Άμεση ανάγκη για δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην Ικαρία


ΠΡΟΣ:
1.Τον  κ. Υπουργό Υγείας                                                                                   
2. Τον κ. Πρωθυπουργό
3. Β’ Υγειονομική Υπηρεσία ΔΙΠΕ
4. Πρώην Υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη
ΚΟΙΝ: Νοσοκομείο Ικαρίας

Κύριε Υπουργέ πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Επαρχίας της Ικαρίας είναι η δημιουργία μονάδας τεχνητού νεφρού  στο Νοσοκομείο της Ικαρίας.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε ενημερωθεί και είχε εκφράσει θετική πρόθεση και η πρώην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ήδη με έγκριση του Υπουργείου και της Β’ ΔΙΠΕ εξελίσσεται πρόγραμμα καταγραφής νεφροπαθών και ομάδων υψηλού κινδύνου.

Βάση πρόχειρων στοιχείων υπάρχουν περίπου πάνω από 15 νεφροπαθείς υπό αιμοκάθαρση και ένας αριθμός υπό περιτοναϊκή κάθαρση.

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν αναγκαστεί να φύγουν από το νησί λόγω της έλλειψης της μονάδας τεχνητού νεφρού με όλα τα οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα που αυτό συνεπάγεται.

Όσοι παραμένουν στο νησί εξυπηρετούνται αναγκαστικά από την μονάδα το Νοσοκομείου της Σάμου όπου μεταβαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα όταν ο καιρός και η κατάσταση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών το επιτρέπει και πάλι με απίστευτη ταλαιπωρία και κόστος, με άμεσο κίνδυνο να μην προλάβουν και με επικινδυνότητα για τη ζωή τους. Ενώ αρκετές φορές χρειάστηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία της διακομιδής για να μπορέσουν να φτάσουν με πλωτά ή ιπτάμενα μέσα στην Μονάδα.

Ζητώ την άμεση και καίρια παρέμβασή σας λόγω των ιδιαιτεροτήτων διότι η Επαρχία συμπεριλαμβάνει και τους Φούρνους και την Θύμαινα.

Παρακαλώ όπως άμεσα επισπευτούν οι διαδικασίες ούτως ώστε να γίνει πραγματικότητα η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, να σωθούν ζωές, να ξαναενωθούν οικογένειες και να κυριαρχήσει στον τόπο το αίσθημα της ασφάλειας πάντοτε μέσα από τις δομές του Υπουργείου και ιδιαίτερα όταν το αίτημα μας αφορά νησιώτικη περιοχή με όλες τις ιδιαιτερότητες της.

Επίσης η ύπαρξη της μονάδας θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη και για τη υπόλοιπη λειτουργία του Νοσοκομείου ενώ θα έχει θετική επίδραση και στο ζήτημα του τουρισμού αφού θα επιτρέψει σε ασθενείς με νεφρική νόσο να επισκεφτούν το νησί το οποίο μεταξύ άλλων διαθέτει τις μοναδικές παγκοσμίως ιαματικές πηγές.

Να σημειώσουμε ότι από την δημιουργία της μονάδας δεν πρόκειται να προκύψει κάποιο ιδιαίτερο επιπλέον κόστος αφού τα έξοδα για τους συγκεκριμένους ασθενείς γίνονται ήδη και στο σημείο όπου και σήμερα εξυπηρετούνται.         

Ο ΕΠΑΡΧΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ   
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΜΦΙΛΗΣ

ikariastore banner