Πάμε να πρατιγάρουμε;

Ο Εύδηλος, τέλη του '80. Φωτογραφία από το αρχείο του Κώστα Ανταράκη.

"Πάμε να πρατιγάρουμε;"

Πόσες και πόσες φορές δεν άκουσα τη φράση αυτή από το στόμα σου! Τότε, πίσω στο ογδόντα, όταν ο Εύδηλος ήταν αλλιώς, ήταν ήσυχος και το δεκαπενταύγουστο ακόμα.

Πάντα πίστευα πως η λέξη πρατιγάρω δεν μεταφράζεται  και ούτε με ενδιαφέρει πια. Καταλάβαινα όμως ότι σημαίνει «κατεβαίνω στο λιμάνι να δω ποιοι έρχονται, ενώ εγώ ο τυχερός βρίσκομαι εδώ ήδη ένα μήνα κι έχω μαυρίσει αρκετά ώστε να μη με γνωρίζουν κιόλας, τέλοσπάντων να υποδεχτώ αγαπημένους και να αρχίσω να κανονίζω τσάρκες».

Πού να φανταζόμουνα τότε, στα 15 μου, ότι θα ερχόταν η βραδιά που θα κατέβαινα κι εγώ να πρατιγάρω, όχι τυχαία, όχι για όποιον κι όποιον, αλλά για σένα, αγαπημένε  φίλε,  για τελευταία φορά. Ένα κρύο βράδυ του όμορφου Δεκέμβρη που η θάλασσα ήτανε «γιαούρτι» και το καράβι μας γλιστρούσε πάνω της, ένα βράδυ που λέξη δεν έβγαινε απ’το στόμα, γύρισες για πάντα στον αγαπημένο σου Εύδηλο. Μας την έσκασες λοιπόν, σε υποδεχτήκαμε αλλά δεν μπορούμε να κανονίσουμε τσάρκες πια. Μόνο στα όνειρά μας και… ποιος ξέρε, ίσως να ξανακάνουμε κουσέλι, κάπου αλλού...

 

Πρατιγάρω:  ναυτικός  όρος που σημαίνει ελευθεροκοινωνώ.

Όταν ένα βαπόρι πιάνει σε ξένο λιμάνι, απαιτούνται ορισμένες διαδικασίες, προκειμένου να επιτραπεί στο πλήρωμα και τους τυχόν επιβάτες η πρόσβαση στη στεριά. Τις διαδικασίες αυτές εκτελεί συνήθως κάποιος τοπικός εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρείας, ο επονομαζόμενος «πράτιγος».

Στέλλα Σωτηριάδου

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις από τις φιλοξενούμενες πένες.

ikariastore banner