Στις 31/08/2016, μέλος του συλλόγου μας βρήκε μεγάλη ποσότητα αμίαντου στο ΧΑΔΑ Ευδήλου. Ο αμίαντος είναι ένα εξαιρετικά καρκινογόνο υλικό, του οποίου η χρήση έχει απαγορευτεί αυστηρά στην Ελλάδα από το 2005. Η απομάκρυνση και η απόρριψή του απαιτεί μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία από εταιρίες με ειδικευμένο προσωπικό.Ο οποιοσδήποτε άνθρωπος ασχολήθηκε με την απόρριψη του αμίαντου στο ΧΑΔΑ Ευδήλου έβαλε σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του και κατ’ επέκταση την υγεία όλων μας. Ο ΧΑΔΑ Ευδήλου δεν έχει ούτε φύλαξη, ούτε επαρκή περίφραξη με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη απόθεση υλικών, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία.

Στα εκτός ημερησίας θέματα έγινε ενημέρωση από τον δήμαρχο κ. Στ. Σταμούλο για το τι ειπώθηκε στην επείγουσα συνάντηση που έγινε στο υπουργείο εσωτερικών για το θέμα των ΧΑΔΑ (και τα πρόστιμα που έρχονται) όπου σύμφωνα με την τοποθέτηση του διαπίστωσε για άλλη μια φορά την προχειρότητα που υπάρχει για την λύση. Πιο συγκεκριμένα: τα απορρίμματα τις Ικαρίας θα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Φούρνων.

Με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μετά από σχετική πρόταση που υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, εντάχθηκε στις 22.01.2015 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ, το έργο «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ και προμήθεια – συνοδά έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Δήμου Ικαρίας», συνολικού προϋπολογισμού 2.345.000 ευρώ.

Μετά την είδηση για το Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές, ερευνήσαμε το θέμα για να δούμε τι γίνεται στην Ικαρία.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες, Δευτέρα 26 Μαΐου στον ΧΑΔΑ στο Φύτεμα Ευδήλου. Δυνάμεις της πυροσβεστικής και εθελοντών κινητοποιήθηκαν άμεσα και η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Ούτε μια εβδομάδα μετά το δικαστήριο για το ΧΑΔΑ στην Σάμο, εμείς οι Φυτεματιώτες καταλαβαίνουμε ότι η δικαστική μας πίεση έχει ήδη ένα άμεσο αποτέλεσμα.

Την Τετάρτη 12/02/2014 ώρα 12.30, εκδικάστηκε στο πρωτοδικείο Σάμου η υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων που ζητούν να ληφθούν έναντι του Δήμου Ικαρίας, κάτοικοι της περιοχής Φύτεματος Εύδήλου για την λειτουργία του ΧΑΔΑ της περιοχής. Παρόν ο δήμαρχος κ. Χ. Σταυρινάδης. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο εντός 3 μηνών.

Στις 11 του Δεκέμβρη είχαμε δυο δίκες όπου: α) το Συμβούλιο της Επικρατείας όρισε νέα ημερομηνία εκδίκασης την 21η Μάη 2014 για την προσφυγή κατοίκων Πλαγιάς και Κοσοικιών για την κατασκευή του ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ στην περιοχή της Έξω Πλαγιάς

Πριν από τέσσερις μέρες σε ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΑ βορείου Αιγαίου (2/4/2013), στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ- υποψήφια βουλευτής του στις εκλογές του 2009- «κατήγγειλε τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ στην Ικαρία ότι δεν κάνουν ανακύκλωση για να τιμωρήσουν τον δήμο Ικαρίας»!!!!!

Πριν από δύο εβδομάδες άκουσα για πρώτη φορά από τον Δήμο Ικαρίας ότι ήθελαν “να βάλουν φωτιά στα κλαδιά” που είχαν μαζευτεί εκεί μετά από τα έργα που είχε κάνει το Αρχιπέλαγος το καλοκαίρι (καθαρισμός του δρόμου) και γενικά από κλάδεμα που είχε κάνει ο δήμος. Όταν την Παρασκευή πήγα στο ΧΑΔΑ, ρώτησα αν θα έβαζαν φωτιά στο παλιό κύτταρο της χωματερής που ήταν επίσης γεμάτο από κλαδιά. Η απάντηση ήταν παραπάνω από αρνητική. Συγκεκριμένα μου είπαν: "Παλαβός είσαι; Δε θα σβήσει ποτέ. Μόνο θα κάψουμε τα κλαδιά εδώ δίπλα στην αποθήκη."

ikariastore banner