Η επιστολή συλλόγων γονέων Ικαρίας έφερε στο φως την ελλιπή στελέχωση των δημόσιων δομών υγειάς με την απολύτως αναγκαία ειδικότητα του παιδίατρου. Οι γονείς ζητούν τη συνεχή παρουσία παιδιάτρου και τη κάλυψη δεύτερης θέσης.

Σήμερα, 4/10/1017, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 3437 Τεύχος ΄Β) η τροποποίηση του οργανισμού του Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας, ώστε στο Παθολογικό Τμήμα να εντάσσεται και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Στις 27 Μαρτίου, στις ελεύθερες πτήσεις του ikariamag.gr ανεβαίνει η ιστορία του Πέτρου από την Ικαρία. Ο Μάκης Φουντούλης υπογράφει την ελεύθερη πτήση του με τον τίτλο Pro hominem [Aιμοκάθαρση στην Ικαρία] και εξιστορεί την Οδύσσεια του Πέτρου ο οποιός ζούσε στην Ικαρία, ήταν νεφροπαθής και τραβούσε έναν καθημερινό Γολγοθά για να πηγαινοέρχεται στη Σάμο ώστε να λάβει τη θεραπεία του. Συνοδοιπόροι, συμπαραστάτες αλλά και συν-μάρτυρες σε όλον αυτόν τον εφιάλτη, η οικογένεια του, οι φίλοι του αλλά και οι συμπατριώτες του, που δε σταμάτησαν λεπτό να κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε ο Πέτρος να συνεχίσει να μάχεται για τη ζωή του.

Στον Άγιο Κήρυκο ζει μια οικογένεια, όσο θυμάμαι ήταν η Μάνα, η κυρά-Δήμητρα και τρεις γιοι. Ο ένας από αυτούς, ο Πέτρος έκανε αιμοκάθαρση αρκετά χρόνια τώρα, οι άλλοι δύο επιτυχημένοι επαγγελματίες , έκαναν ό,τι μπορούσαν για τον αδελφό τους. Διότι αν ζεις στην Ικαρία και να κάνεις αιμοκάθαρση στη Σάμο, τρεις φορές την εβδομάδα, χρειάζεσαι βοήθεια.

Με τον Αν. Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη και τον Αν. Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτη Βαρδαρό συναντήθηκαν την Τρίτη 14-9, ο Βουλευτής Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, καθώς και οι διοικητές των νοσοκομείων Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Λ. Θεόφιλος και Στ. Καρδάσης.

Μετά από τις συνεχείς προσπάθειες του Συλλόγου Νεφροπαθών Ικαρίας, τις μεθοδευμένες συζητήσεις και έγγραφες παρεμβάσεις του Βουλευτή του Ν. Σάμου, Δημήτρη Σεβαστάκη προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς επίσης σε συνεργασία με την εταιρεία ΠΑΡΟΣ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ ΝΕ, ανακοινώθηκε από την Εταιρεία η σημαντική προσθήκη δύο ακόμη δρομολογίων του ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ (την Πέμπτη και το Σάββατο από Φούρνους προς Άγ. Κήρυκο), αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των νεφροπαθών Ικαρίας που δεν είχαν τρόπο να επιστρέψουν στο σπίτι τους μετά τις προγραμματισμένες θεραπείες τους.

Πριν λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε ότι τροποποιήθηκαν για την θερινή περίοδο τα δρομολόγια του «Παναγία Θεοτόκος», του πλοίου που εξασφαλίζει την περιφερειακή σύνδεση των νησιών Φούρνων – Ικαρίας- Σάμου. Με τον τρόπο που γίνονται πια τα δρομολόγια στη συγκριμένη γραμμή πιστεύουμε ότι δεν διευκολύνεται η περιφερειακή σύνδεση που είναι τόσο αναγκαία για τα νησιά μας.

Ο Σύλλογός μας σκοπό του έχει να προωθήσει την κάλυψη των αναγκών και τα συμφέροντα των νεφροπαθών της περιοχής Ικαρίας και Φούρνων, ιδιαίτερα με την δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) στο Νοσοκομείο Ικαρίας, και μετρά 2 χρόνια απ' τη στιγμή της επίσημης αναγνώρισής του. Οι διαδικασίες δημιουργίας του ξεκίνησαν το 2011 μετά την διαπίστωση ότι ήταν μεγάλος ο αριθμός των νεφροπαθών της περιοχής και ιδιαίτερα αυτών που υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση.

Τη δύσκολη καθημερινότητά τους, αλλά και τις προσπάθειες και τις διεκδικήσεις τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, περιγράφουν οι νεφροπαθείς της Ικαρίας, με δηλώσεις του Δ.Σ. του συλλόγου νεφροπαθών και φίλων Ικαρίας στο ert.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ikariamag.gr, ο Υπουρός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουπλής, αύριο θα βρίσκεται στο Νοσοκομείο Ικαρίας για να εξαγγείλει τη δημιουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, με τη χρηματοδότηση της να έχει ήδη εξασφαλισθεί.

Σελίδες

ikariastore banner