Το Επαρχείο Ικαρίας ζητά μελέτη για τα αίτια της καταστροφής

ΠΡΟΣ: 1)Το Υπουργείο  Υποδομών  Μεταφορών & Δικτύων 2) Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής   
ΚΟΙΝ: 1)Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 2) Νομάρχη Σάμου

 

ΙΚΑΡΙΑ:27-10-2010

Θέμα: Εκπόνηση μελέτης για τα αίτια των καταστροφών από την έντονη βροχόπτωση.

Με αφορμή τις καταστροφές από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών εκτός από την αποκατάσταση των ζημιών για την ομαλή λειτουργία του οδικού και των άλλων δικτύων καθώς και των λοιπών υποδομών, θεωρούμε αναγκαίο το σχεδιασμό των ενεργειών που είναι δυνατόν να προλάβουν ή να μειώσουν τις καταστροφές από παρόμοια καιρικά φαινόμενα στο μέλλον. Είναι αδιανόητο να μη γίνει κάτι για την πρόληψη τέτοιων καταστροφών που στοιχίζουν τόσο πολύ σε χρήμα, ταλαιπωρία των κατοίκων των περιοχών που πλήττονται και πολλές φορές και ανθρώπινες ζωές.

Ασφαλώς οι παράγοντες που συντέλεσαν στην καταστροφή δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν στο σύνολο τους όμως οι ανθρωπογενείς μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο.

Τέτοιοι παράγοντες είναι : 1) η ποιότητα των δημόσιων έργων που γίνονται από το Κράτος ή την αυτοδιοίκηση ώστε σε ακραία καιρικά φαινόμενα να αντέχουν στην καταπόνηση που υφίστανται και να λειτουργούν ομαλά. 2) Η κατασκευή μικρών έργων ή παρεμβάσεις που γίνονται στο έδαφος από ιδιώτες χωρίς κανένα έλεγχο, χωρίς καμιά περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις που έχουν στη συγκέντρωση και απορροή των όμβριων υδάτων. 3) Η αλόγιστη και χωρίς περιορισμούς βόσκηση μέχρι σημείου εξαφάνισης κάθε είδους φυτών με συνέπεια τα όμβρια ύδατα να ρέουν ανεμπόδιστα ορμητικά προς τα κάτω παρασύροντας υλικά που επιτείνουν την καταστροφή που προκαλεί το νερό, και  4) Η κατασκευή εμποδίων σε υδραγωγεία, ρυάκια και άλλους αγωγούς των ομβρίων αυθαίρετα χωρίς κανένα έλεγχο.

Για την επισήμανση αυτών των παραγόντων και του ποσοστού συμμετοχής τους στις καταστροφικές συνέπειες της έντονης βροχόπτωσης χρειάζεται η εκπόνηση μελέτης από έγκυρο επιστημονικό φορέα, για παράδειγμα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ώστε στη συνέχεια να γίνουν προτάσεις για μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Η μελέτη αυτή θα αποτελέσει την επιστημονική βάση, για τη λήψη των αναγκαίων αυστηρών μέτρων που θα προλαμβάνουν τις ενέργειες που μεγιστοποιούν τις καταστροφές τις οποίες προκαλούν οι έντονες βροχοπτώσεις.

Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ
ΡΟΥΖΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ