, προσπαθώντας να κάμψει τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν, αποφάσισε να κάνει συνυπεύθυνους η μάλλον ανεκτικούς όλους τους υπόλοιπους με εντελώς πολιτικάντικο και δόλιο τρόπο. Και αυτός ο τρόπος είναι, ότι δήθεν κουβεντιάζουμε το θέμα για να βρούμε λύση, αλλά στο φινάλε θα κάνουμε ότι θέλουμε εμείς. Τα γνωστά δηλαδή που κάναμε και πριν.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:
1. Η συζήτηση αυτή πάντα διοργανώνεται, η γίνεται με διάφορους τρόπους ΠΑΝΤΑ 2-3 μήνες πριν το καλοκαίρι, ώστε καμία πρόταση, ακόμα και αν υπάρξει, να μην μπορεί να υλοποιηθεί.

2. Γίνεται κάτω από το πρίσμα συγκεκριμένων συμφερόντων που εξυπηρετεί πάντοτε αυτή η δημοτική αρχή. Των συμφερόντων των ξενοδόχων. Στο 48.50 του βίντεο ο ίδιος ο δήμαρχος ομολογεί το ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ και συνάμα γελοίο. Ότι αν μπούνε χημικές τουαλέτες ….θα κλείσουν τα ξενοδοχεία. Δηλαδή ξεκάθαρα βάζει το συμφέρον των ξενοδόχων πάνω ακόμα και από την υγιεινή των ίδιων του των συμπολιτών. Μια που η δική του άποψη είναι ότι, η πρέπει να μένεις στην παραλία για μία ώρα και να φεύγεις, η να κάνεις τις ανάγκες σου μέσα στη θάλασσα, άσχετα αν μένεις σε σκηνή η δωμάτιο.

3. Δίνει το σήμα να ανέβουν οι τιμές στα ξενοδοχεία, μια που η στοχευόμενη δράση κατά των σκηνιτών θα σπρώξει πολλούς προς αυτά.

4. Δεν ξεκαθαρίζει αν θα υιοθετήσει τις ίδιες φασιστικές μεθόδους της εκδίωξης τουριστών που δεν έχουν λεφτά για δωμάτια, όπως παλιά. 

5. Δεν ανακοινώνει κανένα μέτρο για την προστασία των λουομένων (ναυαγοσώστη, καθαριότητα κλπ).  Ούτε καν το τι θα κάνει με την συγκοινωνία.

Όμως πλέον τα προβλήματα είναι ανυπόφορα, ιδιαίτερα στην Μεσαχτή και απαιτούνε άμεση λύση και όχι υστερόβουλα παιχνιδάκια. Καμία όμως λύση δεν μπορεί να βρεθεί αν δεν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους οι ίδιοι οι πολίτες, μια που ο δήμος αδιαφορεί πλέον να δώσει σωστή λύση.
Έτσι αυτό που πρέπει είναι να δημιουργηθεί μία συλλογικότητα από όλους όσους  το επιθυμούν, που από την μια θα προσπαθήσει  με παρεμβάσεις στην παραλία να λύσει τα προβλήματα, και από την άλλη θα γίνει ανάχωμα στην φασιστική λογική του δήμου που χωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με τα εισοδήματα τους και με τον τρόπο ζωής που αυτοί επιθυμούν.

Όμως για να γίνει αυτό χρειάζονται χώροι. Και εδώ έρχεται η δική μου πρόταση που πιστεύω ότι μπορεί να δώσει λύση.

Προτείνω λοιπόν μέσα από την άμεση συνεννόηση που μπορεί να έχει η συλλογικότητα αυτή με τους ιδιώτες που κατέχουν εκτάσεις στο Λιβάδι, να καθαριστούν χώροι (όπως δυτικά του ποταμού) και να νοικιαστούν η να παραχωρηθούν δωρεάν ώστε να γίνουν σύντομα υποδομές με χημικές τουαλέτες , με στόχο τον διπλασιασμό της έκτασης των χώρων για στήσιμο σκηνών.  Έτσι όλοι οι τουρίστες να έχουν μόνο το Λιβάδι σαν κύριο χώρο φιλοξενίας σκηνών, άσχετα που θα κάνουν το μπάνιο τους.  Τα χρήματα που θα χρειαστούν για αυτή την προσπάθεια μπορούν να μαζευτούν είτε από τα μαγαζιά που το επιθυμούν, ενημερώνοντας παράλληλα τους φιλοξενούμενους ποιοι είναι αυτοί που βοήθησαν για την φιλοξενία τους σαν διαφήμιση, είτε από την ίδια την εθελοντική συμβολή των κατασκηνωτών. 

Επίσης μέσα από την συνεχή επαφή των ανθρώπων της συλλογικότητας με τους κατασκηνωτές, θα εξασφαλίζεται ο αναγκαίος σεβασμός από μέρους τους, τόσο στον χώρο όσο και γενικότερα στο νησί. Απαιτείς σεβασμό όταν σε βλέπουνε. Αλλιώς η εξαφάνιση σου σημαίνει ότι  και δεν τους σέβεσαι εσύ, αλλά και δεν σέβεσαι το ίδιο σου το νησί.

Ο Δήμος ακόμα και να θέλει δεν μπορεί να συμμετέχει, έστω για φέτος , σε αυτή τη λύση, μια που σίγουρα θα σκαλώσει σε έναν τρόπο αντιμετώπισης γραφειοκρατικό και στα όρια μιας νομιμότητας επικίνδυνης για δημοτική αρχή.

Όλα αυτά όμως χρειάζονται την συμμετοχή κατοίκων που ενδιαφέρονται πραγματικά για τον τόπο τους και όχι μόνο για την πάρτη τους. Αν διαθέσει ο καθένας τον ελάχιστο χρόνο που μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση, τότε και ο τουρισμός θα αυξηθεί και θα υπάρχει μια τάξη που θα γεννά συνθήκες καλής διαβίωσης στους φιλοξενούμενους και ο σεβασμός όλους  εμάς θα είναι απεριόριστος από μέρους τους.

Σπύρος Τέσκος
info@teskos.gr

*Όταν πριν 2-3 καλοκαίρια ρώτησα κάποιους φίλους που έμεναν σε σκηνή, γιατί παρότι έχουν κάνει διακοπές σε Γαύδο, Σαμοθράκη, Ελαφόνησο και γενικά στα καλύτερα μέρη της Ελλάδας, φροντίζουν να έρχονται κάθε χρόνο στην Ικαρία, η απάντηση με εξέπληξε. Για τα πανηγύρια και για τους Ικαριώτες μου είπαν. Ας φροντίσουμε λοιπόν, είτε με την αδιαφορία, είτε με την δράση του δήμου να τους διώξουμε κι αυτούς. Έχουμε ίδια ευθύνη όλοι μας, ανεξάρτητα από πια ιδεολογική πλευρά βρισκόμαστε.

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις από τις φιλοξενούμενες πένες.

ikariastore banner