ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ: Τα Σαπούνια & ο Χρόνος

Άνοιξη γιατί δεν αντέχω! Η εποχή του χρόνου που σου παίρνει τα μυαλά. Και στην πόλη και στο χωριό. Στο χωριό ακόμα περισσότερο γιατί δεν οργιάζει μόνο ο εσωτερικός σου κόσμος αλλά και ο εξωτερικός. Κι αυτό που λέμε δεν σε χωράει ο τόπος, κάθε άλλο παρά αληθινό είναι.

Το δικό μου χωριό πλέον είναι το νησί. Μαγικό. Δεν θα το εξηγήσω,γιατί εκτός από το ότι έχει γίνει από πολλούς, θα χάσει το κομμάτι της μαγείας που δεν μεταφράζεται με λέξεις. Με ένα χαμόγελο μπορεί.

Ικαρία και ο χρόνος. Πολλές πάλι οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί. Λογικές και μη. Νομίζω πως η σχέση των κατοίκων με το χρόνο δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ό,τι συμβαίνει και στη φύση. Π.χ. η μαγεία της άνοιξης δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τον προηγούμενο χειμώνα. Και το προηγούμενο φθινόπωρο, καλοκαίρι ,άνοιξη ,πάλι χειμώνα, κ.ο.κ.

Κάθε πράγμα στον καιρό του. Υπομονή, δουλειά, γνώση κι ευχαρίστηση. Χωρίς βιασύνη, για να γίνουν τα πράγματα σωστά.

Ενα φυσικό προΐόν, π.χ. ένα σαπούνι ή μια φυτική κρέμα, δεν είναι μαγικό φίλτρο. Τα μαγικά φίλτρα έχουν ταχύτητα. Τα φυσικά προ'ι'όντα θέλουν κι αυτά υπομονή και συνέπεια στη χρήση τους. Αν μπορούσες να καταλάβεις την αγάπη και το χρόνο με τα οποία είναι φτιαγμένα και δώσεις κάτι από αυτά στον εαυτό σου, κάτι μπορεί να γίνει.

Σαπούνια και ο χρόνος. Υπομονή ξανά. Πειραματισμός, παρατήρηση, δυο μήνες μετά αποτελέσματα. Σαν τους κήπους κι αυτά. Μετά από την εμπειρία των χρόνων, αποτελέσματα σίγουρα πια, αλλά πάντα με την ίδια αγάπη και μεράκι κατά την παραγωγή και για το τελικό αποτέλεσμα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα υλικά. Το χειμώνα έχουμε τις ελιές ,το λάδι και τα πορτοκάλια. Κάθε φλούδα των πορτοκαλιών που πίνουμε τους χυμούς τους,αποξηραίνεται, γίνεται σκόνη και μπαίνει στο σαπούνι. Άνοιξη φυτεύω καινούριες καλέντουλες και μαζεύω από τα φυτά των προηγούμενων χρόνων. Αρχίζουν κι όλα τα άλλα βότανα με αποκορύφωμα το καλοκαίρι. Φθινόπωρο τα αγαπημένα μου φραγκόσυκα. Δύσκολα στη συλλογή και το καθάρισμα αλλά κάνουν καταπληκτικό σαπούνι. Κερί, μέλι και πρόπολη από δυο πολύ αγαπημένους μου ανθρώπους οι οποίοι είναι ερωτευμένοι με τις μέλισσες!

Αυτά είναι τα σαπούνια μου λοιπόν,που αν δεν υπήρχε η υπομονή κι ο κύκλος του χρόνου δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν.

Αν μεγαλώσεις πολύ πολύ αυτόν τον κύκλο,αυτή είναι κι η ζωή στην Ικαρία. Γι 'αυτό οι άνθρωποι είναι χαμογελαστοί. Δουλεύουν, περιμένουν κι απολαμβάνουν!

Χωρίς παρεξήγηση η τρέλα δεν πάει στα βουνά. Είναι παντού. Αρκεί να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά.

Ειρήνη Σταθογιάννη
H Ειρήνη έχει το Senempe Lab στην Ικαρία & παράφει φυτικά προϊόντα περιποίησης.

Διαβάστε Φυσικά Καλλυντικά Ικαρίας. Κι όμως υπάρχουν. Απο Lip Balm μέχρι Body Scrub και βρείτε τα στο Ικαριακό Παντοπωλείον - ikariastore.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις από τις φιλοξενούμενες πένες.

ikariastore banner