Ειδήσεις & αιτήματα από το Επαρχείο Ικαρίας-Φούρνων (19/8/15)

Δημιουργία πύλης εισόδου στην Ικαρία

ΠΡΟΣ:
κα  Καλογήρου Χριστιάνα
2. Αντιπεριφερειάρχη Σάμου
κ. Κατρακάζο Νικόλαο

Κυρία Περιφερειάρχη

Σε κάθε επίσκεψή σας στην Ικαρία εκτός από τα θέματα που παρακολουθούμε στενά για την Επαρχία, ένα θέμα που κάθε φορά κυριαρχεί είναι η δημιουργία πύλης εισόδου στο νησί.

Είναι ένα αίτημα κάθετο από τις τοπικές κοινωνίες όπου με κάθε τρόπο αναζητούμε τέτοιες παρεμβάσεις για να αναπτυχθούν τα νησιά μας εξάλλου έχετε συγκεκριμένη πολιτική ανάπτυξης για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου κα ιδιαίτερα για την Επαρχία της Ικαρίας.

Σημεία ελεύθερης διακίνησης μπορούν να ορισθούν το λιμάνι Αγίου Κηρύκου και το Αεροδρόμιο επειδή υπάρχουν όλες οι προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία προϋποθέσεις και εφεδρικά να  χρησιμοποιηθεί το λιμάνι του Ευδήλου.

Κυρία Περιφερειάρχη τα οφέλη που θα προκύψουν από την λειτουργία της πύλης εισόδου θα είναι τεράστια, θα αναβαθμίσει οικονομικά την Επαρχία και φυσικά όλες τις υπηρεσίες Τελωνείο, Δ.Ο.Υ. , Αστυνομία, Λιμεναρχεία ακόμα και το Νοσοκομείο μας.
Θα έχουμε με μαθηματική ακρίβεια ανάπτυξη όλων των συναφών επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται στο τομέα του τουρισμού, ιαματικό τουρισμό, εμπόριο, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καταστήματα σίτισης, μεταφορές, παραγωγή και εμπορία τοπικών προϊόντων και επίσης θα στηριχθούν όλες οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού περιπατητικός, καταδυτικός, τουρισμός για την μακροβιότητα, διάδοση των νησιωτικών Ικαριακών παραδόσεων και του πολιτισμού μας. Επίσης θα δημιουργηθούν πολλές ευκαιρίες για άνοιγμα νέων επαγγελμάτων και θα ευνοηθούν και οι Φούρνοι και τα γειτονικά νησιά, η ανάπτυξη θα φέρει νέες θέσεις εργασίας οι οποίες θα βοηθήσουν στην επιστροφή των νέων μας στο νησί.

Γνωρίζω κ. Περιφερειάρχη την πρόθεσή σας και παρακαλώ όπως άμεσα ενεργοποιήσετε τον μηχανισμό της Περιφέρειας να αρχίσει η διαδικασία ίδρυσης πύλης εισόδου για την Ικαρία.        

 

Ιαματικές πηγές Ικαρίας

ΠΡΟΣ:
1. Την Υπουργό Τουρισμού κ. Κουντουρά             
2. Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένο
3. Τον Βουλευτή Σάμου  κ. Σεβαστάκη
4. τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Κατρακάζο
5.   Μ.Μ.Ε.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ   
Με μεγάλη ευαισθησία και ευθύνη για τις ιαματικές πηγές της Ικαρίας αλλά και του Βορείου Αιγαίου, σας απευθύνω την έκκληση μου για συγκρότηση και λειτουργία της επιτροπής του νόμου 3498/2006 προκειμένου να έχουμε την αναγνώριση των ιαματικών φυσικών μας πόρων.

Συνεργαζόμαστε με τον κ. Αγγελίδη για την αναγνώριση των πηγών μας και η έκκληση μας γίνεται με πολύ ενδιαφέρον των Ικαριωτών. Το αντικείμενο της ανάπτυξης του θερμαλισμού στο Βόρειο Αιγαίο έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς συνδυάζει την ιαματική υδροθεραπεία με την θαλασσοθεραπεία.
Ευελπιστώ για την άμεση προώθηση του θέματος.     


Ατελής παραχώρηση της Αίθουσας στο Μουσείο Αγίου Κηρύκου

ΠΡΟΣ:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου και Ικαρίας
Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος

κ. Χατζηδάκη
Στα πλαίσια της καλής και άριστης συνεργασίας του Επαρχείου με την Υπηρεσία σας και κατόπιν αιτήματος προς τον Έπαρχο των Ικαριακών δρώμενων- Φεστιβάλ Ικαρίας, οι οποίοι έχουν σχεδιάσει να πραγματοποιήσουν το δεύτερο Μουσικολογικό συνέδριο με τίτλο «Ο Ικαριακός χορός η Μουσική  και τα Πανηγύρια της Ικαρίας». Το συνέδριο θα γίνει στις 18-19-20 Σεπτεμβρίου του 2015 , συγκεκριμένα Παρασκευή 18 από 17:30μμ έως 21:00μμ, Σάββατο 19 από 10:00πμ έως 20:00μμ και Κυριακή 20 από 09:30πμ έως 11:00πμ και πρόεδρος του συνεδρίου Θα είναι ο διακεκριμένος μουσικολόγος Δημήτρης Θέμελης.

Επιλέξαμε και ζητούμε να μας παραχωρηθεί ατελώς η αίθουσα του Μουσείου εκδηλώσεων του Αγίου Κηρύκου διότι πραγματικά είναι ένα κόσμημα για το νησί μας όπως και ο υπόλοιπος χώρος του Μουσείου. Θεωρώ ότι θα είναι και μια ευκαιρία ο κόσμος, οι σύνεδροι να επισκεφτούν και τα εκθέματα του Μουσείου και να γίνουν πρεσβευτές παντού γι’ αυτό το πραγματικό στολίδι που έχουμε στην Ικαρία μας.

Επίσης θεωρούμε μεγάλη τιμή που τα Ικαριακά δρώμενα – Φεστιβάλ Ικαρίας θα είναι οι πρώτοι που θα εγκαινιάσουν την αίθουσα με ένα θέμα όπως ο Ικαριακός χορός όπου είμαστε στην διαδικασία να κηρυχθεί 100% οικουμενικός μέσω της ΟΥΝΕΣΚΟ με παγκόσμια εμβέλεια.

Ευελπιστώ ότι άμεσα θα απαντήσετε θετικά στο αίτημα μας και ελπίζουμε κ. Χατζηδάκη αυτό το τριήμερο να είσαστε μαζί μας.



Ηλεκτροφωτισμός οικισμού

ΠΡΟΣ:
1. Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα  Καλογήρου Χριστιάνα
2. Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Περιβάλλοντος & Βιομηχανίας κ. Βαλσαμίδη Θεόδωρο
3. Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χατζηγιάννη Δημοσθένη
4. Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Κατρακάζο Νικόλαο

Κυρία Περιφερειάρχη
Ο οικισμός της Αγίας Κυριακής, Αγίου Κηρύκου Φάρου είναι ένας οικισμός ο οποίος στερείται ηλεκτρικού ρεύματος και  βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το Αεροδρόμιο της Ικαρίας.

Σ’ αυτόν τον οικισμό έχουμε τις φημισμένες ιαματικές πηγές της Αλμυρίδας που βρίσκονται στο στάδιο της εγκατάλειψης και λόγω του ότι δεν υπάρχει ρεύμα σήμερα και φυσικά από την ολιγωρία του Δήμου.

Επίσης εκεί βρίσκεται και ένα από τα ασφαλέστερα αλιευτικά καταφύγια της Επαρχίας, το αλιευτικό της Αλμυρίδας όπου βρίσκουν προστασία τα περισσότερα αλιευτικά και τουριστικά σκάφη, ένα έργο που κατασκευάστηκε το 2002 από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ο προηγούμενος Δήμος επί δημαρχίας Σταυρινάδη έκανε αίτημα προς την ΔΕΔΔΗΕ ζητώντας να γνωρίσει το κοστολόγιο που απαιτείται για την ηλεκτροδότηση του συγκεκριμένου οικισμού που αποτελείται περίπου από 17-20 σπίτια συμπεριλαμβανομένου και του Ναού όπως και του Αλιευτικού καταφυγίου. Είναι ντροπή αυτή τη στιγμή ένας τέτοιος οικισμός να στερείται το ηλεκτρικό ρεύμα με τόσο κίνηση, οικήματα, αλιευτικό καταφύγιο, εκκλησία και δίπλα στο ηλεκτροδοτούμενο αεροδρόμιο.

Παρακαλώ όπως το θέμα έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καλώντας όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους να τοποθετηθούν θετικά ώστε να ηλεκτροδοτήσουμε τη συγκεκριμένη περιοχή. Σας επισυνάπτω το έγγραφο από την ΔΕΔΔΗΕ  που αναφέρει το κόστος που απαιτείται για την ηλεκτροδότηση.

Παρακαλώ κα Περιφερειάρχη όπως άμεσα εγκρίνετε το αίτημα μου διότι είναι ένα καθαρό αίτημα των πολιτών της ευρύτερης περιοχής και μια μεγάλη ανάγκη για την ανάπτυξη του οικισμού και των θερμών ιαματικών πηγών.  


ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
Πραγματοποιείται αποκατάσταση στις ζημιές που έχουν δημιουργηθεί επί του Επαρχιακού δικτύου Άγιος Κήρυκος –Φάρος Αεροδρόμιο και γίνεται αποκατάσταση των φθαρμένων τμημάτων. Παρακαλούνται οι οδηγοί να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή και να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για λόγους ασφαλείας.  

Ο Έπαρχος είναι προσκεκλημένος να μιλήσει στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ στις 11-12 το μεσημέρι της Κυριακής μέσω skype για την τουριστική προβολή της Επαρχίας, τα προβλήματα και άλλα θέματα που αφορούν τα νησιά.

Σχετικά με το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για χορήγηση τροφίμων μέσω του προγράμματος όπου την ευθύνη της έχει το Επαρχείο, παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις να προσέλθουν  με τα δικαιολογητικά στο Επαρχείο ή στο Δήμο για να κάνουν αίτηση. Υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να έχουν μαζί τους ΑΦΜ- ΑΜΚΑ –ταυτότητα-Ε1 και Ε9 του 2015 ( οικονομικό έτος 2014)- Κωδικό TAXIS.

ikariastore banner