Αιμοκάθαρση στην Ικαρία: Από ελεύθερη πτήση του ikariamag.gr στην Ελληνική Βουλή

Στις 27 Μαρτίου, στις ελεύθερες πτήσεις του ikariamag.gr ανεβαίνει η ιστορία του Πέτρου από την Ικαρία. Ο Μάκης Φουντούλης υπογράφει την ελεύθερη πτήση του με τον τίτλο Pro hominem [Aιμοκάθαρση στην Ικαρία] και εξιστορεί την Οδύσσεια του Πέτρου ο οποιός ζούσε στην Ικαρία, ήταν νεφροπαθής και τραβούσε έναν καθημερινό Γολγοθά για να πηγαινοέρχεται στη Σάμο ώστε να λάβει τη θεραπεία του. Συνοδοιπόροι, συμπαραστάτες αλλά και συν-μάρτυρες σε όλον αυτόν τον εφιάλτη, η οικογένεια του, οι φίλοι του αλλά και οι συμπατριώτες του, που δε σταμάτησαν λεπτό να κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε ο Πέτρος να συνεχίσει να μάχεται για τη ζωή του.

Στις 2 Απριλίου, ο Νικήτας Κάλφας, Περιφερειακός Συντονιστής Βορείου Αιγαίου για το Ποτάμι, εισηγείται στο κόμμα του επισυνάπτοντας την ελεύθερη αυτή πτήση, να αναδειχθεί το θέμα στη Βουλή: Στο Νοσοκομείο Ικαρίας δεν υπάρχει μονάδα Τεχνητού Νεφρού με αποτέλεσμα οι, ευτυχώς λίγοι, Ικαριώτες νεφροπαθείς να είναι συνέχεια στο πήγαιν-έλα στη Σάμο ή να έχουν μεταναστεύσει στην Αθήνα.

Στις 7 Απριλίου, μετά από σχετική έρευνα και δουλειά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, καταθέτει ερώτηση στη Βουλή και ζητά εξηγήσεις σχετικά από τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό. Επισημαίνει ότι τα προβλήματα των νεφροπαθών έχουν αποκτήσει κοινωνική και οικονομική διάσταση μιας και στην ουσία εξορίζονται μακριά από τις οικογένειές τους και από το σπίτι τους προκειμένου να υποβάλλονται σε συχνή αιμοκάθαρση. Η ζωή τους εξαρτάται από τα δρομολόγια των πλοίων, τις καιρικές συνθήκες ή τις απεργίες των λιμενικών. Με αποτέλεσμα, αντί να ασχοληθούν με το σοβαρότατο πρόβλημα υγείας τους, να προσπαθούν να βρουν λύση στο πού θα μένουν, ποιος θα τους φροντίζει και πώς θα συντηρούνται, καθώς τα πενιχρά επιδόματα που λαμβάνουν από το κράτος δεν αρκούν. Τέλος ο Γιώργος Αμυράς ζητά από τον υπουργό Υγείας να μάθει την πρόθεσή του περί της αύξησης των επιδομάτων των νεφροπαθών, όπως επίσης και το ακριβές χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση και λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Ικαρίας καθώς αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των νεφροπαθών αλλά και των πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που επιθυμούν, είτε να επισκεφθούν είτε να εγκατασταθούν στην νησί.

Όπως σημειώνει το Ποτάμι, για μια ακόμη φορά γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Αλλεπάλληλες υποσχέσεις και δεσμεύσεις της κυβέρνησης παραμένουν κενές, εξακολουθώντας να συντηρούν την ταλαιπωρία των νεφροπαθών της Ικαρίας.

ikariamag.gr

ikariastore banner