Υπόθεση «Σουρουμάνης» - Έρευνα του ikariamag

Υπόθεση «Σουρουμάνης»

Έρευνα του ikariamag για τη διαμάχη Μητροπόλεως Σάμου και Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής

Σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης έφτασε πλέον η μακροχρόνη διαμάχη μεταξύ της Μητρόπολης Σάμου και της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής. Με εξώδικο που κατατέθηκε στις 12 Μαρτίου 2010 στην κομητεία Queens της Ν. Υόρκης, το Γηροκομείο Ικαρίας που υπάγεται στην Ιερά Εκκλησία της Παναγίας και σήμερα διοικείται από επιτροπή με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Σάμου κ. Ευσέβιο, ζητά από το  Πανικαριακό Ίδρυμα και την Πανικαριακή Αδελφότητα της Αμερικής το ποσό των $1,005,000 USD συν τους τόκους από τις 11 Μαΐου 2005.

Η αγωγή αφορά στη μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ του Μητροπολίτη Σάμου και του Πανικαριακού Ιδρύματος σχετικά με τα χρήματα που ο Ιωάννης Σουρουμάνης από τη Νέα Υόρκη άφησε με διαθήκη του στο Ίδρυμα με την προϋπόθεση να αξιοποιηθούν για το Γηροκομείο Ικαρίας.

Η αγωγή επικαλείται παραβίαση σύμβασης, μετατροπή, αδικαιολόγητο πλουτισμό, απάτη και παράβαση του πιστωτικού φόρου και στρέφεται ενάντια στους Αντώνη Καϊάφα (πρώην πρόεδρο του Πανικαριακού Ιδρύματος), Σωκράτη Κουτσούτη (σημερινό πρόεδρο του Πανικαριακού Ιδρύματος), Κώστα Γιάκα  (σημερινό Αντιπρόεδρο του Πανικαριακού Ιδρύματος), Μαρία Βασσίλαρου (τρέχουσα Γραμματέα του Πανικαριακού Ιδρύματος), Colleen Ξενάκη (πρώην Γραμματέα του Πανικαριακού Ιδρύματος), Σοφία Στεφανάδη (νυν Πρόεδρο της Πανικαριακής Αδελφότητας), E. Τέρη Πλατή (τρέχουσα Ταμία της Πανικαριακής Αδελφότητας) και Margo Pisack.

Ο Μητροπολίτης Σάμου διεκδικεί  εδώ και καιρό το ποσό αυτό. Ωστόσο, το Πανικαριακό Ίδρυμα από την πλευρά του αρνείται την άνευ όρους παράδοση του στο Γηροκομείο, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα που προήλθαν από τον Σουρουμάνη έπρεπε να επενδυθούν μόνο για ορισμένους σκοπούς (για την επέκταση του κτιρίου και όχι για τα γενικά λειτουργικά έξοδα ή οτιδήποτε άλλα έξοδα).

Από την πλευρά του ο κ. Ευσέβιος δήλωσε στο ikariamag, «εμείς ποτέ δεν αρνηθήκαμε την επέκταση του Γηροκομείου, ωστόσο είναι ψευδής η πληροφορία ότι η Διαθήκη του Σουρουμάνη είχε τέτοιους όρους. Αυτοί οι όροι προστέθηκαν κατόπιν από τον εκτελεστή της». Σύμφωνα με τον Κ. Ευσέβιο το χρηματικό ποσό που άφησε ο Σουρουμάνης ανήκει στο Γηροκομείο Ικαρίας και το Πανικαριακό Ίδρυμα οφείλει σύμφωνα με το νόμο να το αποδεσμεύσει. 

Σημειώνεται πάντως ότι πριν μερικά χρόνια το Πανικαριακό Ίδρυμα της Αμερικής έστειλε μέρος του ποσού (100.000$) από τα οποία όμως αποδέσμευσε τα 27.000$ που χρησιμοποιήθηκαν τότε για τις χρωστούμενες αμοιβές και τα δώρα του προσωπικού. Το Πανικαριακό Ίδρυμα από την πλευρά του ανέμενε τότε το χρηματικό αυτό ποσό να αξιοποιηθεί για την πραγματοποίηση μελέτης επέκτασης και να λαμβάνει όλες τις αποδείξεις για τα έξοδα. Στη συνέχεια το υπόλοιπο ποσό δεν αποδεσμεύτηκε ποτέ.

Ο κ. Κωνσταντίνος Καβαρλίγκος, πρώην Ταμίας του Γηροκομείου και νυν εθελοντής, δήλωσε στο ikariamag ότι όταν αποχώρησε από τη θέση του προ ετών, το Γηροκομείο είχε κοντά στους 30 ενοίκους και 120.000 € πλεόνασμα. «Ο Σουρουμάνης είχε επικοινωνήσει μαζί μου το 2001 όταν ζούσε ακόμη και τον είχα ενημερώσει ότι υπήρχε έλλειψη χώρου. Είχαμε τόσους ένοικους ώστε αναγκαζόμασταν να βγάζουμε κρεβάτια στους διαδρόμους. Ο Σουρουμάνης άφησε τα χρήματα για τη δημιουργία 5-6 δωματίων ακόμη στην οροφή του υπάρχοντος κτιρίου» λέει ο κ. Καβαρλίγκος και καταλήγει προβληματισμένος ότι πλέον έχουν πάψει να γίνονται δεκτοί καινούριοι ένοικοι στο Γηροκομείο.

Μετά την αποχώρηση του κ. Καβαρλίγκου, επικεφαλής της Επιτροπής Διαχείρισης του Γηροκομείου έχει αναλάβει ο Κ. Ευσέβιος σύμφωνα με τον οποίο σήμερα το Γηροκομείο Ικαρίας έχει λιγότερους από 20 ενοίκους, τα οικονομικά του δεν είναι σε καλή κατάσταση, ενώ οφείλει στο ΙΚΑ 50.000 ευρώ.

Τέλος, σε συνάντηση που είχε προ καιρού με τον Έπαρχο και τους Δημάρχους Ικαρίας, ο Μητροπολίτης είχε ενημερώσει ότι το μέλλον του Γηροκομείου Ικαρίας είναι δυσοίωνο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει για οικονομικούς λόγους. Οι Δήμαρχοι από την πλευρά τους, ξεκαθάρισαν ότι δεν αναλαμβάνουν υπηρεσίες προνοιακού χαρακτήρα γιατί την ευθύνη πρέπει να την έχει εξ ολοκλήρου το κράτος, ενώ με παλαιότερο έγγραφό τους ζητούσαν από το υπουργείο Υγείας να αναλάβει τη χρηματοδότηση του Γηροκομείου.

ikariamag

Δημοσιεύουμε το εξώδικο που κατατέθηκε στις 12 Μαρτίου 2010 στην κομητεία Queens της Ν. Υόρκης.

ikariastore banner