Τι αποφάσισε το 4ο δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας

Οι αποφάσεις και τα θέματα που συζητήθηκαν εντός και εκτός ημερησίας διάταξης. Σχόλια και φωτογραφίες από το ikariamag

 

Στις 6.15 μ.μ. την τελευταία μέρα του Μάρτη, στην αίθουσα του παλαιού δημαρχείου στον Άγ. Κήρυκο ξεκίνησε το 4o ( 3ο ουσιαστικά) δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ικαρίας με απόντες τους κ.κ. Τέσκο Σπύρο, Κόχιλα Ξένο της Λαϊκής Συσπείρωσης και τον κ. Καραγιαννάκη Μανώλη της Πανικαριακής Ενότητας. Εκτός από τους συμβούλους και περίπου 50 συνδημότες μας, παρόντες στην αίθουσα ήταν και οι δυο από τους 5 ορκωτούς λογιστές που βρίσκονται στην Ικαρία τις τελευταίες ημέρες για τον έλεγχο του οικονομικού σκέλους των παραδόσεων - παραλαβών μεταξύ των παλαιών δήμων και του νέου. Μετά από την σχετική κατάθεση πρότασης από την Λαϊκή Συσπείρωση, η εισήγηση του κ Α. Σκάρου (πρόεδρου της οικονομικής επιτροπής) η οποία έχει ήδη αναρτηθεί στην σελίδα μας μπήκε ως ενημέρωση στα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα, τα οποία ήταν περισσότερα από τα τακτικά!! 

Στα 2 πρώτα θέματα της ημερήσιας διάταξης, συζητήθηκε και ζητήθηκε η έγκριση των απολογισμών των σχολικών επιτροπών και των Νομικών προσώπων του Δήμου Ικαρίας όπου εγκρίθηκαν με ομόφωνη απόφαση.

Στο 3ο θέμα, η εισήγηση ανέφερε: «Όλοι γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια η Ικαρία είναι από τους πλέον αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς τόσο για τα παγκοσμίου φήμης ιαματικά της νερά όσο και για τις φυσικές της ομορφιές και για τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής. Η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία του νησιού μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο τουρισμό. Επιβάλλεται όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς να συνεργαστούμε και να διαμορφώσουμε κοινή τουριστική στρατηγική. Η σύσταση και λειτουργία της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και προβολής της Ικαρίας θα συμβάλει στην χάραξη της στρατηγικής αυτής και θα προβάλει το νησί μας τόσο στην εγχώρια όσο και στην διεθνή αγορά». Κάτω από την φιλοσοφία των παραπάνω προτάθηκε και εγκρίθηκε η δημιουργία της παραπάνω επιτροπής με 17 μέλη: 5 δημοτικούς συμβούλους, 4 εμπειροτέχνες δημότες που ασχολούνται με το αντικείμενο και 8 εκπροσώπους φορέων (Ξενοδόχων, ενοικιαζομένων δωματίων, τουριστικών πρακτόρων, εστιατόρων, λεωφορειούχων, σύλλογοι εμπόρων, ιδιοκτήτες ταξί, ξενοδοχοϋπαλλήλων).

 

Στο 4ο θέμα μετά από την εισήγηση της Αυτόνομης Συσπείρωσης: Προστασία παραρεμάτιας περιοχής Χάλαρη

Η χλωρίδα (πλατάνια κ.ά.) στις όχθες του ποταμού Χάλαρη καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από την τεράστια φυσική καταστροφή της 18ης Οκτωβρίου 2010. Ένας μικρός παράδεισος εξαφανίστηκε μέσα σε μερικές ώρες. Αυτή τη στιγμή, αρχές της άνοιξης, και ενώ η φύση προσπαθεί να αναγεννηθεί , μεγάλοι πληθυσμοί κατσικιών βόσκουν ανεπιτήρητοι σε όλο το μήκος του φαραγγιού της Χάλαρης, από τις εκβολές του Να και τον αρχαιολογικό χώρο του μέχρι το φράγμα του Πεζίου. Κατά συνέπεια οτιδήποτε αρχίζει να ξαναφυτρώνει αυτόματα γίνεται τροφή των κατσικιών.  Ο Δήμος πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα, ούτως ώστε να απομακρυνθούν όλα τα ζώα από την περιοχή και να συντελεστεί η φυσική αναγέννηση. Στο θέμα δε χωράει καμία αναβολή, μιας και λόγω της εποχής συμβαίνει τώρα  αυτή η διαδικασία, η οποία μάλιστα θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη παρέμβαση δενδροφύτευσης.
Προτείνουμε ο Δήμος:

1) Να έρθει σε επαφή με τον Σύλλογο των Κτηνοτρόφων και να απαιτήσει την άμεση απομάκρυνση των κοπαδιών από την περιοχή.

2)  Να καταθέσει αίτημα προς το Δασονομείο και την Αστυνομία, να διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στο χώρο.

3)  Να υποβάλει αίτημα προς το Δασονομείο για διενέργεια αυτοψίας και την άμεση έκδοση απαγορευτικής διάταξης βοσκής.

4)  Να αρχίσει η νόμιμη  διαδικασία για τη συγκρότηση συνεργείου σύλληψης των αποίμενων ζώων που τυχόν θα συνεχίσουν να βόσκουν στην περιοχή.
(Δεν πέρασε η πρόταση)

5) Να επανεξετάσει την ενοικίαση δημοτικών βοσκοτόπων σε όσους κτηνοτρόφους δε συμμορφωθούν και εξακολουθούν να έχουν ζώα στην περιοχή αυτή.

6) Να επανενεργοποιήσει την διαδικασία απαλλοτρίωσης του αρχαιολογικού χώρου του Να από την Αρχαιολογική Υπηρεσία
(ήδη η εν λόγω υπηρεσία έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες χρειάζεται η πίεση του Δήμου μας για πιο γρήγορα αποτελέσματα -πρόκειται για περίπου 40 στρέμματα κ το κόστος δεν ξεπερνά τις περίπου120.000 ευρώ-).

Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία που η φύση μας δίνει, γιατί η πρώτη χρονιά μετά από μία φυσική καταστροφή είναι πολύ σημαντική για τη φυσική αναγέννηση .


Τα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα είχαν την τιμητική τους:

Εκτός από την ενημέρωση περί των οικονομικών (η οποία θα γίνει σε Δ.Σ. που θα έχει αποκλειστικά το θέμα του προϋπολογισμού και του τεχνικού δελτίου) είχαμε και τα παρακάτω:

1. Το πρόβλημα των σφαγείων και το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στους κτηνοτρόφους της Ικαρίας εν όψει του Πάσχα αλλά και της θερινής περιόδου αναγνωρίζει ο δήμος Ικαρίας και ζητά από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου μια ευνοϊκή ρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό όπως έπραξε με το νησί της Σάμου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σφαγείο στο νησί.

2. Με αφορμή την πυρηνική καταστροφή που εξακολουθεί να συμβαίνει στην Ιαπωνία διαπιστώνουμε ότι η ραδιενέργεια δεν έχει ούτε σύνορα ούτε όρια. Ο δήμος μας σαν αιγαιοπελαγίτικος, είναι υποχρεωμένος να εκφράσει όπου πρέπει και δύναται την έντονη ανησυχία και αγωνία του όσον αφορά την πρόθεση της Τουρκιάς να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στην παραλιακή και ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή του Ακούγιου. Η αγωνία αυτή πολλαπλασιάζεται και μετά την εκπεφρασμένη θέληση των κυβερνήσεων βορείων χωρών που συνορεύουν με την Ελλάδα να κατασκευάσουν και αυτοί με την σειρά του πυρηνικά εργοστάσια. 

3. Το έντονο πρόβλημα τους έφεραν στο συμβούλιο οι κάτοικοι του οικισμού Καρυδιές (μετά και από το τοπικό συμβούλιο) οι οποίοι βλέπουν τους κήπους τους να καταστρέφονται από τα κατσίκια που περνούν τον φράχτη και βρίσκονται μόνιμα στις καλλιέργειες τους. Ζητούν από τον δήμο χρηματοδότηση υλικών τα οποία θα τοποθετήσουν με εθελοντική εργασία οι ίδιοι για την επιδιόρθωση των χαλασμένων σημείων του φράχτη. Η απόφαση της πλειοψηφίας του δήμου ήταν ότι αυτές οι υποχρεώσεις είναι των κτηνοτρόφων.

 

4.  Πρωτοβουλία Εθελοντών για τον καθαρισμό του Φαραγγιού της Χάλαρης από τα κατεστραμμένα λάστιχα. Οι υπογράφοντες έστειλαν προς Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας το εξής:

Οι παρακάτω υπογράφοντες δηλώνουμε πρόθυμοι να εργαστούμε εθελοντικά με δικά μας εργαλεία και έξοδα για να μαζέψουμε τα λάστιχα άρδευσης που  κατάστρεψε και συσσώρευσε ο ποταμός Χάλαρη σε διάφορα σημεία σε όλο το μήκος της κοίτης του στην διάρκεια της μεγάλης πλημμύρας της 18ης Οκτωβρίου 2010. Σχεδιάζουμε τη δράση μας για μια από τις δύο εβδομάδες  του Πάσχα 2011. Ως προς τη μέθοδο που θα ακολουθήσουμε, τα μεγαλύτερα σωζόμενα κομμάτια, εφόσον καταστεί δυνατό να απεμπλακούν από δέντρα και βράχους, θα γίνει προσπάθεια να τυλιχτούν σε κουλούρες και να παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τους, ενώ τα υπόλοιπα θα κοπούν σε τεμάχια μήκους 1-1, 50 μέτρου, θα γίνουν δεμάτια και θα μεταφερθούν για ανακύκλωση.

Σας παρακαλούμε να θέσετε την πρωτοβουλία μας υπό την αιγίδα του Δήμου Ικαρίας, εκδίδοντας ανακοίνωση που θα ενημερώνει για την πρωτοβουλία μας όλους τους Δημότες, ώστε να είναι παρόντες και να βοηθήσουν στην αποκομιδή, και ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες των λάστιχων για να καταδείξουν ίσως τυχόν κομμάτια που τους είναι χρήσιμα και επιθυμούν να κρατήσουν. Σας παρακαλούμε επίσης να είναι παρών τουλάχιστον ένας δημοτικός σύμβουλος. Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για το περιβάλλον, ελπίζουμε στην υποστήριξή σας ώστε να απομακρύνουμε τα κατεστραμμένα λάστιχα που ρυπαίνουν και ασχημαίνουν το Φαράγγι της Χάλαρης, κατά γενική ομολογία ένα από τα αξιολογότερα περιβαλλοντικά και αισθητικά τοπία του νησιού.

Επίσης, εκφράζουμε την αναγκαιότητα να επεκταθεί σύντομα το δίκτυο άρδευσης από το Φράγμα της Χάλαρης και να συνδεθούν επιτέλους οι παράκτιες περιοχές που εξυπηρετούνται προς το παρόν με πρόχειρες υδροληψίες. Έτσι, πιστεύουμε, ο ποταμός θα απαλλαγεί οριστικά από λάστιχα, αλλά και οι κάτοικοι θα απαλλαγούν από τις πολυέξοδες πρόχειρες λύσεις και  τους συνεπαγόμενους κινδύνους καταστροφών. Το Τοπικό συμβούλιο Ραχών  θα βοηθήσει αυτή την προσπάθεια.


5.  Μπήκε το θέμα της ενοικίασης των παραλιών από ιδιώτες (καντίνες, ομπρέλες , ξαπλώστρες, θαλάσσια σπόρ) για φέτος. Το θέμα με τις ψήφους της  Πανικαριακής Ενότητας θα περάσει από την οικονομική επιτροπή για όλες τις διαδικασίες διαγωνισμού ενοικίασης.

6. Τέλος συζητήθηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για για τον τρόπο εκλογής των νέων οργάνων της τοπικής διοίκησης σχετικά με της Περιφερειακές ενώσεις δήμων (Π.Ε.Δ) και την κεντρική ένωση δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε).   Σκοπός, σύμφωνα με την κατάθεση της πρότασης ήταν να «να μπορέσουν οι όλες οι παρατάξεις να τοποθετηθούν και να συνδιαμορφώσουν την θέση του Δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας, για αυτή την εξόφθαλμη προσπάθεια αλλοίωσης της αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης όλων των παρατάξεων και των πολιτικών θέσεων,  όπως αυτές αξιολογηθήκαν από τους συνδημότες μας στις πρόσφατες εκλογές για το όργανα της τοπικής διοίκησης.»

Έτσι, η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε στο Δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας  να υιοθετήσει την ακόλουθη πρόταση, που θα σταλεί στην συνέχεια τόσο στις ΤΕΔΚ της περιφερείας βορείου Αιγαίου όσο και στο Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ :
1) Η εκλογή των Δημοτικών Συμβουλίων  και όλων των Οργάνων της τοπικής διοίκησης (ΠΕΔ- ΚΕΔΕ) να γίνεται με απλή αναλογική. 
2) Ακόμα όμως και αν δεν εφαρμοστεί αυτό υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί σχετικά ισότιμος και αναλογικότερος τρόπος εκπροσώπησης των δημοτικών παρατάξεων στα νέα όργανα (ΠΕΔ-ΚΕΔΕ).
α) Οι εκπρόσωποι κάθε δήμου να αναδεικνύονται από κάθε παράταξη με βάση τα αποτελέσματα του α΄ γύρου των δημοτικών εκλογών, όπου εκφράζεται η γνησία προτίμηση των δημοτών και αποτυπώνεται   η πραγματική δύναμη των δημοτικών παρατάξεων.
β) Στην Γ.Σ των ΠΕΔ όλοι οι δήμοι να εκπροσωπούνται από ένα σταθερό αριθμό εκπροσώπων (π.χ  5-6 εκπρόσωπους) και ένας αριθμός εκπροσώπων από όλες της παρατάξεις (π.χ 50 εκπρόσωποι) να κατανέμεται στους δήμους με πληθυσμιακά κριτήρια. Έτσι διασφαλίζεται και η ελάχιστη αλλά και η αναλογική εκπροσώπηση όλων των δήμων αλλά και όλων των απόψεων.
3) Να μην υπάρχει περιορισμός στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων σε ΠΕΔ και ΚΕΔΕ όπου υποχρεωτικά προβλέπεται η συμμετοχή δημάρχων και απαιτούνται τα  2/3 των μελών του Δ.Σ για να συγκροτηθεί παραταξιακό ψηφοδέλτιο .
4) Η εκλογή αντιπροσώπων από κάθε ΠΕΔ για την Γ.Σ  της ΚΕΔΕ  να γίνεται ανεξάρτητα από την εκλογή του ΔΣ της ΠΕΔ (με ξεχωριστή ψηφοφορία).  (Για το θέμα αυτό υπάρχει δικαστική απόφαση του Εφετείου Αθήνας Τμήμα 12 αρ. απόφασης 676/2005. )
5) Να περιοριστεί ο δημαρχοκεντρικός χαρακτήρας του Π.Δ με αλλαγή των όσων προβλέπονται για τον τρόπο εκλογής  των Δημάρχων στο Δ.Σ και στη Γ.Σ των ΠΕΔ και της  ΚΕΔΕ.
6) Να διασφαλιστεί η οικονομική αυτοτέλεια των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ από το  ΥΠ.ΕΣ.Α & Η.Δ  όπως γινόταν μέχρι σήμερα,  και όχι από τους δήμους όπως προτείνει το ΠΔ.

Διαβάστε την πλήρη εισήγηση στο τελος του άρθρου.

Η πρόταση  της ΛΑΣ Ικαρίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια, δεν υποστηρίχθηκε από την ΠΕΑ , πλειοψηφούσα παράταξη του Δ.Σ  (με υποστήριξη από ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜ.ΑΡ- ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ), που έκρινε αναγκαίο να ζητήσει απλώς την  αναλογικότερη εκπροσώπηση των παρατάξεων και των νησιών, καθορίζοντας δυστυχώς  με αυτόν τον τρόπο την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας.
Η πρόταση υποστηρίχθηκε εκτός από τους δημοτικούς συμβούλους της ΛΑΣ και από τον δημοτικό σύμβουλο της ΑΣΠΙ. 

7. Σχετικά με τη στέγαση του Κέντρου Πρόληψης "Φάρος", αυτή θα γίνει προσωρινά στν αίθουσα του παλαιού Δημαρχείου Αγ.Κηρύκου.

8. Αναφορά έγινε στο αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών στον Άγιο Κήρυκο και στις επικείμενες αλλαγές στη μελέτη (μικρότερη χωρητικότητα και βάθος).

ikariamag

Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook

Συνοδευτικά Αρχεία: