Δελφικά παραγγέλματα στα μονοπάτια της Ικαρίας

Τα δελφικά παραγγέλματα είναι συλλογή αποφθεγμάτων που χαράχτηκαν στο ναό του Απόλλωνα, στο Μαντείο των Δελφών. Ο Επισκέπτης ή ο προσκυνητής μπορούσε να τα διαβάσει στον πρόσθιο τοίχο του πρόναου, στις παραστάδες της πύλης και στο υπέρθυρο του κυρίως ναού αλλά και στις στήλες που βρίσκονταν περιμετρικά. Ήταν το αντίστοιχο των δέκα εντολών χωρίς όμως την αυστηρότητα του χριστιανισμού και χωρίς να ορίζεται η έννοια της παράβασης, της αμαρτίας άρα και της τιμωρίας. Είχαν μόνο προτρεπτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα για μια καλύτερη ζωή.

Τα δύο πιο δημοφιλή στο αέτωμα του ναού είναι το ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ (αυτογνωσία) και το ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ (χωρίς υπερβολές), χαραγμένα εκατέρωθεν του ιερού γράμματος Ε.

Στο σύνολό τους είναι 147 και αποτελούν την υποθήκη που παραδόθηκε στις επερχόμενες γενιές, «ωφελήματα ανθρώποις εις βίον». Αυτά τα λιτά αποφθέγματα των λίγων λέξεων θεωρούνταν αρχικά ως προτροπές του ίδιου του θεού Απόλλωνα αλλά αργότερα αποδόθηκαν στους επτά σοφούς της αρχαιότητας.

Η Εταιρία Ικαριακών Μελετών είχε την ιδέα να χαραχτούν ξανά τα δελφικά παραγγέλματα σε μαρμάρινες πλάκες και να τοποθετηθούν κατά μήκος του άξονα της Ικαρίας, κυρίως στα μονοπάτια, από ακρωτήρι σε ακρωτήρι, από τον Κάβο Πάπα έως το Δράκανο. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι και στην αρχή και στο τέλος του νησιού, κάτω από το φάρο στη δύση και κάτω από τον πύργο στην ανατολή, και τα δύο εκκλησάκια που υπάρχουν είναι αφιερωμένα στον Αϊ-Γιώργη.

Η ιδέα λοιπόν είναι ότι ο επισκέπτης ή ο περιηγητής που θα θελήσει να δει από κοντά τη φύση και τις ομορφιές της Ικαρίας θα μπορεί ταυτόχρονα να κάνει ένα ταξίδι στην ιστορία και στη φιλοσοφία.

Μέχρι στιγμής η Ε.Ι.Μ. δεν έχει παρουσιάσει επίσημα το εγχείρημα αυτό. Έχει έρθει όμως σε επικοινωνία με αρκετούς συλλόγους και φυσικά πρόσωπα. Αρκετοί από αυτούς έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, θέλουν οπωσδήποτε να συμμετάσχουν και τους απασχολεί ήδη το οργανωτικό μέρος. Κάποιοι άλλοι βρίσκουν την ιδέα πολύ καλή αλλά μη υλοποιήσιμη.

Ο σχεδιασμός δε σταματάει εκεί. Σε δεύτερο χρόνο θα εκδοθεί βιβλίο στις σελίδες του οποίου προσωπικότητες αναγνωρισμένες στους ακαδημαϊκούς κύκλους θα αναλύουν και θα ερμηνεύουν τα ρητά μέσα από σύντομα κείμενα.

Οι πρώτες πλάκες έχουν χαραχθεί από το μαρμαράδικο του Γεβεζέ, στον Κάμπο και περιμένουν να βρουν τη θέση τους στον Αϊ-Ισίδωρο, στην Εριφή, στο Ζηζόκαμπο, στην Πούντα, στον Αϊ-Στάθη, στον Εφανό κλπ.

Το Σάββατο 6 Απριλίου έγινε η τοποθέτηση της πρώτης στην πανέμορφη παραλία του Αϊ-Γιώργη, στο Δράκανο.

ikariamag.gr|από, για και με αφορμή την Ικαριά!
Ακολουθήστε μας σε twitter και Facebook

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr